Reaktor

Túl a humuszon- 4 vegetáriánus kence recept

Nem vagyok sem vegetáriánus, sem vegán, de igyekszem odafigyelni, hogy csökkentsem a húsfogyasztásom. A legnehezebben elhagyható részét a feldolgozott húsárú jelentette számomra. Szalámik, sonkák, különböző felvágottak. Hiszen annyira egyszerű, reggelire vagy vacsorára az ember csak csinál belőle egy szendvicset, pár perc alatt. Ezek kiváltására készül nálam rengeteg kence, rajongója lettem a műfajnak, és most hoztam 4 olyat, amit a klasszikus körözött- tojáskrém- padlizsánkrém után bevethetünk. 

 

Aszaltparadicsomos napraforgómag krém

Nemcsak vegetáriánus, egyenesen vegán, elképesztően finom, a napraforgómag pedig igazi megfizethető superfood, ideje minden háztartás szerves részévé tenni. Régen megpirítottam hozzá a magot, az utóbbi időben viszont natúran hagyom, intenzívebben érződik így az aszaltparadicsom.

273836408_343433521041735_5731580432429508712_n.jpg

 Hozzávalók:

  • 10 dkg natúr napraforgómag
  • 10-15 db aszalt paradicsom
  • só, bors
  • provance fűszerkeverék
  • pár csepp citromlé
  • étolaj
  • ízlés szerint fokhagyma

A napraforgómagot késes aprítóba tesszük és először porrá őröljük, majd a gépet folyamatosan járatva, 1-2 kanál étolaj kíséretében pürésre turmixoljuk. Ez után mehet bele minden más hozzávaló, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg homogén krémet nem kapunk. Ez néhány percet vesz majd igénybe. Ha nagyon sűrű lesz, kevés víz hozzáadásával még beállíthatjuk a kívánt állagot.

 

Feta sajtos sült paprika krém

Pirítóssal abbahagyhatatlan, de tényleg.

274052619_1142622553178707_2158496993487984095_n.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db kápia paprika
  • 12,5 dkg feta sajt
  • 2 ek görög joghurt
  • só, bors

A paprikákat tepsire tesszük és 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg a héján fekete pöttyök nem jelennek meg, Kivesszük, és megvárjuk, amíg kihűl. Ilyenkor a héját már könnyen el tudjuk távolítani. A paprika húsát minden további hozzávalóval késes aprítóba tesszük és egyneműsítjük. Ha sűrűnek vagy töménynek ítéljük, a görög joghurttal még állíthatunk az ízén,állagán.

 

„Bolognais” melegszendvics krém

 Egy kedves ismerősöm hamis bolognaiként, tészta szósznak használja, nálam legtöbbször melegszendvics krémnek készül ez az isteni finom, répás kence. Bár elsőre bizarrnak tűnhet ez a kombináció, tényleg baromi finom, mindenképp megérdemel egy esélyt!

273793109_291849359679796_5069183572871248804_n.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb, vagy 2 kisebb sárgarépa
  • 200 ml paszírozott paradicsompüré
  • Só, bors
  • Oregánó, bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma

A sárgarépát megpucoljuk, nagyobb hasábokra vágjuk, késes aprítóba tesszük és apróra daráljuk, de figyeljünk rá, hogy maradjon darabos.  Kevés olajon enyhén megpirítjuk,kevés vízzel 10 perc alatt puhára pároljuk, majd felöntjük a paradicsom pürével, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a fűszerekkel. Néhány perc rotyogtatás után, mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát. Kenyérre kenjük, sajtot szórunk a tetejére és a sütőben aranybarnára pirítjuk.

 

Cukormentes, csokis mogyorókrém

Nem csak sós kencék léteznek a világon, és egy kis mogyorókrémre kevesen tudnak nemet mondani. Cukormentes formában szoktam elkészíteni, sajnos túl gyakran. Létezik előre elkészített, bolti, cukormentes verzió belőle, nagyon finom és megszólalásig hasonlít az eredetire, azonban a pálmaolaj tartalma miatt ha lehet, inkább az otthon készült verzió mellett döntök.

hazi_nutella.jpg

 Hozzávalók:

  • 15 dkg törökmogyoró
  • 1 csapott teáskanál négyszeres erejű édesítő
  • 10 dkg cukormentes tejcsokoládé
  • 1 ek cukormentes, sötét kakaópor
  • 1-2 ek étolaj

 

Az édesítőt először kávédarálóban porrá őrlöm. A törökmogyorót sütőben megpirítom, majd tiszta konyharuha segítségével ledörzsölöm a külső, vékony, barna héját. Mehet a késes aprítóba, először porrá, aztán az olaj hozzáadása után krémesre dolgozom. Megolvasztom a tejcsokoládét, a többi hozzávalóval együtt a gépbe teszem és egyneműsítem. Ilyenkor még egy picit folyékony, de a hűtőben szépen összeáll és kenhetővé válik.

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása