Reaktor

Miért feleslegesek az állatkísérletek?

“Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége
híven tükröződik abban, ahogy
az állatokkal bánik.”
Mahatma Gandhi

 save-cruelty-free-cosmetics-logo-700x460.jpg

Az Európai Unió 2004-ben betiltotta a kozmetikai termékek, 2009-ben pedig a kozmetikai összetevők állatokon való tesztelését, 2013 óta viszont tilos azon kozmetikumok árusítása, amelyek előállítása során állatkísérleteket végeztek. Ez azonban csak annyit jelent, hogy bár bizonyos cégek az Unión belül eladott termékeket nem tesztelik állatokon, a világ minden tájára továbbra is az állatkísérletekkel terhelt termékeiket szállítják.

Most azonban az ECHA (Európai Vegyianyag-ügynökség) javaslatot tett, hogy bizonyos összetevők esetén ismét tegyék kötelezővé az állatkísérleteket. Jöjjön hát néhány információ az állatkísérletekről.

 

Az emberi szervezet nem reagál mindenre úgy, mint a kísérleti állatok

 Ezzel valószínűleg semmilyen újdonságot nem mondtam, de néhány példát hadd említsek. Az arzénról például mindenki tudja, hogy súlyosan rákkeltő az emberek számára, de az egerek és patkányok szervezetében nem okoz elváltozást a sejtek szintjén.

Fordított példa is van, míg az aszpirin a mai napig az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító és a mellékhatásai még várandós nők esetében is elenyészők, addig kivétel nélkül minden kísérleti állatfaj esetében (kutyák, macskák, rágcsálók, majmok) születési deformitásokat okoz.

Eddig több, mint 200 olyan betegségről tudunk, amelyeket egereken már  eredményesen tudnak gyógyítani, de az embereknél ugyanazok a kezelések hatástalannak bizonyulnak. Láthatjuk, mennyire megbízhatatlanok az állatkísérletek, nem adnak pontos képet a ránk gyakorolt hatásokról. 

 

A mai technika lehetővé teszi az elhagyásukat

A Floridai Egyetem kutatói létrehoztak egy technológiát, ami az emberi izomzat reakcióit utánozza, de használnak chipekre helyezett emberi szövet mintákat a különböző szerek határainak vizsgálatához. Ezzel a módszerrel már szinte az egész szervezet együttes működését tudják modellezni, nem csak külön-külön a szervek reakcióit.

Ezek a forradalmi megoldások ráadásul kiiktatják az előző pontban felvázolt problémát, hiszen itt az emberi szervezet reakcióit vizsgálják, nem egy fehéregérét, így általuk sokkal pontosabb információkhoz jutnak az összetevők hatásairól.

De ma már egy ‘in silico’ nevű számítógépes szimuláció is tudja vizsgálni az anyagok emberekre való hatását, magas százalékban helyes eredményt mutatva. Ez sok esetben régi állatkísérletek eredményeit veszi alapul, ezért sokan kritizálják, de az eddigi szenvedéseket visszacsinálni már nem tudjuk, így ha a kutatások eredményeit továbbra is használjuk, azzal véleményem szerint legalább értelmet adunk az elvégzett kísérleteknek.

 

 

bj6tiaocyaatdtb.png

 

A kegyetlenség mentesség jó marketingfogás

 Ne áltassuk magunkat, a cégek nem jótékonysági segélyszervezetek, fő céljuk a profit termelése. Ezzel a világon semmi gond nincs, de itt az ideje felismerni, hogy egyre több ember áll ki az állatok jogaiért, nő a vegánok és a vegetáriánusok száma, ahogy az állatkísérlet mentes kozmetikumokat és takarítószereket előnyben részesítők száma is. Egyre több és több cég dönt úgy, hogy a piaci igények változnak, már nem elég minőségi terméket gyártani, (vagy éppen kedvező árút), a gyártás körülményeire, a csomagolás milyenségére is hangsúlyt kell fektetni.  Ezért, ha nem is az állatok tisztelete vagy a hibás tesztek elkerülése miatt, de profitszerzés céljából kiiktatják a kísérleteket.

Ezek alapján láthatjuk, hogy ha kivesszük a képletből az alapvető kegyetlen mivoltát, akkor is felesleges és értelmetlen 2022-ben állatokon tesztelni. Most mi is tehetünk ellene, ha aláírjuk a  PETA, a Humane Society International, a Eurogrop for Animals és az European Coalition to End Animal Experiments kezdeményezését.

 

Ezt ide kattintva néhány perc alatt megtehetjük.

Ezen a linken pedig az állatkísérletmentes márkák listáját találjuk.

 

süti beállítások módosítása