Reaktor

Még nem késő nekilátni a beach bodynak!

Természetesen jobb minél hamarabb, de sosem túl késő.

 

Ami jó hír, hogy rengeteg előnnyel jár, hiszen azon túl, hogy magabiztosabbak vagyunk, olcsóbb és egészségesebb is, ha odafigyelünk magunkra ebben a tekintetben.

 

Első lépés az, hogy meghatározunk egy célt: függően az adottságainktól, ez lehet fogyás és tömegnövelés, ami nem egyenlő a hízással. Érdemes kiszámolni a BMI-t, és ahhoz igazítani a célokat. Van aki könnyebben hízik, van aki nehezebben, ez igaz a fogyásra is. Ne felejtsük el, hogy a biológiát nem lehet becsapni, a bevitt tápanyagoktól függően alakul a testünk tömege. Az étrend az egésznek az alapja.

 

Nem kell varázslatokban hinni, elég csak józan paraszti ésszel gondolkozni: mi kell a testünknek, mi áll legközelebb a természetes táplálkozáshoz? Nem kell egyből tiltani magunknak mindent, sajnos a legtöbben cukorfüggők vagyunk. Elég az is, ha fokozatosan csökkentjük a bevitt cukrot és kalóriát. Ha tömeget akarunk növelni, akkor semmiképp se a cukorbevitelt növeljük!

pexels-krisztina-papp-2374946.jpg

Másik fontos csökkenteni szükséges dolog a szénhidrát. A szénhidrát mellett kiemelendő minden, ami előre feldolgozott, erre tipikus példa a kádári konyhából ránk maradt parizer. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor még is mit lehet enni. Erre a válasz a következő: kevés szénhidrát, sok fehérje és rengeteg gyümölcs és zöldség, plusz igyunk mindig elég vizet.

 

Ha az étrendünket betartjuk, akkor jön az edzés: ha valaki augusztusra szeretne Instagramra szuper képeket, akkor még egyáltalán nem lehetetlen egy látványos alakjavítás, ehhez viszont az étrend önmagában kevés. Edzeni kell, négy napból háromszor, én személy szerint a push-pull-leg-rest edzéstervet ajánlom. Ennek a lényege az, hogy szétbontjuk külön napokra a toló-húzó-láb izmokat. Futni mindenkinek érdemes, aki tömeget növel, annak keveset, aki csökkent, annak sokat.

 

pexels-leandro-boogalu-1390403.jpg

Az étrend és edzés után pedig a harmadik pillére a testképünk javításának az alvás és stressz, valamint az alkoholra, dohányra és drogokra való abszolút nemet mondás. Az izmaink alvás közben regenerálódnak, így ha nincs meg a nyolc óra alvásunk minden este, akkor limitált a fejlődésünk. A stresszt azért kell kerülni, mert könnyebben hízunk tőle, ráadásul számos betegséggel egyértelmű kapcsolatba hozható. Az alkohol pedig gátolja az izomfejlődést, fehérje kicsapódást okoz.

 

Ugyan a dohányról ez nem mondható el, de az egészségünk védelme érdekében érdemes kerülni. A drogok azt gondolom, amellett, hogy illegálisak, könnyen belátható, hogy nem illeszkednek az egészséges élethez. Jól látható tehát, hogy nem bonyolult, mindössze kellő önfegyelemmel és logikával kidolgozható egy olyan életmód, amit betartva könnyen javíthatunk a megjelenésünkön, ráadásul tovább és egészségesebben is élhetünk.

 

Gyakran hallható az érv, hogy " a nagyapám minden nap megivott egy pálinkát" vagy az is, hogy "a nagyapám világ életében bagózott", majd egy meglehetősen magas életévet tesznek az idézett mondatok után. Ezek azonban kivételes esetek, és lehet tovább éltek volna, ha nem pálinkáznak vagy cigiznek. A tapasztalat az, hogy a betegségekért a legtöbb esetben nem a genetika, hanem az életmód a felelős. Legyen ez a motiváció, sok sikert kívánok mindenkinek!

süti beállítások módosítása