Balaton part, kerti parti, vagy egy nyugis szombat délután a barátokkal? Bármelyikre is essen a választásunk, egy hűsítő koktél – akár alkoholos, akár alkoholmentes – mindig fel tudja dobni a hangulatot. De ha már koktél... miért ne próbálnánk ki valami különlegeset és izgalmasat? Cikkemben három nem mindennapi íz-kombinációval készültem, ami tökéletes társ lehet, ha a társaság már unja a vodka-narancsot...
Jalapeño Margarita
A Margarita az egyik klasszikus alap koktél, amelyet általában tequilából, Triple Sec-ből és lime-léből készítenek. A Jalapeño verzió azonban egy igazán bátor és „váratlan” mix, amely pikáns és csípős ízével garantáltan lenyűgözi majd a vendégeket. (Akik nem kedvelik a csípőset, azok messziről kerüljék el ezt a receptet!)
Hozzávalók:
- 2 rész tequila
- 1 rész Triple Sec
- 1/2 friss lime leve
- 1/2 jalapeño paprika
- 1/2 rész méz vagy agave szirup
- Jég
- Lime szeletek
Összeállítás:
- Vágjuk fel a jalapeñot paprikát vékony karikákra, majd töltsük egy shakerbe a tequilát, a Triple Sec-et, a fél lime levét, a jalapeño szeleteket és a mézet (vagy agave szirupot).
- Rázzuk össze jól, majd szűrjük át egy jéggel teli pohárba. Ez a lépés nagyon fontos, hiszen bár sokan szeretik a csípős paprikát akár nasiként is, ital formájában nem kellemes, ha a jalapeño karikákat kell kerülgetni minden kortynál.
- Utolsó lépésként díszíthetjük a koktélt lime szeletekkel, esetleg egy kisebb paprikával az igazán bátraknak. (Ha a tradicionális margarita koktél jellegzetes küllemét is szeretnénk elnyerni, akkor akár só-karimával is dekorálhatjuk a poharat.)
Rozmaringos grapefruit gin-tonik
Ha már a klasszikusoknál tartunk, akkor a Gin-tonikhoz is van egy igazán jó íz-variációm, ami elsőre talán furcsának tűnhet, de ital formájában valahogy mégis tökéletes harmóniát képez. Az alap koktélt persze bármilyen gyümölccsel fel lehet „turbózni”, de számomra a legfinomabb az mindig a zöldfűszerrel ízesített verzió, mediterrán tonikkal, és egy pici citrus hozzáadásával.
Hozzávalók:
- 2 rész gin
- 1 rész tonik (különlegesen finom a „botanical” vagy mediterrán ízesítésű tonikokkal)
- 1/2 grapefruit leve
- 1 szál rozmaring
- Jég
Összeállítás:
- Töltsük egy nagyobb pohárba a kimért gin-t és a tonikot, majd adjunk hozzá fél grapefruit levét és egy friss szál rozmaringot.
- Dobjunk hozzá néhány jégkockát, és keverjük össze. Kezdő mixereknek érdemes lehet megjegyezni, hogy bár jól hangzik – és igazán finom - egy összerázott koktél, szénsavas alapú italokat csak keverve szolgálunk fel. (Hiszen a szénsav plusz az alapos rázás nem a legjobb kombináció )
- Díszítésként egy szelet grapefruit vagy egy szál rozmaring tökéletes választás lehet!
Fűszeres rumos ananász koktél
Az ananász és a rum tökéletes párosítás, – elég ha csak a nyár kedvencéből, a Pina Colada koktélból indulunk ki - de mi lenne ha megbolondítanánk ezt egy csepp fűszeres ízzel is?
Hozzávalók:
- 2 rész rum
- 1 rész friss ananászlé
- 1/2 rész fűszeres szirup (pl. fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
- Lime szeletek
- Jég
Összeállítás:
- Töltsük egy shakerbe a rumot, az ananászlét és a szirupot. Ha nincs szirupunk, akkor néhány darab szegfűszeg vagy egy szelet gyömbér is szuper helyettesítő lehet.
- Rázzuk össze az így kapott mixet, majd szűrjük át egy jéggel teli pohárba. Ha igazán hűsítő koktélt szeretnénk, akkor akár egy darab jeget is tehetünk a shakerbe.
- Végezetül, díszítsük egy szelet lime-al!
Ez csak néhány példa volt a sokféle kreatív és izgalmas nyári koktél recept közül, amelyek fel tudnak dobni minden nyári estét. Koktélos cikksorozatom következő részében egy kicsit édesebb irányba terelem majd a házi mixereket. Kísérletezzünk bátran a kedvenc ízeinkkel, és élvezzük az otthon készített, finom és frissítő italokat a nyári melegben!
Kapcsolódó: Nyári smoothie receptek kicsiknek és nagyoknak