Reaktor

Nemcsak a húszéveseké a világ – a világpolitika "nagyöregei"

Körbetekintve a glóbuszon azon érdekes jelenség figyelhető meg, hogy a világ vezetőinek túlnyomó része a baby boomer generáció tagja, azaz az 1946 és 1964 közötti években látta meg a napvilágot. Többségük, hatalmuk megkérdőjelezhetetlen. A szintén erős pozíciókat birtokló veteránoktól vették át a stafétát, azoktól, akik 1945-ben, avagy azt megelőzően kezdték földi pályájukat. Közéjük sorolható a 81 éves Joe Biden vagy Kamerun 1933-ban született elnöke, Paul Biya. Tényleg mindent visz az életkor és tapasztalat?

A 20. században fokozatosan változik az emberek életminősége. Főbb okok közé sorolható az egyre jobb minőségű ételek fogyasztása, a növekvő várható élettartam nőknél és férfiaknál, valamint a gyermekhalandóság szabadesése az orvostudomány fejlődésével.

(Kép forrása: portfolio.hu)

A születéskor várható élettartam emelkedésének egyik nyertese a munkaerőpiac, megspékelve azzal, hogy a két világháborút követően (a mai napig) nem történt globális konfliktus, így a keresetek fokozatos növekedése párosulva az egyre magasabb életkorokkal döntő kombinációnak bizonyult. A 70-es évek Joe Bidene és Donald Trumpja bizonyára más típusú kihívásokat talált volna magának ezen életszakaszában.

Életkor a politikában

Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, India, Brazília, Németország, Japán, Indonézia, Pakisztán, Törökország, Lengyelország és Magyarország első embere mind túl a hatvanon, egyesek akár 15-20 évvel is.

A lista hosszú, ám nem maradhatnak le róla olyan vezetők, mint a NATO vagy az ENSZ főtitkár, esetleg az Amazon alapító Jeff Bezos, a Louis Vuitton vezérigazgató Bernard Arnault vagy a 93 éves befektető, Warren Buffett.

Tölgyessy Péter jogász-politológus, egykori országos politikus egyszer a „drámai hivatás” jelzővel illette a nagypolitikusi, miniszterelnöki létet, ahol napról-napra minden megváltozhat, olykor a szó szerinti leépülés sem kizárt. Eme drámai hivatásban előny vagy hátrány a fiatalság?

Kétélű fegyver. Olyan, mint a puska, mely visszafelé is képes elsülni. Egyfelől a szakma régi motorosai igyekszenek ellenfelük rutintalanságára rávilágítani, arra, hogy a tapasztalat és a tudás nem odaát van.

Reagan

A 80-as évek világpolitikájának kulcsfigurája a republikánus Ronald Reagan, aki kétszer diadalmaskodott elnökválasztáson az Egyesült Államokban. 1984-ben Jimmy Carter egykori alelnöke, Walter Mondelo nyerte meg a demokrata előválasztást, így ő lett az inkumbens elnök kihívója. Egy vita alkalmával Reagan elnök a következőket mondta Mondelonak:

„I promise I will not make age an issue of this campaign. I’m not going to exploit (for political purposes) my opponent’s youth and inexperience.”

Reagen akkoriban már a hetvenes éveiben járt, közel 17 évvel volt idősebb ellenfelénél, végül alelnökével George H. W. Bush-al 49 államot színeztek pirosra (az 51-ből). 


(Kép forrása: gisgeography.com/us-election)

Adenauer

A „sokat látottság” és a politikai tapasztalás iskolapéldája lehet Konrad Adenauer, az NSZK első kancellárja. 1876-os születésének köszönhetően egy korban élt Bismarckkal, II. Vilmos császárral vagy Adolf Hitlerrel. Adenauer, aki az európai integráció egyik legnagyobb alakja, 1949 őszén néhány hónappal 73. születésnapja előtt kerül Nyugat-Németország élére, szolgálata 14 éven át tart.

Választási plakát 1957-ből: „Semmi kísérletezés!”
A CDU/CSU lista a szavazatok 50,2%-át kaparintja meg. Az 1957-es választásokon a német történelemben először és utoljára szerez párt abszolút többséget.

(Kép forrása: Konrad Adenauer Stiftung)

Kennedy kontra Nixon

Akad olyan forgatókönyv, ahol a fiatal rivális jól használja ki életkori előnyét, ellenfelében a megkövesedettség jeleit nagyítja fel direkt vagy indirekt módon.

Az első televízió által is közvetített elnökjelöltek közti vita rövid története:

JFK fiatalos lendületét kiegészítette a korhűen sármos természete és kifogásolhatatlan megjelenése, míg Richard Nixon inkább festette egy fásult, betegeskedő jelölt képét. Kennedy az embereknek, Nixon többnyire ellenfelének beszélt. Kennedy 8 millióval több választót mozgósít a négy évvel korábbi demokrata eredményhez képest, melynek köszönhetően 34 millió szavazattal és 303 elektorral lesz az Egyesült Államok 35. elnöke.


Horn-Orbán és ’98

8 évvel a rendszerváltás után, 1998-ban ismét választásokat tartanak Magyarországon. Négy évvel korábban az elsöprő fölénnyel győző Horn Gyula legfőbb kihívója a 30-as évei közepén járó Orbán Viktor. Ebben az esetben már az öltözék és a habitus elárulta, hogy ki a friss erő. A szócsatában a fiatalság agilisabb attitűdöt mutatott, úgy, hogy azt egyszeri választó is kiszúrhatta. Eme szembetűnő különbség háttérbe szorította a szakértelmen és a politikai tapasztalaton nyugvó miniszterelnöki érveket. Az eredmény ismeretes, a minden hájjal megkent Horn Gyula nem tudta megismételni négy évvel korábbi eredményét.

(Kép forrása: Magyar Narancs)

Belföld

Itthon ugyan a miniszterelnök, a házelnök, az AB elnök vagy a DK elnöke illeszkedik a nemzetközi trendbe, emellett azonban hasonlóképpen megfigyelhető az „ikszesek és ipszilonosok” térnyerése. Novák Katalin, mint legfőbb közjogi méltóság, mellett a legtöbb frakcióvezető, számos miniszter, a Kúria elnöke, az ÁSZ elnöke vagy a főpolgármester.

1990 után a magyar miniszterelnökök életkorban két táborra osztódnak. Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon 30-40 éves korukban, míg Antall József 58, Medgyessy Péter 59, Horn Gyula 61, Boross Péter pedig 65 évesen lesz miniszterelnök.
A regnáló miniszterelnök a 2022-es választások óta mindkét csapat tagja, hiszen 98’-ban 35, 22’-ben pedig 59 évesen lesz az ország vezetője.

Külföld

Nemzetközi vizeken is teret nyer az elnökök, miniszterelnökök második hulláma, elég csak az európai Macron-Sunak-Meloni hármasra vagy a kanadai Justin Trudeau-ra gondolni. Érdekes lesz látni az előbb vagy utóbb bekövetkező váltást és utódlást például az amerikai elnök esetében, persze ez minden jel szerint nem az idei év novemberébenfog bekövetkezni.

(Kép forrása: Twitter – @CanadianPM)

Eklatáns példákkal érzékeltetve jól látható, hogy a kor sok esetben előny, a világpolitika és a világgazdaság vezetői között szinte elvárt, ám helyenként már pole pozícióból politizál az utókor, ahogy a történelem azt megkívánja.

Ám a leírtak ellenére se felejtsük Aradszky László táncdalénekesünk sorait:

Nem csak a húszéveseké a világ
Az úton még poroszkál
Nemde néhány korosztály
A réten nyílik ezerszám a virág
Nem csak a húszéveseké a világ
🎶

A generációkról és a generációs együttélésről úgy általában ajánlom Steigervald Krisztián generációkutató gondolatait a Youtube-on.

(Borítókép forrása: newyorker.com/the-washington-gerontocracy)

süti beállítások módosítása