Reaktor

Tényleg Kamala Harris a legesélyesebb jelölt Trump ellen?

Biden lemondását követően kérdéses volt, kit fognak a demokraták elnökjelöltként támogatni. Bár Kamala Harris már ekkor is a legesélyesebb jelöltnek tűnt, több nevet is felvetettek a listán, például Gavin Newsom kaliforniai kormányzóét, aki a demokraták egyik legnépszerűbb politikusa jelenleg. Azonban már a vasárnapi lemondást követő kedden körvonalazódni látszott, hogy valójában egyetlen ember esélyes: Kamala Harris, a jelenlegi alelnök, aki egyetlen éjszaka alatt rekord összegű kampánytámogatást gyűjtött össze.

Harris a legkézenfekvőbb jelöltnek tűnik, különösen, mivel a lemondást követően a Biden család is mögé állt, és a Clinton család támogatását is maga mögött tudhatja. Nancy Pelosi, aki a demokraták körében sokak példaképe, szintén hatalmas lökést adott Harrisnek. Azonban még néhány demokrata „nagyágyú”, köztük az Obama család és a New York-i szenátor, nem nyilatkozott nyilvánosan Harris támogatásáról.

Beszéljenek a közvélemény-kutatások:

Az esélylatolgatásokhoz érdemes megvizsgálni néhány véleménykutatást, mivel ezek változó eredményeket mutatnak. Egyes felmérések alapján nem biztos, hogy Kamala Harris jobb esélyekkel indulna Donald Trump ellen, mint a jelenlegi elnök. Az NBC mérései szerint Harris a plusz szavazatokat, amelyeket a színesbőrű lakosságtól gyűjtene, elveszítheti a Trumppal elégedetlen republikánusok körében, akik leginkább Biden tapasztalatára szavaztak.

Harris azonban begyűjtheti a nem republikánus és nem demokrata szavazókat, mivel a felmérések szerint ők sokkal nyitottabbak lennének egy új arcra. Harris tovább javíthatja esélyeit, ha maga mellé választ egy mérsékeltebb alelnököt, aki segíthet az elégedetlen republikánusokat is megszólítani.

Egy július első hetében tartott CNN közvélemény-kutatás szerint Trump 47%-on, Harris pedig 45%-on állna, ha Harris indulna Trump ellen. Ugyanezen mintában Biden és Trump között 43%-49%-os arányt mértek. Ezek alapján úgy tűnik, Harris legalább Bidenél biztosan jobb jelölt lehet, ha Trump legyőzéséről van szó.

Harris adománygyűjtéséből is úgy tűnik, sikerült mozgósítania azokat a szavazókat, akik nem kértek a Biden-Trump versenyből, hiszen a rekordadomány 60%-át első alkalmas adományozók adták.

063_2162428680.jpg

Kép forrása: france.24

Harris jelöltségét azonban még nem kell biztosra venni, hiszen ez egy nyitott verseny lesz, ahol a párt fogja a jelöltet kiállítani. Mégis, egyre inkább úgy tűnik, hogy Harris a legesélyesebb és legtámogatottabb jelölt az elnökjelölti pozícióra, és neki van a legnagyobb esélye Donald Trump ellen is. A CNN szerint már hétfő este megszerezte az 1976 demokrata delegált támogatását, amely elegendő ahhoz, hogy már az első fordulóban megnyerje a jelöltséget.

Trump ellen nem lesz könnyű dolga Harrisnek, aki már bejelentette, hogy az alelnök még könnyebb ellenfél lesz, mint Biden, és hogy ki sem fog vele állni vitázni, csak akkor, ha a vita a republikánusokhoz kötődő Fox News-on lesz.

Trumpnak is változtatni kell a kampányon:

Trump és csapata immár két éve arra készül, hogy legyőzze Bident, így minden érv, minden kampányfogás az idős, fehér, "régimotoros" Biden legyőzéséhez volt bekészítve. Harris megjelenése kibillentheti a Trump-kampánycsapatot, és új taktikákhoz kell folyamodniuk. Ha Kamala Harris lesz a jelölt, Trump lesz az „öreg” a maga 78 évével. Harrisnek van még egy ütőkártya a kezében: évekig Kalifornia legfőbb ügyészeként szolgált, ezért kampányát az „igazságszolgáltató versus bűnöző” jelmondatra fogja felépíteni. Trumpot 34 vádpontban találták bűnösnek, amit Harris, ügyészi múltjára támaszkodva, ki fog használni. Elnökjelölti kampányának egyik első megszólalásán így fogalmazott:

„Ezekben a szerepkörökben(ügyészségi karrier) mindenféle elkövetőkkel kerültem szembe: Nőkkel visszaélő predátorokkal, a fogyasztókat átverő és a szabályokat saját hasznukra megszegő csalókkal. Szóval hallgassanak meg, amikor azt mondom, ismerem Donald Trump típusát”

Trump sem bánt kesztyűs kézzel Harrisszel; különböző válogatott sértéseket küldött az alelnöknek, csúnyának, őrültnek és tiszteletlennek nevezte őt, szándékosan rosszul ejtette ki a nevét. Gyakran említi Harris jelentéktelenségét alelnöki szerepkörében.

Nyerhet-e Harris?

Úgy tűnik, hét „inga-csatatér” államra kell számítani, melyek Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania és Wisconsin. Harris kampányát ennek is köszönhetően Wisconsinban kezdte, amelyet sikeresnek értékeltek. Biden a katasztrofális vitája után Wisconsinban próbálta nyugtatni a demokrata szavazókat, hogy minden rendben az elnöki kampányban, ám ez kevésbé sikerült. Például a helyi szenátor, Tammy Baldwin, aki újraválasztásra készül, meg sem látogatta Bident beszédekor, viszont Harrisnél már fel is szólalt, és kifejezte támogatását is.

kamala.jpg

Kép forrása: Chicago Sun Times

Fontos szerepet fog játszani az alelnökjelölt is, hiszen 2020-ban együtt kmpányolva érte el a győzelmet a demokrata páros. Harris és csapata taktikázhat úgy, hogy ezeket az inga-államokat figyelembe véve választ alelnökjelöltet, ám ez kétélű fegyver, hiszen meg is gyengítheti azokat, mivel kiesik a szenátusból, vagy a kormányzók közül egy-egy kulcsember. Potenciális jelölt a mérsékelt Mark Kelly, aki ráadásul veterán is, és akinek sikerült megszereznie az arizonai szenátori széket. Josh Shapiro neve is előkerült, aki Pennsylvania kormányzója, szintén a mérsékeltebb demokraták közül. Segítségével elvihetnék Pennsylvaniát, amely 19 elektori szavazattal rendelkezik és inga-államként van számon tartva. Harmadikként Andy Beshear Kentucky kormányzót említik, aki egy erős republikánus államban duplázott kormányzóként, gyakran elhatárolódva a „nagy párttól”, amely szimpatikussá tette republikánus körökben is.

Tehát egy éles verseny rajzolódik ki Trump és Harris között, és ez még szorosabbá válhat egy megfelelő alelnökjelölttel és a demokrata párt teljes körű támogatásával. Immár Trump a legidősebb jelölt a küzdelemben, akinek teljesen meg kell változtatnia kampányát. Így izgalmas küzdelemre számíthatunk az amerikai kontinensen, és ne felejtsük el hogy az elnök személye Európa számára is kulcsfontosságú!

 

süti beállítások módosítása