Reaktor

Von der Leyen új csapata: politikai alkuk és meglepetések
Nemi egyensúly, váratlan választások és kihívások az EU élén

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság júliusban újraválasztott elnöke összeállította a 26 EU-s biztosából álló új Európai Bizottságot, az elnöknek az Európai Parlament újabb öt évig, 2029-ig adott felhatalmazást.

Az EU-s jogszabályoknak megfelelően minden tagállamból egy-egy biztos áll majd az Unió valamelyik biztosi pozíciójának élére a következő öt évben. Ezt a folyamatot egyfajta kormányalakításhoz lehet hasonlítani, hiszen mindegyik biztos egy adott tárcáért lesz felelős. Ilyen például a jólét és ipari stratégia, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar vagy a védelem és az űrkutatás területe. Noha von der Leyen még csak néhány hónapja van hivatalban, azt kérte, hogy minden uniós tagállam javasoljon egy férfi és egy női jelöltet is, hogy a nemek közötti egyensúly érvényesüljön a testületben . A legtöbb ország azonban ennek a kérésnek nem tett eleget

Az elmúlt hetekben a pozícióosztogatás, a háttéralkuk a politikai alkudozás klasszikus formáját öltötték. A több női jelölt biztosítása érdekében von der Leyen a nemek közötti egyensúly javítása érdekében tárcákat cserélgetett különböző országok kormányi általi jelöltek között.

Hosszas alkudozás után szeptember végén bemutatta a teljes csapatát a hivatalosan kiosztott szerepekkel, és néhány választása egész meglepő. A legtöbb portfólió esetén egyértelmű volt, hogy ki lesz a végső befutó, azonban voltak olyan nevek is, amelyek megrökönyödést okoztak Brüsszelben.

A csúcson maga von der Leyen áll, akit hat ügyvezető alelnök fog munkájában segíteni. A legegyértelműbb választás a volt észt miniszterelnök Kaja Kallas volt, aki az EU kül- és biztonságpolitikai (KKBP) főképviselője lesz. Ukrajna egyik legfőbb támogatójaként, most pedig az EU legfőbb diplomatájaként Kallas feladata lesz felügyelni az EU globális hatalmakkal való kapcsolatait és szavatolni Európa biztonságát.

kaja-kallas-in-brussels-20-october-2022_-photo-by-stenbock-house_-scaled_1.jpg

Kaja Kallas, volt észt miniszterelnök, az Európai Unió külpolitikájának következő meghatározó személye

Kép forrása: Estonian World

A legváratlanabb fordulat a francia biztos és portfólió megnevezésénél történt. Az eredeti várakozások szerint Thierry Breton, (aki eddig olyan kulcsfontosságú uniós szakpolitikák kidolgozásában végzett munkájáról volt ismert, mint a Digitális Szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) és a Mesterséges Intelligencia rendelet (AI Act)), marad majd Franciaország jelöltje. Breton 2019 és 2024 között egy kulcsfontosságú területért, a belső piacért felelős biztosi pozíciót töltötte be. A von der Leyennel megromlott viszonya miatt azonban - többek között egy kisvállalkozói biztos kinevezése miatti nyilvános összecsapás miatt - Macron francia elnök az utolsó pillanatban lecserélte Bretont Stéphane Séjournéra. Séjourné most az ipari stratégiáért felelős ügyvezető alelnöki pozícióban kap kulcsszerepet, igazodva Macron elnök „stratégiai autonómiára” irányuló törekvéseihez.

887d00e8-84a6-4ff2-afc5-cdb6e9cd6236-scaled.jpg

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter, az EU következő ipari stratégiáért felelős ügyvezető alelnöke

Kép forrása: Eunews

Egy másik figyelemre méltó jelölés az olasz Raffaele Fittora érkezett, aki kohézióért és reformokért felelős ügyvezető alelnök lesz. A kevés jobboldali párti biztosok egyikeként az ő feladata az uniós kohéziós politikák irányítása és a reformok előmozdítása. Mivel azonban pártja ellenzi a vétójog tagállamoktól való elvételét, a vezetése alatt megvalósuló jelentős reformok akadályokba ütközhetnek.

raffaele-fitto-1024x794.jpg

Raffaele Fitto olasz biztos

Kép forrása: Agenzia Nova

A többi 20 biztos közül néhány kinevezés egészen meglepő. Ausztria, annak ellenére, hogy rengeteg bírálatot kapott a jogsértő módon bevezetett határellenőrzések miatt, és megakadályozta Románia és Bulgária teljes körű belépését a schengeni térségbe, megkapta a belügyi és migrációs tárcát. Magyarország jelöltje, Várhelyi Olivér az egészségügyi és állatjóléti tárcát kapta - ami jelentős visszalépés a szomszédsági és bővítési tárcához képest, valószínűleg a von der Leyen és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti feszült viszony miatt.

A tárcák elosztásában a párthovatartozás is kulcsszerepet játszott. Az Európai Néppárt (EPP) szerezte meg a legtöbb helyet, 14 biztosi pozíciót, ezt követi a Renew Europe öt, a szocialisták négy, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a Patrióták egy-egy képviselője, valamint két független. Figyelemre méltó, hogy a zöldek, a szuverenisták és a baloldal nem kapott biztosi helyet. A nemek közötti egyenlőség melletti elkötelezettségéhez hűen von der Leyen négy nőt és két férfit nevezett ki ügyvezető alelnöknek, és 11-re növelte a nők számát a Bizottságban, ami a Bizottság 40%-át teszi ki.

A 26 jelöltnek még át kell esnie a megerősítő meghallgatáson az Európai Parlamentben, ahol néhányuknak a múltbeli viták vagy a szakértelem hiánya miatt kihívásokkal kell szembenézniük.

süti beállítások módosítása