Reaktor

Japán Politikai Válság: A Kormányzati Tisztségért Folyó Harc

Fumio Kishida japán miniszterelnök augusztusban bejelentette, hogy lemond a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki pozíciójáról, és ezzel együtt a miniszterelnöki tisztségéről is. Nem előzménynélküli a bejelentés: a Kormánya támogatottsága rekordalacsony szintre süllyedt, és az LDP népszerűsége, amely gyakorlatilag a második világháború vége óta folyamatosan kormányozza Japánt, botrányok sorozata és a gazdaság állapota miatt jelentősen csökkent a felmérésekben.

Kishida döntése elindította az LDP történetének legkiszámíthatatlanabb elnökválasztását, amelynek végén Japánban 4 év alatt a negyedik miniszterelnök fog hivatalba lépni. Néhány napja hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási kampány.

pic-fumio-kishida.jpeg

Fumio Kishida: távozó japán miniszterelnök

Kép forrása: EIAS

Hogyan működik a választás?

Ahhoz, hogy valaki reszt vehessen a japán kormánypárt elnökválasztásán, a nemzeti parlamentben hivatalban lévő LDP-s törvényhozóknak kell lenniük. A részvételhez pedig legalább 20 jelölésre van szükség más LDP-s képviselőktől. A kampány néhány nappal ezelőtt kezdődött, és a szeptember 27-i szavazásig már csak nincs sok idő hátra. Jelenleg 9 jelölt küzd az elnöki pozícióért, ami az LDP történetének legzsúfoltabb elnökválasztását jelenti.

Ami a szavazási rendszert illeti, az első forduló kissé bonyolult lehet, mivel a jelöltek összesen 734 szavazatért versengenek. Az LDP törvényhozói adják a szavazatok felét, azaz 367-et, míg a másik felét a párttagság szavazatainak arányában osztják szét a jelöltek között. Egy jelölt akkor nyer, ha a szavazatok több mint 50%-át szerzi meg.

A jelöltek számát tekintve azonban valószínű, hogy szükséges lesz majd az első két helyezett között egy  második fordulóra. A második forduló inkább a törvényhozókra vár, mivel ők ismét 367 szavazatot adnak le, amit az LDP 47 prefektúrai (japán közigazgatási egység) tagozatának egy-egy szavazata egészít ki, ami összesen 414 szavazatot tesz ki, és amelyik jelölt a legtöbb szavazatot kapja, azt választják meg pártelnöknek, majd az LDP által irányított parlament megválasztja miniszterelnöknek.

Bárki is legyen az új miniszterelnöknek, nehéz kihívásokkal kell majd szembe néznie. Vissza kell szereznie a közvéleménynek az LDP-be vetett bizalmát és talpra kell állítania a japán gazdaságot, miközben egy összetett külpolitikai helyzettel is szembe kell néznie, hiszen Kína és Észak-Korea is fenyegetést jelent, továbbá az Egyesült Államokkal és a Dél-Koreával fenntartott fontos kapcsolatokat is ápolni kell. Nézzük, ki a három legesélyesebb jelölt a pozíció betöltésére.

Az első jelölt: Shigeru Ishiba

Az egyik legesélyesebb jelöltnek Shigeri Ishibát, a 67 éves veterán törvényhozót és volt védelmi minisztert tekintik. Ishiba ötödik, egyben utolsó alkalommal tesz próbálkozását a vezetői pozíció elnyeréséért. Ishaba többek között csökkenteni akarja Japán atomenergia kitettségét, és a NATO ázsiai változatának létrehozását szorgalmazza. Az amerikai-japán katonai partnerséget egyenrangúvá akarja tenni, támogatja az ország pacifista alkotmányának módosítását, valamint azt a törvényt, amely lehetővé tenné a házaspárok számára, hogy külön vezetéknevet tartsanak, ami megosztja az LDP tagjait.

vtzchhhrzfjp5huijw5t7o7ukq.jpg

Shigeru Ishiba

Kép forrása: Reuters

Ishiba fel akarja gyorsítani a párt megreformálását, hogy megbirkózzon a közelmúltban kirobbant csúszópénz-botrány következményeivel, és nagyobb súlyt adna a párttagságnak az elnökválasztásokon. A gazdasággal kapcsolatban a deflációtól való teljes elmozdulás lenne, illetve a beruházások növelése és a reálbérek növekedésének elérése. Ishiba nem volt tagja a közelmúltbeli kormányoknak, népszerű a nyilvánosság és a párttagság körében, azonban az LDP törvényhozói támogatásának megszerzése nehéz feladat, a konzervatív képviselők nem kedvelik, ami akadályozhatja őt, ha eljut a második fordulóba.

A második jelölt: Shinjiro Koizumi

Isha a felmérések szerint az első helyért versenyez a másik népszerű jelölttel, a korábbi környezetvédelmi miniszter Shinjiro Koizumivel, aki 43 évesen Japán valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke lenne. Koizumi fő ígérete a reformok és változások felgyorsítása lenne. Fiatal kora és viszonylagos politikai tapasztalatlanságának köszönhetően sokan úgy gondolják, hogy a múlttal való szakítást jelentené egy olyan időszakban, amikor az LDP a szavazók bizalmának helyreállítására törekszik. A tapasztalatlansága azonban hátrányt is jelenthet a gazdasági problémák kezelése terén.

Koizumi alapvetően a leköszönő miniszterelnök, Fumio Kishida gazdaságpolitikáját akarná folytatni. Az ország atomreaktorainak leállítását szorgalmazza, támogatja a házaspárok külön vezetéknevének engedélyezését, lazítani akar a munkaerő-piaci szabályozásokon, és módosítani akarja Japán pacifista alkotmányát, hogy elismerje az ország hadseregének létezését.

shinjir_koizumi_20200718.jpg

Shinjiro Koizumi, japán klímavédelmi miniszter

Kép forrása: Wikipedia

A japán háborús halottak, köztük elítélt háborús bűnösök előtt tiszteleg, ami feszültséget okozna a háborús agresszió áldozataival, például Dél-Koreával és Kínával. Koizumi hivatalba lépésát köveőten találkozni szeretne kínai és dél-koreai kollégáival, valamint tárgyalásokat folytatna az észak-koreai Kim Dzsong Unnal és megerősítené az amerikai-japán szövetséget. Koizumi kijelentette, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor a lehető leghamarabb előrehozott választásokat írna ki.

A harmadik jelölt: Szanae Takaicsi

A két éllovas mögött a gazdasági biztonsági miniszter, Szanae Takaicsi áll, aki meggyőződéses konzervatív és egyike a két nőnek a versenyben. A 63 éves Takaicsi rendszeresen látogatja a Yasukuni szentélyt és módosítani szeretné az alkotmányt.

Ellenzi a külön vezetéknévre vonatkozó törvényt, valamint az azonos neműek házasságát. Támogatja a császári család kizárólag férfi örökösödését és az atomenergiáért. Takaicsi a fő jelölt, aki a széles értelemben vett konzervatív párt nacionalista jobbszárnyát képviseli, és Kína sólymaként ismert.

np_file_110556.jpeg

Szanae Takaicsi

Kép forrása: The Japan Times

A 2022-ben merénylet áldozata lett korábbi miniszterelnök, Abe Shinzo védelmezőjeként jellemezték, aki 2021-ben támogatta őt első, sikertelen elnökválasztási kampányában. Ő az agresszív monetáris lazítás híve, és stratégiai költségvetési ösztönzőkkel is növekedést akar elérni. Takaicsi számára ezúttal az a kockázat, hogy a jobboldali szavazatok megoszlanak közte és egy másik konzervatív jelölt között, aki a felmérések szerint rosszabb pozícióban van.

süti beállítások módosítása