Reaktor

Az Airbnb-korszak vége a VI. kerületben

A terézvárosi, 16 évnél idősebb lakosok szeptember első két hetében szavazhattak arról, hogy a rövidtávú szálláshelykiadás továbbra is engedélyezett legyen a VI. kerületben. A kérdés pontosabban így szólt: "Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?". Bár csak a szavazásra jogosultak ötöde adta le a voksát, a többség, pontosabban 3285 fő (54 %), az Airbnb betiltása mellett szavazott. De vajon miért dönthetett a terézvárosi lakosság a tiltás mellett, mi fog változni a kerületben?

Mi a szabályozás oka?

A VI. kerület polgármestere, Soproni Tamás a turisták okozta zajszennyezésre és az általuk hagyott nagy mennyiségű szemétre hivatkozva kezdeményezte a szavazást. A polgármester hosszútávú célja, hogy a rövidtávú lakáskiadás megszüntetésével nem csak a kerület lesz nyugodtabb és családbarátabb, ezáltal élhetőbb a lakók számára, hanem a békésebb légkör új lakókat csábít majd.

Nem elhanyagolható oka a szabályozásnak, hogy az Airbnb-típusú lakáskiadás mind a lakásárakat, mind pedig a bérleti díjakat megemeli, az előbbi átlagosan 7 %-kal, míg az utóbbbi 17 %-kal drágítja a területen az ingatlanokat. Így a nem befektetési szándékú lakásvásárlók szívesebben vesznek házat vagy lakást a külső kerületekben, ezáltal üresen hagyva a belső kerületekben álló lakásokat. 

A szabályozás ötlete nem újdonság

Az Airbnb-probléma legsúlyosabban Barcelonában merült fel 2020-ban, amikor egy kutatás kimutatta, hogy a hirtelen égbeszökő ingatlanárak a rövidtávú lakáskiadásnak köszönhetőek. A város ennek folyományaként idén határozott arról, hogy 2028-ra a városban ilyesformán működő több, mint 10,000 lakást megszünteti. A spanyol város nem egyedülálló a korlátozások terén, Lisszabonban már nem adnak ki új Airbnb engedélyt, és a meglévőket is ötévente felülvizsgálják. Az amszerdami városvezetés is szigorított, a kiadás idejét évi maximum harminc napban határozták meg. A korai felmérések azt mutatják, hogy főként a holland fővárosban, de ezek az intézkedések csökkentették az ingatlanárakat és minimálisan csökkentették a Barcelonában korábban gondot okozó turistadömpinget is.

Mit eredményezhet majd a tiltás itthon?

A következő évben fog eldőlni a VI. kerület sorsa, hiszen az eddig ilyesformán kiadott lakások tulajdonosai valószínűsíthetően nem fognak lemondanai az effajta bevételi forrásról, a kérdés csak az, hogy mily módon pótolják a kiesett bevételt. A legvalószínbb kimenetel, hogy a jelenleg tulajdunokban levő terézvárosi lakásokon gyorsan túladnak a tulajdonosok, és más, szomszédos kerületi lakásokba fektetnek. Viszont erre a műveletre bő egy év áll rendelkezésükre, hiszen a szabályozás 2026 januárjától lép majd életbe, így ebben az esetben a terézvárosi lakások ára csökkeni fog a szoros határidő miatt, a többi belső kerületi lakás ára pedig növekedésnek indul a régi-új befektetők színrelépése által.

A budapesti Airbnb jövője

Mivel itthon az önkormányzatok hatáskörébe tartozik a szabályozás, a kerületek önállóan cselekedhetnek, akár a lobbizó szállodaláncok vagy éppen az elégedetlen lakosok nyomására. A VI. kerületben regisztrált Airbnb-k megszüntetése a többi 22 kerület számára precedensalapú lehet, a jövőben akár egész Budapestre kiterjedhet a tiltás vagy valamilyen szintű részleges szabályozás, ami mindenképpen megint átformálná a fővárosi ingatlanpiacot.

Hosszabb távon a nyilvánvaló cél az ingatlanárak csökkentése, amire a légkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás az Airbnb kitiltása, de nem elhanyagolható tény, hogy a Babaváró Hitel és a CSOK megjelenése is sokkolta a lakások árát, nem említve a szomszédos háborús helyzet miatt kialakult magas inflációt. Terézváros pedig az első kísérleti nyúl, amin kiderül, hogy itthon mennyire sikeres egy ilyen intézkedés.  

süti beállítások módosítása