Már lerágott csontnak számítanak azok a felszólalások, amik a drogok, az alkohol vagy a dohányzás káros hatásait hangsúlyozzák.
Ami viszont kevésbé kap reflektorfényt, pedig igenis tudatosságot igényelne, azok az ultra-feldolgozott ételek.
Mielőtt rátérnénk az egyesült királyságbeli orvos Dr. Chris Van Tulleken önkéntes kísérletére, ami keretében egy hónapig szinte csak magasan feldolgozott ételeket evett, érdemes letisztázni hogy mit értünk az "ultra-processed" ételek alatt.
forrás: https://magazine.ucl.ac.uk/food-for-thought/index.html
Ezek az ételek olyan iparilag előállított termékek, amelyek főként olyan összetevőkből készülnek, melyeket erősen feldolgoztak, gyakran olyan mértékben, hogy már alig hasonlítanak eredeti formájukra.
Többségükben tartalmaznak adalékanyagokat, így tartósítószereket, ízfokozókat, színezékeket, édesítőszereket és emulgeálószereket, amelyek az eltarthatóságot, az ízt és az állagot javítják. Ilyenek az instant tészták, a péksütemények, a chicken nuggets vagy a mirelit készételek.
Jellemző tulajdonságaik, hogy:
- Magas kalóriatartalommal és alacsony tápértékkel rendelkeznek; nagy mennyiségű hozzáadott cukrot, egészségtelen zsírokat és sót tartalmaznak, miközben hiányoznak belőlük az alapvető tápanyagok.
- Nagyon ízletesek, hiszen ezeket az ételeket úgy tervezték, hogy rendkívül finomak és addiktívak legyenek, nem véletlenül nem tudunk megállni 1 darab chipssziromnál...
- Ráadásul a tartósítószerek és a csomagolás miatt ezek az élelmiszerek kényelmesek és hosszú ideig tárolhatók.
- Mindezek mellett pedig minimális természetes összetevővel rendelkeznek.
- Ezek a termékek általában olcsóbbak, pillanatok alatt ehetjük is őket és cserébe még rájuk is van írva, hogy mennyire természetesek.
Egy kis útmutató a könnyebb rendszerezésért:
Forrás: https://www.dailymail.co.uk/health/article-12566501/Not-ultra-processed-food-avoided.html
De vajon milyen hatásokkal járhat, ha egy hónapig valaki meghatározó mennyiségben ezeken az ételeken él? Ugyan az eddigiek alapján az már kitűnik, hogy valószínűleg a kísérleti alany nem fog majd kicsattanni az egészségtől, de mégis milyen káros következményekkel jár és ezek mennyire lesznek ilyen rövid idő alatt látványosak?
Chris Van Tulleken egy kísérlet keretében a szokásos 30%-os ultra-feldolgozott élelmiszerek bevitelét 80%-ra emelte négy hétre. A tesztalany a kísérlet elején és a végén egy részletesebb laboratóriumi teszten esett át, hogy az értékek tudományosan is hitelesek legyenek.
Chris tapasztalatai pedig a következők voltak: A hónap lejárta után Chris rossz alvásról, szívégésről, boldogtalanságról, szorongásról, lomhaságról, alacsony libidóról, valamint székrekedésről számolt be. Chris majdnem 7 kg-ot hízott a négy hét alatt, és egészséges testsúlyról túlsúlyossá vált.
„Az ultra-feldolgozott ételek fogyasztása olyasvalamivé vált, amit az agyam utasít, anélkül, hogy erre vágytam volna”
Kutatások szerint a magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek, amelyek gyakran az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak, aktiválhatják az agy jutalomért, érzelmekért és motivációért felelős területeit. Az agytevékenység-vizsgálatok kimutatták, hogy Chris agyának a jutalomért felelős területei összekapcsolódtak azokkal a területekkel, amelyek az ismétlődő, automatikus viselkedést váltják ki. Chris vizsgálat eredményei és tapasztalatai is azt sugallják, hogy minél gyakrabban éri az agyat étel általi jutalmazás, annál nagyobb mennyiséget kell fogyasztani ahhoz, hogy ugyanazt az élvezetet elérje. A vérvizsgálatok továbbá az éhségért felelős hormonszint növekedését mutatták ki, és csökkent annak a hormonnak a szintje, ami miatt jóllakottnak érezzük magunkat.
Chris szerint, de valószínűleg nagy általánosságban is jellemző, hogy észre sem vesszük, hogy ezek a mellékhatások az étkezésünkből adódnak, a javulást igazán pedig akkor fedezzük fel, ha egészségesebb étrendre térünk át.
Mindenesetre ijesztő belegondolni, hogy milyen következményekkel jár évekig így étkezni tekintve, hogy csupán 1 hónap alatt mekkora változás figyelhető meg. Természetesen szinte elkerülhetetlen, hogy ne fogyasszunk belőlük és nem is kell őket az ördögtől valónak elkönyvelnünk ezeket az ételeket, mert a néhai fogyasztásuktól még nem eshet nagy bajunk, ugyanakkor érdemes minél természetesebb étkezésre áttérni és szimplán tisztában lenni azzal, hogy mi kerül a tányérunkra.
A teljes kísérlet itt megtekinthető: