Reaktor

Őszi spórolós receptek Németországból

swedish-nomad.jpg

Frankfurti cikksorozatom mai részében a német konyháról lesz szó, azon belül is annak egyszerűbb, de annál finomabb részéről. Kiválasztottam néhány klasszikus fogást, melyeken keresztül nagy vonalakban megismerkedhetünk a tradicionális német gasztronómiával – viszont mindezt a lehető legtakarékosabb módon. Ha szeretnél néhány új receptet kipróbálni, de közben a bevásárlás költségeit is kordában tartanád, akkor tarts velem a német konyha - leegyszerűsített - útvesztőibe! 

Német lencseleves 

wuerziger-linseneintopf.jpg

Az igazán hideg napok egyik legkellemesebb kísérője egy tál forró leves, ami tényleg szinte bármikor jól tud esni. Bár egy jó húslevest lehetetlen utánozni, az itteni lencseleves számomra mindig is nagy kedvenc volt, úgyhogy a napokban megpróbáltam elkészíteni és isteni finom lett!

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 4 répa
  • 2 zeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 réhagyma
  • 40 dkg burgonya
  • só, bors, kapor ízlés szerint
  • 4 db virsli felkarikázva

 

Sós vízben feltesszük a lencsét főni, közben a zöldségeket apróra kockázzuk/karikázzuk. Amikor a lencse már puhulni kezd, hozzáadjuk a felvágott zöldségeket és a fűszereket, majd kb. fél órán át főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáadjuk a virslit, és néhány perc múlva kész is a lencseleves! Virsli hozzáadása nélkül tökéletes opció lehet vegetáriánusoknak vagy vegánoknak is.

 

Currywurst

_id_a139f188_b_lecker_w_610_cg_c.jpg

Ezzel az egyszerű, de nagyszerű recepttel egy kicsit a street food irányába mozdulunk el, ugyanis a német városokban nagyon gyakoriak a vásárok, utcafesztiválok, ahová – hogy a turistáknak kedvezzenek -, a tradicionális fogásaik nagy részéből kreáltak már olcsó és gyorsan elkészíthető verziót. A currywurst az egyik kihagyhatatlan kedvenc Németországban, így most egy borzasztóan egyszerű, mindössze néhány összetevőből álló verziót hoztam most, melynek alapanyagainak többsége szerintem minden háztartásban megtalálható.

Hozzávalók:

  • kolbász
  • curry por
  • ketchup
  • só, bors
  • méz
  • chili por/csípős szósz
  • fokhagyma/fokhagyma por
  • Worcestershire szósz
  • sütnivaló kolbász
  • mirelit krumpli

Kezdésnek, a legegyszerűbb fagyasztott sült krumplit tegyük be a sütőbe a csomagoláson előírtak szerint. Miközben a köret készül, keverjük össze egy tálban a ketchup alapú szószt ízlés szerint fűszerezve. Egy nagyobb adag ketchup mellé óvatosan adagoljuk a curry port, sót, borsot, fokhagymát, egy kevés mézet, és – ha van – Worcestershire szószt, illetve, ha szeretjük a pikáns ízeket, akkor egy kis chili por, vagy csípős szósz is mehet a mixbe.

A kolbászokat egy forró serpenyőben átpörgetjük amíg szép színt nem kapnak, majd egészben vagy felkarikázva tálaljuk a kész sült krumpli mellé. Hogy tökéletes legyen a végeredmény, öntsük nyakon az egészet a finom, fűszeres szósszal. Voila, már kész is a nem mindennapi vacsora, amelyből biztosan repetázni fogunk!

 

Frankfurter Schnitzel

frankfurter-schnitzel.jpg

 

A Schnitzel az egyik legnépszerűbb német fogás, viszont ahogy sok más ételt, így ezt is több különféle módon szokták elkészíteni, régiótól függően. Az én személyes kedvencem a frankfurti verzió, hiszen itt a hús mellé egy igazán különleges zöld szószt is készítenek, ami alapanyagában egyszerű, olcsó, de annál finomabb, így garantáltan feldobja a fáradt őszi estéket! (Mivel minden hús elég drága mostanság, ezért nem feltétlenül mindennapi vacsora opció, viszont egy vasárnapi ebédre tökéletes!)

Az étel alapja a rántott hús, ami lehet ízlés - és pénztárca - szerint csirke, pulyka, sertés, borjú, vékonyan, panírban kisütve. Köretként pirított burgonyát fogyasztanak hozzá, amit általában előtte felkockáznak, kifőznek, majd serpenyőben olajon rápirítanak. A recept éke az ún. „Grüne Soße“, amit egy hideg főzelékhez, mártáshoz tudnék leginkább hasonlítani, viszont mégis működik az étel és tökéletesen passzol a húshoz.

 

Hozzávalók az alaphoz:

  • 100 g tejföl
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek. mustár
  • csipet cukor
  • 500 g natúr joghurt
  • 5 főtt tojás

Fűszerek:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 tk. turbolya
  • 150 g sóska
  • 150 g spenót
  • egyéb zöldfűszer ízlés szerint, ha van (zsázsa, borágó)

  

A tojásokat keményre főzzük, majd egy tálban összetörjük, hozzáadjuk a felaprított fűszereket és a többi hozzávalót is. (Robotgéppel még krémesebb lesz az eredmény.) Az elkészült hússal és krumplival tálaljuk. A végeredmény nagyon-nagyon finom lesz!

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása