Reaktor

Donald Trump új alelnöke: J.D. Vance

Donald Trump július 15-én bejelentette új alelnök jelöltjét, J.D. Vance-t, aki talán meglepő választásnak tűnhet elsőre. Az ohioi szenátor pár évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott az elnökről, hogy idióta, soha nem kedvelte és hogy elítélendőnek tarja őt. Ehhez képest most együtt próbálják bevenni a Fehér-házat, vajon mi változott meg J.D. Vance-ben, hogyan vált Trump emberévé?

Vidéki ballada az amerikai álomról

J.D. Vance James Donald Bowman néven született Ohio Middletown nevű kisvárosában. A „Hillbilly Elegy”, magyarul „Vidéki ballada az amerikai álomról” nevű könyv írója, melyből filmadaptáció is készült 2020-ban. A könyv a munkásosztály, az egyszerű, dolgozó emberek története, mint amilyen családból ő is származik.

J.D. édesanyja drogfüggő volt, apja pedig elhagyta csecsemőkorában. A nagyszülei nevelték fel, akiket „Mamaw-nak” és „Papaw-nak” nevezett. Middletown a rozsdaövben található, azonban J.D. sokkal inkább kötődött a család származása okán az Appalache-hegység vidékeihez, amelynek belső területei, az Egyesült Államok legszegényebb régiójainak egyike.

Vance bírálta a hegyvidékieket, amiért túlságosan a kormány által nyújtott segítségekre támaszkodnak, ezt a retorikát azonban később megváltoztatta, és Trump ideológiájába beilleszthetően már az elitet hibáztatta a munkásosztály problémáiért. Az elmaradottságért legújabban a nagyvállalatokat találta meg, az ő számlájukra írja a munkások nehézségeit.

Vance gyermekkora nem volt egyszerű, anyja drogfüggőként gyakran bántalmazta, emiatt került végül nagymamájához, akivel minden nyáron „hazautaztak” Middletownból, Jacksonba, Kentuckyba, ahol valójában otthon érezte magát az alelnök jelölt.

letoltes_3_1.jpg

Yale és a belső kör

Vance 2010-ben kapott helyet álomiskolájában, majdnem teljes ösztöndíjjal. A nagysikerű könyvét, a már említett Hillbilly Elegy-t is a Yale-en kezdte, először még csak esszéként, de később tanára biztatására tovább folytatta, később ez a siker vezetett a politikai karrierje beindulásához is.

J.D.-t társai ekkor még mérsékelt konzervatívnak tartották, ideológia beállítottságát leginkább a republikánus John McCain szenátorhoz hasonlították. Sőt ekkor még elfogadó álláspontot képviselhetett az LGBTQ emberekkel szemben is, hiszen volt egy közeli transznemű barátja, akivel a kapcsolata akkor romlott meg, mikor 2020 körül elkezdett egy sokkal radikálisabb véleményt megfogalmazni ezekben a témákban is.

A Yale-ben találkazott életének egyik legfontosabb szereplőjével, a PayPal egyik alapítójával Peter Thiellel, aki Vance elmondása szerint élete legmeghatározóbb beszédét tartotta számára. Itt talált vissza a keresztény hithez, és Thiel hatására megkérdőjelezte azt az elgondolását is, hogy a bute emberek hisznek csak Istenben.

Ezután Thiel mentorként egyengette Vance útjait, aki lemondott a jogi karrierről és neki dolgozott évekig. 2019-ben Thiel támogatásával létrehozta saját cégét, melyben lemaradott városokban keresett befektetésre start-upokat.  

A New York Times szerint Thiel volt az, aki a Trump kritikus Vance-t elvitte Mar-a-Lago-ba, ami után Vance teljesen megváltoztatta a véleményét az elnökről, és saját ideológiájában is változások történtek.

group-104_2x.png

Trump kritikusból legnagyobb rajongó

J.D. Vance, már eredetileg élesen bírálta Donald Trumpot a 2016-os elnökválasztási kampány során. Vance egy tweetben "idiótának" nevezte Trumpot, és interjúkban "károsnak" és "visszataszítónak" írta le az elnököt. Nyíltan kijelentette, hogy nem szavazott Trumpra 2016-ban, és még a demokrata ellenfelét, a republikánusok által mélyen elítélt Hillary Clinton támogatását is fontolgatta. Azonban, jött a fordulat, a politkai pálya, ahol Trump támogatása elengedhetetlen volt az Ohio-i szenátori választásokban.

Mi sem bizonyítja jobban J.D. Vance elkötelezettségét, mint hogy még akkor is kitartott Trump mellett, mikor a legtöbb republikánus elhatárolódott tőle, harmadik elnökjelölti kampányának bejelentésekor. J.D. azonnal mellé állt, és kifejezte a szenátusban a támogatását Trump felé. Vance-nek még a családot is sikerült megnyernie, Donald J. Trump Jr. egyik legjobb barátjává vált, akinek vastagon benne volt a keze, hogy meggyőzze apját J.D. lojalitásáról és alkalmasságáról az alelnöki pozícióra.

Miért pont J.D. Vance-t választotta Trump?

Röviden összefoglalva a lojalitásáért, a fiatalságáért és a kiterjedt kapcsolathálójáért. A már említett Thiel-ütőkártya, hiszen Thiellel több kulcsfontosságú Szilikon-völgyi milliárdos támogatását is meg lehet nyerni, ami óriási pénzügyi és befolyási támogatást adna Trumpnak.

J.D. Vance a Biden elleni harcra lett választva. Még jobban megerősíteni a Trumpi ideológiákat, hiszen Vance nem különbözik ebben, talán még inkább populista és radikális megszólalásai vannak. Azonban már 2023-ban elkezdte előkészíteni Vance csapata ezt az eshetőséget Trumpnál. Vance szinte az összes csatonrán megjelent és néhány felkeltette Trump érdeklődését is.

Kihasználta a Szilikon-völgyi kapcsolatokat is, összehozott egy találkozót David Sacks-szal, aki elmondása szerint soha nem támogatta volna Trumpot Vance közbenjárása nélkül, így viszont 12 millió dollárt gyűjtött össze neki.

Vancetől leginkább Trump szavazóbázisát és a rozsdaövi republikánusok mozgósítását várták a leginkább, ez Bidennél kiváló taktika volt, azonban Harrisnél nem biztos, hogy a legjobb, hiszen a harmadik szavazótábor mozgosítása nem lesz sikeres a radikálisabb VP-vel. Harris viszont ki tudja használni azt, hogy új az elnökjelölti porondon, mérsékeltebb, mint Trump. A mérések alapján már kirajzolódik, hogy sikeresebben mozgatja meg ezeket a szavazókat.

Azonban a republikánusoknak nem kell tartaniuk attól, hogy a Trump-Vance páros nem veszi fel a harcot Harrisszel és az alelnökjelöltjével, egy nagyon szoros versenyre számíthatunk novemberben a két tábor között.

süti beállítások módosítása