Reaktor

A Z generáció önmagát értelmezi
A Z generáció önmagát értelmezi

wojjj.jpg

Wojak, a Trump-korszakból indult alapkarakter

 

Sajátos társadalomrajz alakult ki internetes fórumokon: minden generáció megpróbálja definiálni önmagát és más korosztályokat, ehhez pedig jellemzőket, jelképes tulajdonságokat társít. A tőle eltérő generációkhoz tudja viszonyítani a sajátját, különbségeket állít fel és ebből levonja a következtetéseket, miben jobb, miben rosszabb az övé, egyáltalán miben más. A címben is szereplő „gen Z” a legújabb széles körben is elismert generáció, viszont ennek és a hozzá közel álló huszonéveseknek a tagjai más szemszögből dolgozták ki azt, hogy a társadalmat születési évek alapján milyen részekre lehet felosztani.

Hogy pontosan honnan indult, azt nem tudni, viszont a 4chan fórumokon terjedt el igazán, majd a Redditen és végül a Youtube-on, ahol aztán igazán népszerűvé vált. A videók gyakran profi animációkat is tartalmaznak, szóval nem „low effort” mémekről van szó. Sőt, talán a mém se jó kifejezés, hiszen több annál: mémekkel dolgozik, viszont történetet mesél el, helyzeteket mutat be, és hatást tud gyakorolni, érzékeltet egy hangulatot.

Ha a fiataloktól az idősebbek fele haladunk, érdemes a zoomer karakterével kezdeni. A zoomer a Z generáció után kapta a nevet. Lényegében minden jelenleg divatos dolog jellemző rá, és általánosságban elmondható, hogy jó az élete. Ő már a nagy változások után született, vagy legalábbis a gyerekkora nagy részét az utóbbi évtizedben élte. Ha a magyar politikát vesszük alapul, akkor a 2010-es választások idejében születtek a zoomerek.

zoomer.png

Van átmenet egyes generációk között, ilyen lehet például a gyakori témának számító kriptovaluta kereskedelem és bányászat is. Ez ugyan is jellemző a következő generációra, a mostani huszonöt és harminc év közöttiekre a doomerekre. Ők azok a kiégett fiatalok, akik gyerekként még a kilencvenes évek végén születtek, majd tinédzserkorban ismerték meg az okostelefon fogalmát, most pedig már sokuknak van valamilyen kriptovalutája befektetés jelleggel. Ez tehát jól érzékelteti, hogy az életüket végigkísérte a változás, a kihagyott lehetőségek és sok más minden. Rájuk jellemző egyfajta nihillizmus, hiszen nem találják az értelmét annak, hogy bármit is csináljanak, óriási félelmük az, hogy az életük azzal telik el, hogy a „mókuskerékben” rekednek. Meg tudnak élni, de alacsony színvonalon, ehhez igazodik az életvitelük is. Kedvenc hobbijuk az éjszakai séta vagy éjszakai autózás, és a napi rutinjuk alapján későn alszanak el, legtöbbször hajnalban.

 

 A doomerekből alakulnak ki később az bloomerek. Ők azok, akik kilépnek az önemésztésből és megpróbálják élvezni az életet. Felfogják, hogy attól, hogy minden álmukat nem biztos, hogy beteljesítik, az apró örömöknek és érdemes élni. Ők egy kisebb réteget képviselnek, de azért róluk is készült rengeteg videó. Ők a mostani harmincas korosztályt jelentik.

 

bloomer1.jpg

 

A bloomerek után egy nagy ugrás következik az idős korosztályhoz, a boomerekhez. A boomer a baby boom kifejezésből ered, és főként a mai 60 év felettieket foglalja magába. Az ő életük hiába volt nehezebb, mint a mai generációké, más volt az érzete. Az internet hiányában kevésbé érezték a gyakran hatalmas társadalmi különbségeket és kevésbé keseredtek el, mint az előbb említett doomerek. Hiába rosszabb volt az anyagi helyzetük, ők félre tudtak tenni pénzt, és még saját ingatlant is szereztek már fiatalon.

 

A boomer korosztályt a GTA 80-as években játszódó részével is össze lehet kötni

 

Vannak mellék karakterek is, hiszen nem lehet mindenkit ezekbe a mémekbe sorolni. Ilyen az NPC is, ami a számítógépes játékokból lett átemelve. Az NPC egy semleges személy, olyan, aki nem gondolja túl az életet, és nincs semmi jellegzetessége. A legtöbb dolgot, ami körülötte történik, azt elfogadja, vagy beletörődik, és próbál elvegyülni a tömegben, nem kelt feltűnést.

Szintén ebből a közösségből kerültek ki a nem korosztály, hanem nemi és kulturális alapon rendszerező karakterek. A doomer és boomer közötti űrt hivatott kitölteni a Karen mém. A Karen egy 40 éves anyuka, akinek van két gyereke és mindig mindenbe beleokoskodik, és keresi a konfliktust még akkor is, hogy ha ő tehet az adott problémáról.

 

Számos példát találni az interneten arról, hogy kik számítanak "Karennek"

 

Aztán megjelentek a Chad és Virgin mémek is, amelyek a férfiak nőknél aratott sikerei alapján alkotnak felosztást. A Chad a tipikus, sztereotíp domináns férfi, a Virgin pedig a gyengébb, másodvonalbeli férfi. Ugyan ezek a mémek női karakterrel is megjelentek, a Stacy és a Becky képében. Amíg a korosztály alapján felosztó mémek nem okoztak gondot, addig ezek már sokkal inkább feszültséget szítottak. Új kommunikációs csatornát adtak azoknak, akik valamelyik nemet gyűlölik, leginkább a nőgyűlölőknek. Az utóbbi években sajnos több frusztrált fiatal férfi is követett el kegyetlen támadásokat nők ellen, mivel ők magukat másodvonalbelinek érezték és ezért a nőket okolták.

 

Fontos kiemelni, hogy ezek a fiatalok lehet, hogy a mémek nélkül is előbb-utóbb elkövették volna ezeket a támadásokat, és az említett mémeknek nem célja a gyűlöletkeltés, csupán a társadalom működésének laikus feltérképezése. Azóta számos karakter jött még létre, mindegyiket felsorolni talán nem is lehetne. Ahogyan szinte mindent, ezt is fel lehet használni a gyűlöletkeltésre, de az átlag fiatalok csupán önkifejezésre használják ezeket. Ha valaki meg akarja ismerni, hogy a mai fiatalok egy jelentős része hogyan látja a saját helyzetét és másokét, még ha tévesen is, de annak érdemes betekintést tenni a világukba.

Gayborhood: egy LMBTQ aktivista agresszív viselkedése éppen olyan, mint ha egy scriptelt mellékkarakter lenne egy videójátékban

Csoda a Városligetben - Megnyitott a Magyar Zene Háza
Csoda a Városligetben - Megnyitott a Magyar Zene Háza

Január 22-én nyitotta meg kapuit a Magyar Zene Háza, Budapest egyik legmodernebb és legszórakoztatóbb új programlehetősége.

elke_szu_lt-a-magyar-zene-ha_za-la_tva_nyos-e_pu_lete_2.jpg

 Forrás: magyarzenehaza.com

Az épületet, ami már önmagában megragadja a tekintetet és odavonz, hogy megnézzük közelebbről is, a japán származású sztárépítész, Suo Fujimoto tervezte. Egyértelmű célja volt a liget bevonása a szerkezetbe, ezért a földszint falai mindenhol üvegből készültek. A bejárat előtt a tetőn elhelyezkedő lyukak szintén ezt a célt szolgálják, mintha a fák utat törtek volna maguknak, átszakítva a tetőszerkezetet. Ezt a hatást erősíti a külső és belső részeken egyaránt megjelenő arany „levél” motívum. Az ihletet a Zeneakadémia Nagytermének arany levélkés mennyezetéből merítette a tervező. A plafon különlegessége, hogy nem találunk két egyformát közülük, mind különböző a több ezernyi darab közül. Kívülről belépve olyan, mintha egy meseerdő arany lombozata alatt sétálnánk be az épületbe. A  cél megvalósul, szórakoztatni akarnak, hát legyen mesébe illően gyönyörű az első benyomásunk is!

Ezen a szinten helyezkedik el a két koncertterem, így láthatjuk a házat körbe ölelő természetet, miközben a kiváló akusztikájú belső térben ülünk, kizárva a külvilág zajait. A rengeteg üveg használata azért volt merész választás, mert nem kedvez az akusztikának, ezt a problémát a tervező a formákkal oldotta meg, nincs az épületben szabályos idom vagy derékszög, de a hanghullámok épp megfelelő szögben érkeznek vissza, így az előadó helyiségek minden pontján pontosan ugyanazt hallhatjuk.

A következő fél év programja már megtalálható a weboldalon , már csak az épület különlegessége miatt is megéri ellátogatni rájuk.

A felső szint a tanulásé, klub, könyvtár és zenepedagógiai termek kaptak helyet. A fentről érkező természetes fény tudatosan ennek segítésére szolgál.

A föld alatt pedig  egy állandó és egy időszakos kiállításnak kialakított rész terül el, 2500m2-en.

hangdimenziok2.jpg

Forrás: magyarzenehaza.com

A "hangdimenziók" című állandó kiállításnál nagyszerűbb programot pedig el sem lehet képzelni bárki számára. A bejáratnál kapunk egy fejhallgatót, amin keresztül a teljes sétánk alatt mindent hallani fogunk és indulhat a varázslat.

Teremről teremre járva végig követhetjük a zene fejlődését, az ősi doboktól egészen a rock and rollig. Minden részlete teljesen interaktív, ahogy megállunk egy-egy kivetítő, kép, kiállított hangszer vagy kisfilm előtt, a fejhallgatónk érzékelni fogja és a megfelelő hanganyagot kezdi el lejátszani számunkra. Itt kell kiemelnem a rendkívül kedves és segítőkész személyzet munkáját, akik a legapróbb elakadásnál is azonnal a segítségünkre siettek, még mielőtt bármit kérnünk kellett volna.

Képeink

 A kiállítás megálmodói minden kreativitásukat és gyermeki énjüket beletették ebbe a helybe, minden teremben újra meg tudják döbbenteni a látogatót.

Néptáncot tanulhatunk egy külön berendezett parasztház részletben, leülhetünk színezni, miközben csodálatos gregorián dalokat hallgatunk (mindenkinek ajánlom, felér egy meditációval), kánont énekelnek nekünk a mozaiküveg ablakon mozgó szerzetesek, Palestrinat dalolnak a templomkupolára vetített angyalok, Mozart utazóládájában megelevenedik egy kis részlet a Varázsfuvolából, egy külön teremben pedig Liszt Ferenc műveit játssza magától egy zongora.

Leírhatatlan varázslat, ami itt vár ránk, a 21. század minden technológiáját felhasználva bűvölnek el minket. 

A látványon kívül pedig az információ mennyiségére és minőségére is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők. Érdekes és hasznos dolgokat tanulhatunk a zenéről és annak kialakulásáról, de nem halmoznak el minket megemészthetetlen száraz tényekkel.

Innen csak mosollyal az arcunkon léphetünk ki, a szórakozás valóban garantált.

Ugyan a kiállítás időtartamát a helyszínen 1-1,5 órásnak mondták, mi közel 3 órát töltöttünk bent, így előtte érdemes leülni enni-inni a földszinten található kávézóban. A külső részen zenés játszótér várja a gyerekeket, különböző monumentális hangszerekkel ismerkedhetnek meg.

A zene mindenki életének része, ott van minden fontos pillanatban, kiráncigál minket a hullámvölgyekből és magasabbá teszi a hullámhegyeket, megérdemli, hogy rászánjuk azt a néhány órát és megismerjük, hogyan lett olyan, amilyennek ma ismerjük. Megemlékezzünk a nagyokról hazai és külföldi szinten is, hiszen annyit köszönhetünk nekik.

 

Vélemények a szombati felvételiről
Vélemények a szombati felvételiről

d_hb200801260052.jpg

Kép forrása: hirado.hu

Szombaton kerültek megrendezésre országosan a középiskolai felvételi vizsgák. Bár minden évben viták övezik a feladatsorokat és a vizsgákat, idén kiemelkedően megosztó volt minden körülmény. A felvételi alatt és utána is kérdeztünk szülőket, majd a kora délután nyilvánosságra hozott eredmények után tanárokat is kértünk, értékeljék a lebonyolítást és a feladatokat.

Már a megelőző napokban is egymásnak feszültek a nézőpontok. A nyolcadikosok a többi évfolyamhoz hasonlóan szinte minden iskolában érintettek a COVID fertőzöttséggel kapcsolatban, ráadásul a kontakt-kérdés is megnehezítette a helyzetet. Nehéz ugyanis igazolni a gyermekek hiányzásait, ha szülő fertőzött, hiszen nem számít kontaktnak. A felvételi előtti hetek igen stresszesek voltak.

Már több gyerekünk felvételizett, de a mostani vizsgázónknál tartottunk a dologtól a legjobban. Bárhonnan hazahozhattunk valamit, és ha lebetegszik, a pótlási időpontokban sem tud vizsgázni menni, és gyakorlatilag ok nélkül halasztania kell a középiskolát. Így csak a legszükségesebb dolgokat intéztük házon kívül. Nekem már az is nagy siker, hogy eljutottunk az iskola ajtajáig...

-mondta egy anyuka, mikor a felkészülésről kérdeztük.

Több intézményben ráadásul nincs lehetőség felvételit írni, így a gyerekeknek különféle egyéb iskolákban kell megírniuk a feladatlapot. Sokak szerint ez fokozott aggodalomra ad okot, hiszen ha múlt héten akár csak egy gyermek lappangó betegséggel ment iskolába, akkor a különféle helyekre szétszórt tanulók más, potenciálisan egészséges diákokat fertőznek meg.

A döntés központilag az aggodalmak ellenére a hagyományos eljárás mellett született, a távolságtartási szabályoknak megfelelően ugyanúgy bonyolították le a vizsgákat, mint a pandémia előtti időkben.

Láttam, mi megy az online órák és online dolgozatok alatt. A gyerekek leleményesek, talpraesetten puskáznak, s nincs kétségem afelől, hogy ha egy jó gimnáziumba való bejutás lenne a tét, a szülők még leleményesebb partnerek lennének a tiltott információátadásban... Kimondom, szerintem egy online vizsgán puskázás lenne. És ez nem lenne tisztességes azokkal a gyerekekkel szemben, akik becsülettel készültek egész évben. Ez így most tisztességesebb, bár én is félve engedtem be a suliba a lányomat.

- mondta egy édesapa, és hozzátette, összességében örül neki, hogy idén jelenléti módon zajlott a vizsga.

A feladatok megoldásai igen hamar napvilágot láttak a vizsga után. A matematika feladatsorról kérdeztünk egy felkészítő tanárt:

Az első két feladat klasszikus példa volt, semmi meglepő nem volt benne, szerintem ezt szépen hozták is a gyerekek. A harmadik már más volt, ugyan az elve egyezett a korábbi feladatsorokéval, de első ránézésre rémisztőnek hathatott, mert bonyolult volt a leírás. Ami számomra a legzavaróbb volt, az a negyedik, vonatos feladat. Szerintem összezavarta a tanulókat, nem volt egyszerű kivenni, hogy ez a két jármű pontosan hogy megy, és értelmezés miatt még jó matematikai meglátásokkal is nagyon könnyű volt elrontani már az elején. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez egy-két kivételtől eltekintve rosszul sikerült. Az ötödik feladat az első kettőhöz hasonlóan megszokott és begyakorolt példa volt, sokszor találkoztak a típussal az elmúlt évek feladatsorai nyomán a gyerekek. 

Jött a második szakasz, a nehezebb, szöveges feladatok. Elsőként "felszínszámolós" példa volt, ezt egy korrekt résznek tartom, kis figyelemmel megoldható volt. Ami talán a legkellemetlenebb meglepetésként ért, az az átlaggal kapcsolatos feladat. Nem sokszor találkoztak a diákok olyan szituációval, hogy visszafelé kell átlagot számolni... Kárpótlásul ezután egy táblázatos feladat jött, ami röhejesen egyszerűen megoldható. Az utolsó feladatnál mindig számolnunk kell nehézségekkel, így volt idén is. Ennél is visszafelé kellett gondolkodni, ami alapvetően távol áll a törzsanyag logikájától.

Összességében nem volt sem nehezebb sem könnyebb, a szélsőségek viszont jellemzőek voltak: extra könnyű és extra nehéz feladattal is találkozhattunk a feladatlapon. Hiányoltam az életszerű példákat, szerintem például ahelyett, ahol visszafejtett átlagot kell számolni, simán befért volna egy egyszerűbb, életszerűbb példa, akár ugyanúgy átlagszámítás témakörben, hiszen ezzel heteken belül a gyakorlatban is biztosan találkoznak majd a gyerekek...

- írja értékelésében az oktató, hozzátéve, hogy összességében megnyugtatta a feladatsor, és nyugodt szívvel engedi pihenni a diákjait.

A szokásoktól elérően most a szülők többsége nem is a matematika, hanem a magyar nyelvi feladatsoron lepődött meg jobban.

Azt gondolom, becsülettel végignéztük az elmúlt évek magyar feladatsorait, és a magyar tanár is többé-kevésbé felkészült volt az iskolában, de ezt a feladatsort én nehéznek találtam. Némileg nehezebbnek, mint az utóbbi pár évben. Nem tudom, a gyerek hogy teljesített, neki alapból a matek megy jobban, de tartok tőle, hogy már az első feladatoknál megijedt, és elkönyvelte, hogy ez nem fog menni. Én mindenesetre megijedtem..

- jegyzi meg az iskola előtt az egyik édesapa.

Természetesen a diákokat sem hagytuk ki az értékelésből.

Erre gyakoroltam, a matek ment, csak a vonatos feladatot nem jól értettem szerintem. Szerintem arra nem is kapok majd pontot. A magyar volt a nehezebb. Ott érvelni kellett a nyomtatott tankönyvek mellett és ellen, azon nagyon sokat kellett gondolkoznom, hogy hogyan tudnám elmondani. A közmondásos feladat is nehéz volt, abból egy-kettőt nem is hallottam soha.

- mondja egy vizsgázó, majd hozzátette, nem szeretné, ha megmutatnák neki a megoldásokat, mert már pihenni szeretne, nem izgulni azon, hogy mit hogyan kellett volna.

Arra számítottam, hogy ha a matek nem is lesz valami jó, a magyarral majd felhúzom a pontjaimat. De nem így lett, ami tök szomorú. Megnéztük anyával a megoldásokat, és matekból max 20 pontom lesz. 

- meséli a barátnő, aki szintén felvételizett.

Csokitúra Budapesten - keressük meg együtt a legjobbat!
Csokitúra Budapesten - keressük meg együtt a legjobbat!

Azon lányok nevében, akiket nem riaszt vissza plusz fél kiló a mérlegen, és azon felnőttek nevében, akik a kávé helyett visszatérnek a forró csokihoz, egy szervezett városnéző túra ihletésére felkerekedtem, és sorra néztem a belváros legjobb csokoládéboltjait. Mivel nem vagyok ételkritikus, és soha nem érzem a borokban azt az ízt, amit a leírásban társítanak hozzá, nem értek a mesteri fogásokhoz, így nem fogom csillagokkal jutalmazni a boltok kínálatát, hiszen az én véleményem nem mérvadó a csillagosztogatós világban. Helyette egyszerű fogyasztói szemmel segítek a választásban és az odatalálásban a kedves Olvasónak.

terkep.JPG

1. Csokibolt (Károly Krt.)

Impozáns kirakat, amiben taktikusan nem csak csokit találunk: a csoki mellett szemérmetlen többségben szerepelnek alkoholos italok, likőrök. Miután megfelelően motiváltan beléptünk, a látvány nagyon kedves: kis bolt, kedves, meleg színek, érdekes kompozíciókban tornyozott csokoládé kupacok. Aki tart az újdonságoktól, és nem érti, miért kell elszakadni a standard Kit-Kat-Milka-Tibi háromságtól, és emiatt feszengve érzi magát a világversenyző kötényes csokoládémesterek boltjában, annak ezt az üzletet ajánlom: igen, itt bátran szeretheted a Mozart-golyót lesajnáló tekintetek nélkül, nevezheted fehércsokinak a fehér színű táblás édességet anélkül, hogy székhez kötözve prédikálna neked egy tekintélyes mestercukrász a kakaóvajról. Feel free, csak válassz egy csokit :)

2. Rózsavölgyi

A Kálvin tértől pár perc sétára található egy apró pici bolt - hatalmas hírnévvel. A Rózsavölgyi egy hihetetlenül profi műhely. Más csokoládéboltokkal ellentétben ők nem a kész pasztillákat vásárolják, hanem a kakaóbabokat rendelik meg más kontinensekről (Afrika, Dél-Amerika), és azokból maguk állítják elő a csokoládét. Bár nem értek annyira csokoládékészítéshez, azt, hogy a legritkább kakaóbabokból dolgoznak, és ezek teljesen más alapúak, mint a szupermarketben vásárolt csokoládék, még én is lenyűgözőnek találtam.

127.jpg

Akkor is szuper ajándék egy Rózsavölgyis csoki, ha a célszemély szépérzéke kiemelkedő, hiszen az egyik tulajdonos az Iparművészeti Főiskolán szerzett tudását boldogan kamatoztatta a csomagolásokon. Nézzék meg, milyen kedves, szerény, takaros kis bolt, és mennyire nem látszik, hogy nemzetközi versenyek királykisasszonya az apró üzlet..

rozsa.jpg

3. Zangio

Igazi családi vállalkozás, annak minden mesebeli bájával együtt. Nem ismerem a tulajdonos pár leányát, de bárcsak az én szüleim is úgy reagálták volna le az édesség iránti rajongásom, hogy csokiboltot nyitnak... A Wesselényi utca 6. szám alatt a magas és impozáns épületek közt diszkréten lapul meg az üzlet. DE az ízek... azok egyáltalán nem diszkrétek. Ettek már málnás csokit a sarki boltból? És málnát? Na, ugye, hogy a kettőnek csak intenzív koncentráció után tudunk közös metszetet találni ízben. Nem úgy a Zangio-s bonbonok. Ami itt málnásnak van írva, az tényleg málna ízű, ami pedig szatmári szilva, vagy flódni ízüként aposztrofált, az tényleg lekvár és süti ízű. A programozott csokik pedig az igazi ínyenceknek valók: egy sor ízt időben elválasztva a szájban való olvadás mentén belesűrítettek pár apró csokiba. Aki izgalmakra vágyik, irány Zangio!

16665_1024.png

4. EndorFine

Kicsi bolt, nagy kaland. A ország minden pontjára teljesítik óráról órára a sok-sok rendelést, így igazi bravúr, ha marad egyáltalán valami a polcokon is. A legnépszerűbb termékeket szinte azonnal elkapkodják az ínyencek, nem is véletlenül: a klasszikus kínálaton túl a mesterek az üzemben folyamatosan fűszerekkel kísérleteznek, és nagyon bátran, de mégis elegánsan társítják azokat a csokoládéval. Nem az ősi mexikói lakosok az egyetlenek, akik rajongtak a chiliért a csokiban, a cayenne bors, a só, a kardamon, a szerecsen dó mellett az EndorFine vásárlói is találkozhatnak vele a bonbonokban. Lehet, hogy a Papnövelde utca egy szolid és konzervatív környék, de amit a kettes szám alatt árulnak - na, az inkább formabontó.

endorfine_csokoladeuzlet_bejarat.jpg

5. Zax

Ha lenyűgözött minket a Rózsavölgyi csomagolása, a Zax festett csokoládé bonbonjai is be fognak jönni. Csillogós, púderrózsaszín, kék, csíkos, fura formájú csokik hada vár itt. A készítők rendkívül büszkék a munkájukra, ami érthető, hiszen a családi vállalkozás a 2020-as Chocolate Awards-on két ízével is a top háromban szerepelt. 

essence1_720x.jpg

Alapelvünk, hogy prémium terméket - amilyen a ZAX is - csak kiváló alapanyagokból lehet készíteni. Így beutaztuk a világ országait, és összeválogattuk a legkiemelkedőbb termelőket, hogy tőlük szerezzük be az édes alapot. A kakaóbab Dél-Amerikából és Afrikából, a vanília Madagaszkárról, a mogyoró Piemontból míg a mandula Kaliforniából vagy a Mediterrániumból érkezik.

-írja a Zax. A bazilika mögött a Sas utcában vár ránk az igazi Zax-élmény :)

20211004_zax_csokolade_gasztromagazin.jpg

Íme az első öt, a legnagyobb kedvencek. De vajon hol van a másik top ötös szekció a városban? Melyik az az üzlet, ami egy európai szintű édesipari gyár apró emléke a belvárosban? Melyik az az álomrózsaszín édesség-üzlet és kávézó, ahova titkon minden lány szeretné, ha randizni vinnék? Melyik a nyolcadik kerület legelegánsabb édesség-szigete? A következő cikkből kiderül!

Vannak koncepciók, amelyek ma már nem működnek – ilyen a How I Met Your Father
Vannak koncepciók, amelyek ma már nem működnek – ilyen a How I Met Your Father

image_1.jpg

A legendássá vált How I Met Your Mother (magyarul Így jártam anyátokkal - HIMYM) valamilyen formában történő folytatása 7 éven keresztül formálódott. Az új sorozat ugyanazon koncepció alapján, de női szemszögből közelíti meg a témát, úgy, hogy szinte semmilyen kapcsolódása nincs az eredeti alkotáshoz. A Hulu felületén január 18-án jelent meg az első két epizód, jöjjön is róla egy értékelés.

Előzmények... 2014 óta

A How I Met Your Mother sitcom – története dióhéjban: a főszereplő elmeséli gyermekeinek, miként is ismerkedett meg az anyjukkal – 9 évadon keresztül futott a CBS csatornáján 2005 és 2014 között. A bezsebelt díjak felsorolása helyett elég talán azzal szemléltetnem jelentőségét, hogy a sorozat a globális populáris kultúra részévé vált, igaz az utolsó évadok – és főként a befejezés – rengeteg kritikát vont maga után. Ennek ellenére valamilyen folytatás iránt sokan vágyakoztak, az igény pedig a CBS részéről is megjelent, sőt, 2014-ben egy pilot epizód is felvételre került a How I Met Your Dad részeként az eredeti írók alkotása alapján. A spin-off sorozatot azonban végül a csatorna elkaszálta – pontosabban mondva az epizód újraforgatását kérte, amibe az alkotók nem egyeztek bele –, és bár elméletileg tárgyalások folytak a Netflixxel is a Fox és az NBC mellett az új produkció megvételéről, végül nem lett belőle semmi.

how-i-met-your-mother.jpg

Az eredeti sorozat főszereplői (The Independent)

2016-ban egy második ötlet is megszületett How I Met Your Father (HIMYF) néven, de végül az is magára maradt, úgyhogy a Fox egy harmadik próbálkozást is tett az ügyben teljesen új történet mentén – ám az sem járt sikerül.

Gyakorlatilag tehát amikor már mindenki azt gondolta, hogy soha nem látjuk a kész koncepciót, a Hulu 2021-ben mégis berendelte azt, idén január 18-án pedig el is indult a sorozat két epizóddal.

Most a halálát akarjam vagy szurkoljak neki?

Az biztos, hogy bárki bármilyen ötletet is vállal fel, hatalmas hátrányból indult volna, egyszerűen azért, mert a nézők mindig az eredeti tartalomhoz hasonlítják az új sorozatot, és azon túl, hogy valós érveket fogalmazhatnak meg létező minőségbeli különbségek kapcsán, a saját nosztalgiájuk miatt egyszerűen nem tudnak elfogulatlan módon értékelni.

Tehát igen, várható volt az, hogy nézők sokasága egy előzetes vagy 3 perc tartalom megnézése után küldi el a HIMYF-t a fenébe, mondván az borzasztó, nézhetetlen, és amúgy is szégyellje magát mindenki akinek egyáltalán eszébe jutott a spin-off ötlete. Én azért igyekeztem esélyt adni neki, lássuk tehát.

A sorozat kezdetén egy középkorú hölgyet látunk, aki 2050-ben kicsit sok pohár bor után felhívja egy TV-n keresztül a fiát, hogy elmesélje, miként is ismerkedett meg az apjával. Igen, gyakorlatilag az idős Ted Mosby másolata tűnik fel, egy olyan szereplőé, aki borzasztó részletességgel kívánja előadni szerelmi történetét. A helyzet tehát ismerős, mégis meglehetősen kínos, az első percben elhangzó viccek ugyanis rendkívül sztereotípikusak és erőltetettek. De ugrunk is tovább – szerencsére –, a visszatekintésen keresztül ugyanis belecsöppenünk egy Tinder randi estéjébe, amelyen a főszereplő Sophie fiatal énje vesz részt egy – Tinder hozzáálláshoz képest legalábbis – tökéletesnek tűnő sráccal. Lényeg a lényeg, néhány véletlenül kialakuló és már korábban létező kapcsolat következtében összeverődik egy amúgy alapvetően random baráti társaság, akik a később sikertelenné váló randi (a tökéletes srác Ausztráliába költözik) tükrében elkezdenek együtt mozogni, nekünk pedig ezt úgy kellene kezelni, mintha régi haverokról lenne szó.

mv5bndflowy4y2ytoweyzs00zjfklwfmzjgtymfimjyxnwfmztq3xkeyxkfqcgdeqxnuzxnodq_v1.jpg

Fotó forrása: IMDb

És hogy ez mennyire áll meg a lábán? Azt mondanám, hogy elég ingoványos a talaj, hisz az egyik (brit arisztokrata) főszereplő azt követően csöppen bele a történetbe, hogy Sophie stílustanácsadó lakótársa összejön vele a London Fashion Week eseményen, majd úgy dönt hogy magával hozza New Yorkba és össze is költözik vele (lakótársa tudta nélkül), míg a másik két főszereplő teljesen véletlenül kerül a képbe, mivel Sophie egy Uber utazás alkalmával találkozik egy sofőrrel, illetve a pont ott lévő potyautas barátjával.

Látható tehát, hogy a kapcsolatok sokkal kevésbé szorosak mint a HIMYM esetében (ott Ted és Marshall főiskolai barátok voltak, Marshall és Lily épp eljegyezték egymást, míg Barney is már rég képben volt, csak az ötödik elem Robin jött adalékként), kis túlzással ugyanis tök véletlenül kerülnek össze ezek az emberek egymással, és válnak egy csapattá meglehetősen kevés idő alatt szinte 0 kémiával.

Ilyen az Így jártam… koncepció a polkorrekt világban

És ha már karakterek, az látszik, hogy a HIMYF véletlenül sem kívánt nemi diverzitást és polkorrektséget mutatni. A fehér, szőke Sophie (a női Ted) lakótársa ugyanis egy mexikói csaj, a Tinder randi főszereplője egy afroamerikai srác, a taxisofőr legjobb barátja egy indiai, míg az örökbefogadott húga egy elvált, leszbikus ázsiai. Ezzel pedig amúgy abszolút semmi gond nincs – és nem is elképzelhetetlen egy New York típusú városban –, ám amikor egy epizódban az ázsiai szereplő szinte minden második mondata arról szól hogy leszbikus, illetve a főszereplő is szerelmi vallomása során arról filozofál, hogy amúgy ő nem ítéli el a minden Tinder randi végén szexet választó nőket, csak ő nem úgy csinálja, de az is teljesen belefér, mindenkit el kell fogadni úgy ahogy vélekedik, akkor felmerülnek bizonyos kérdések arról, hogy biztos jó-e egy történet szempontjából az irány, illetve lehet-e ütős humort hasonló biztonsági kereten belül véghez vinni.

Ezt látva nem véletlenül vitáztak korábban arról, hogy napjaink világában elképzelhető-e a HIMYM sokak által offenzívnek tekintett humora – bizonyos vélemények a nők lenézését, a túlsúlyos emberek megszégyenítését, transzfóbiát és rasszizmust is hangoztattak –, a HIMYF pedig igazából az első két rész alapján egyfajta képet ad arról, hogy bár működhet a koncepció, de csak ilyen óvatos formában.

Ez pedig nem feltétlenül jó, a viccek jelentős része ugyanis meglehetősen lapos és kínos – és itt még véletlenül sem arra gondolok, hogy mások bántása által lehetne jókat viccelni –, ám a bizonytalanság a poénokon túl összességében is megjelenik a párbeszédekben. Elég csak arra a példára gondolni, amikor

a főszereplő Sophie nem tudja elengedni az Ausztráliába költöző sráccal való távkapcsolat gondolatát, kavarodások közepette kirohan a repülőtérre, hogy ott egy hosszú monológ keretében kiöntse neki a szívét, a srác pedig egyszerűen annyit mond neki, hogy 14 óra lesz köztük az időeltolódás, a munkája miatt hetekig nem tud majd netezni, így inkább próbálják ki a távkapcsolatot valamikor máskor – ezt így gyakorlatilag faarccal, érzelmek nélkül, hogy utána egyből megforduljon és lelépjen.

how-i-met-your-father-review-hulu-hilary-duff.jpg

Fotó forrása: IMDb

Van azonban még remény!

Az első két epizód alapján tehát sem a poénok, sem a párbeszédek, ahogy maguk a történések sem mutatkoztak különösen jónak – miközben az eredeti sorozat egyik legnagyobb erőssége épp a helyzetkomikum volt. Az sem mellékes, hogy az első 10 percben az eredeti sorozat kezdeti inspirációi is szinte lemásolásra kerülnek: Sid leánykérése Marshall leánykéréséhez hasonlít, Sophie csókmentes randija Ted tétlenségét tükrözi Robinnal, míg a tökéletes srác Ausztráliába költözése szinte megegyezik a Ted-Victoria történetszállal.

Ennek ellenére a főszereplők meglehetősen szimpatikusak, és ha egyelőre korántsem komplexek, ahogy a hozzájuk kapcsolt viccek sem meggyőzőek, de van bennük potenciál – legyen szó a Ted-szerű, folyamatosan bölcselkedő Sophie karakteréről, a New York világával ismerkedő, a saját helyét nem találó brit arisztokrata (kicsit Barneyhoz hasonló) Charlie figurájáról, vagy a barátnőjét nemrég eljegyző, kiegyensúlyozottnak, de boldognak korántsem tűnő Sidről.  

Számomra tehát a HIMYF első két epizódja előbb kínos érzést, majd egy középszerű, unalmasabb estékre megfelelőnek tűnő tartalmat hozott, amihez bármennyi is furcsán hangzik, huszonéves fiatalként már én is túl idősnek érzem magam. Persze egy sitcom esetében a kezdet mindig nehézkes – emlékszem, hogy annó az Így jártam anyátokkalt egy epizód után abbahagytam, mondván semmire sem jó, aztán évekig a kedvenc sorozatommá vált –, a HIMYF pedig akár hasonló utat is bejárhat, de csak akkor, ha kivitelezés tekintetében fordulat következik az évad további részében – ami valljuk be, nem valószínű.

himyf_102_pw_00566rt-1_wide-642d2af2f3215c43fd51b349c574df0e0dcc928c-s1100-c50.jpg

Fotó forrása: NPR

A sorozat a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok értékelése alapján egyelőre 33 százalékon áll (nézőközönség esetében 61 százalék), míg az IMDB értékelése 5.0 (a két epizódé egyelőre 6 feletti). Két epizódot követően én még nem pontozok, de alapvetően a nagyon középszerű értékelésekkel egyetértek.  

Kiemelt fotó: Entertainment Weekly 

Meglepő dolgok amiket már a Wolt-ról is házhoz rendelhetsz
Meglepő dolgok amiket már a Wolt-ról is házhoz rendelhetsz

4df09100-38c5-4704-a0ec-3288065d0693.jpeg

Az elmúlt másfél év legpraktikusabb applikációi között biztosan helyet kapnak az étel rendelős appok, ahol tengernyi opció közül választhatunk valami finomságot, és két kattintás után már úton is van a vacsora. Mára azonban már nem csak éttermekből, vagy élelmiszerboltokból választhatunk házhozszállítást: a Wolt applikációról a legkülönfélébb kategóriájú boltok termékeit is akár 35-40 perc alatt kézhez kaphatjuk. A szállítási költség bolttól függően 250 és 1200 forint között mozog, de minden hónapban vannak promóciók, ahol bizonyos üzletekből ingyen is rendelhetünk. Cikkemben összegyűjtöttem, hogy milyen kategóriákból válogathatunk, illetve hogy mik a legérdekesebb dolgok, amiket a Wolt-ról házhoz lehet rendelni. Spoiler alert: a választék annyira széles, hogy innentől szinte teljesen elkerülhetjük a személyes vásárlást, már ha bírja a pénztárcánk. 

Alkohol

Kezdjük az alapokkal, hiszen az alkohol házhozszállítás már jó pár éve elérhető, főleg Budapesten és környékén. A mai választék persze össze sem hasonlítható az öt évvel ezelőttivel, hiszen most a legolcsóbb italoktól, az igazi ritkaságokig minden megtalálható a repertoárban. Borkülönlegességek, csapolt sörök, likőrök, égetett szeszek… minden ami megmentheti a péntek esti bulit, ha elfelejtettük a bevásárlást. 

Lakáskiegészítők

Ha a vendégek már úton vannak, de nincs elég pohár és evőeszköz, vagy csak szeretnénk egy kicsit feldobni a lakást anélkül, hogy elhagynánk azt, már erre is van gyors megoldás, egy 40 perces Butlers házhozszállítás személyében. Számomra ez az egyik legrandomabb tétel a listán, de végül is praktikusnak praktikus lehet. 

VANS/O bag

VANS cipők, O bag táskák, kiegészítők fél órán belül. Aki nem akar várni napokat a házhozszállításra, az most nagyon örülhet.


Popcorn, nachos

Bár szinte minden féle nasit házhoz tudunk mér rendelni ami csak eszünkbe jut, az egyik kedvencem az mégis a mozis popcorn. Ha elfogyott a mikrós popcorn és nagyon kellene valami a mozis estéhez, akkor ennél jobb opciót nem is lehetne találni. A mozis büfék teljes kínálata megtalálható a listán, üdítők, szószok, és még csokis és karamellás popcorn is.

Tech kiegészítők

Ha a nap közepén elromlik a billentyűzet, vagy a fülhallgató, és nincs időnk újat beszerezni a következő meeting előtt, akkor biztosan jól jöhet a Wolt tech szekciója, ahol kábeleket, irodai kiegészítőket, laptop töltőket, mobiltelefonokat és egyéb tech kiegészítőket rendelhetünk - egy órán belül. Alapesetben felesleges, szükséghelyzetben életmentő?


Virág, ajándék

A feledékeny párok egyik kedvence lehet a Wolt “virágküldő” szolgáltatása. Ünnepi alkalmak, vagy csak spontán kedveskedés? Több mint 5-6 különböző virágbolt kínálatából  is rendelhetünk szeretteinknek, és akár egy órán belül az ünnepelt kezébe kerülhet a gyönyörű csokor. 

Horgászfelszerelés

És tényleg!


Gyógyszertári termékek

Bár idén januártól változott a jogszabály, a gyógyszertári házhozszállítás az egyik legpraktikusabb szolgáltatás, főleg ha az ember otthon fekszik betegen. Most már gyógyszereket nem szállíthatnak házhoz futárok, de vitaminokat, sebkezelési termékeket, testápolási, arcápolási termékeket, covid teszteket, maszkokat és még rengeteg egyéb dolgot igen, ami nagyon nagy segítséget jelenthet azoknak, akik nem hagyhatják el a lakást.

Kozmetikumok, smink

A híres vegán kozmetikumokat és testápolási szereket gyártó cég, a Lush, és a smink óriás Mac is megjelent a Wolt kínálatában, így kb. a bőrszín specifikus alapozókon kívül szinte minden termék kategóriából választhatunk. Nehéz elképzelni, hogy ilyen giga vállalatok termékei hogyan kerültek a listára, de panaszkodni nem panaszkodhatunk. 

Játékok

Legyen szó társasjátékokról, babákról, gyurmáról, vagy egyéb kreatív gyermekjátékokról, a Wolt-on több játékbolt kínálata közül is válogathatunk, ami egy-egy elfelejtett születésnapi zsúr, vagy egy unalmas karantén során igazán jól jöhet.

A lista a végtelenségig nyúlik, bőven van még lehetőség a rendelgetésre. A házhozszállítási díjjal vigyázzunk, ugyanis nem egy boltnál kell 1000+ forintot fizetni a gyors szolgáltatásért, de ha sürgősen kell valami akkor abszolút belefér. Továbbra is úgy gondolom, hogy általánosságban nem éri meg a Wolt-ot mindennapos vásárlásra használni, de egyszer-egyszer valóban nagyon jól jöhet. 

A teljesség igénye nélkül tehát itt a lista folytatása, a legmeglepőbb Wolt-os termékekkel:

 • Kisállat eledel és felszerelés
 • Étrendkiegészítők
 • Intimkellékek
 • Party kellékek
 • Hevítő rudak
 • Gourmet alapanyagok
 • Covid-tesztek
 • Csomagolásmentes termékek
 • Rágcsálóriasztók
 • Műköröm 
 • Kézműves csokoládé
 • Mintás zoknik
 • Wolt merch (?)
 • Könyvek
 • Selyemsálak

 

A cikk nem szponzorált tartalom.

Oltási igazolvány az élet minden területén kormányváltás esetén
Oltási igazolvány az élet minden területén kormányváltás esetén

 37787673_1bea061236c9bb4121a3f5ed2f0190eb_wm.jpg

Olyan világot hozott a COVID, ahol a választások során szinte mindenhol égető témaként jelenik meg a járványkezelés ügye. A közelgő hazai áprilisi választások előtt azonban egyelőre nem teljesen ismertek az álláspontok – kivéve a Mi Hazánk Mozgalomé, amely szinte központi kampánytémájává tette a vírust. Amíg azonban egy kormánypárt országtól függetlenül egy ilyen helyzetben előnyt élvez (a szavak helyett ugyanis a döntései által mutathatja be álláspontját), addig az ellenzék inkább elméleti síkon vázolhatja fel terveit. A hazai ellenzék eddig meglehetősen titokzatosan állt hozzá a kérdéshez, most azonban jött egy kis ismertető Komáromi Zoltán, az egységes ellenzék egészségügyi szóvivőjének részéről. És nagyon nem hangzik jól!   

A járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket illetően szerencsésebb országokban (sajnos korántsem mind ilyen) olyan helyzet áll elő, hogy a kormánypárt döntéseket hoz, az ellenzék pedig azt véleményezi, illetve elmondja, mit és hogyan csinálna eltérően. Magyarországon azonban nem ez a menetrend, a (még nem hivatalos) választási kampányban lévő ellenzék ugyanis bár számtalan ügyben kritikát fogalmaz meg – veszélyhelyzet, lélegeztetőgépek, magas halálozási ráta, limitált tesztelés –, ám arról sokkal kevesebbet mond, hogy a konkrétumokat illetően mit is tenne. Különösen igaz ez a járványkezelés egyik legvitatottabb ügyére – természetesen a védettségi igazolvány (nemsokára oltási igazolvány) rendszeréről van szó –, ahol nagyon látványosan hiányzik az állásfoglalás. Vagyis úgy tűnik, már nem hiányzik, nemrég megjelent ugyanis a témában egy Bukovics Martin által publikált Gemist anyag Komáromi Zoltánnal, az egységes ellenzék egészségügyi szóvivőjével. (a Gemist jelentése amúgy horvátul kisfröccs, és egy fizetős hírlevélről van szó közéleti témában, melyet Bukovics Martin Azonnalitól való menesztését követően hoztak létre)

t-4-image1.jpg

Komáromi Zoltán, a DK szakpolitikusa (Fotó forrása: Demokratikus Koalíció)

Az amúgy ingyenessé tett cikkben Komáromi Zoltán, a DK szakpolitikusa arról beszél, miként is képzeli el az ellenzék a járványkezelést győzelem esetén. És igen, céljuk a nyugati világ egy részének követése (már írtam korábban arról, hogy azt miért is jobb elkerülni). Lássuk a legfontosabb pontokat:

 • Komáromi szerint az oltási igazolványok kérdése nem politikai ügy, Magyarországnak pedig Ausztria gyakorlatát kellene követnie a témában (mint tudjuk, Ausztria egésze amúgy lockdownba került a tél során, az oltatlanok most is szinte minden tevékenységből ki vannak zárva, a határátlépési szabályok kaotikusak, az országba pedig februártól kötelező oltást vezetnek be – meglehetősen nagy büntetésekkel sújtva azokat, akik annak ellenére sem veszik fel)

 • Mindez természetesen azt jelentené, hogy az oltási igazolvány – amúgy szigorúbb QR-kódos leolvasási rendszer alapján – egy sor új tevékenységhez is szükségessé válna, Komáromi szerint pedig kiterjedhetne akár a tömegközlekedésre, iskolákra, óvodákra, egészségügyre, illetve hivatali ügyfélszolgálatokra, hisz a cél „hogy az ott dolgozók minél kisebb rizikóval végezhessék a munkájukat, az oda bemenők pedig védve legyenek”. A politikus egyetért továbbá azzal is, hogy érvénytelenné válik a két oltással rendelkezők igazolványa február 15-től, szerinte azt az embereknek el kellene fogadniuk, mivel ez nem politikai kérdés. (Igen, már van olyan európai ország, ahol jelenleg is Covid igazolvány (oltás, felgyógyultság, teszt) szükséges a tömegközlekedés használatához, sőt, Olaszországban január 10-től már csak az átesettek és oltottak ülhetnek fel rá, így például a 12 év feletti oltatlan diákok nem használhatják a tömegközlekedést az iskolába jutáshoz, ahogy természetesen a felnőttek sem a munkába járáshoz, míg a szigeteken élő oltatlanok gyakorlatilag elzárásra kerültek az ország többi részétől – bár az ő esetükben türelmi idő mellett döntöttek).

 • Komáromi arról is szót ejtett, hogy kormányváltás után az ágazati szakszervezetekkel és szakmai kamarákkal is egyeztetnének (ahogy a Gemist cikk is aláhúzza, ezen szereplők szinte mindig a keményvonalas szigort pártolták), a veszélyhelyzetet jó eszköznek tartja bizonyos intézkedések bevezetésére (például FFP2-maszkhasználat kötelezettsége), illetve egyáltalán nem lát problémát a szabadságjogok megsértése kapcsán – mert ahogy egy tűz oltása során a tűzoltóautó is rámegy a virágágyásra, illetve eltesznek az útjából pár autót szükség esetén, ugyanúgy kompromisszumokat kell hozni ebben a témában is.

Persze a Komáromi féle kijelentéseket érdemes fenntartásokkal kezelni – kitudja mit hoz végül a közös álláspont –, ám a tavalyi év végén egy 444 interjúban az LMP prominens politikusai is azt mondták, hajlanának a kötelező oltás irányába, miközben Fekete Győr András ősszel a 4. hullám idején a védettségi igazolvánnyal végezhető tevékenységek körének kiszélesítését kérte. Ennél mértékletesebben fogalmazott Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, aki novemberben azt mondta, nem tartja indokoltnak a kötelező oltás bevezetését (a hódmezővásárhelyi városházán nem is tette), ám ha a kormány mégis úgy döntene, senkit sem lázítana ellene, el tudná ugyanis fogadni a lépést.

Mindeközben friss hír, hogy Nagy Britannia az összes korlátozás eltörlését tervezi – ami azt jelenti, hogy tömegrendezvényre sem lesz szükséges az amúgy teszttel is megszerezhető védettségi igazolvány, kivezetik a kötelező maszkviselést, továbbá az otthoni munkavégzésre vonatkozó ajánlást, igyekezve visszatérni a teljes normalitáshoz –, ahogy az is releváns, hogy  számos országban hevesebbé vált az oltási igazolványok hatékonyságával kapcsolatos vita – az omikron hullámban ugyanis a magas fertőzöttségi számok tükrében oltottak és oltatlanok egyaránt fertőződnek, az igazolvány pedig így nem teljesíti alapvető célját. Persze a folyamat kettős, míg egyes államok a normalitáshoz való visszatérést szorgalmazzák, mások a még komolyabb szigorítások mellett vannak – például a már említett Olaszország és Ausztria, ahogy Franciaország is, ahol már külön weboldalon keresztül is lehet figyelni, mikor jár le az érvényes igazolvány. Egy olyan helyzet szemtanúi lehetünk tehát, ahol valaki egy napon abszolút minden tevékenységhez hozzáfér, a következőn viszont (újabb adag) nélkül már mindenhonnan kizárják – és már nem a tavaly tavasszal sokat vitatott moziról meg szórakozásról van szó, hanem sok tekintetben alapvető szükségletekről. Úgy tűnik, a hazai ellenzék is ezt az utat választaná. Nagy kár!

Kiemelt fotó forrása: Kaszás Tamás (Index) 

A csirke far-hátról
A csirke far-hátról

c257d108-518c-4c6a-b2e5-f7eabd9488da.JPEG

Igen, valóban nem csirkefarhátnak írjuk. Rosszul jelent meg a Magyar Közlönyben. Örülünk, Vincent.

De valóban olyan szörnyű dolog a fenti termék hatósági árazása? Megalázó valakinek? Értelmetlen?

Olvasom az újságcikkeket és a netes kommenteket, és egyszerűen nem értem. Befagyasztják a liszt, a cukor meg az étolaj árát, micsoda skandalum, írják. Melyik bolygón élnek a kritikusok? Persze tudom a választ: a sajátjukon. 

Egy olyan bolygón, ahol az emberek nem esznek búza finomlisztből készülő ételeket, csak teljes kiőrlésűből. Ahol nem használnak cukrot, csak sztíviát. Ahol a sertéshúst hallal, a csirke far-hátat biogazdaságban felnevelt, boldog csirkék mellehúsával helyettesítik. Ahol nincs szükség a kormány beavatkozására, ha elszabadul az infláció, csak akkor, ha el kell venni a csirke far-hátat nem mellőző rétegek nehezen megszerzett jövedelmének egy jó részét, és oda kell adni segélyre.

A mi, alulról középosztálybeli családunkban a csirke far-hátból húsleves készült. Valamint később, kutyatartó korunkban, amíg nem lettek ételallergiások a kutyák, nekik főztük nagy mennyiségben. Nálunk sima lisztből és cukorral készülnek a sütemények, cukrot teszek a kávémba, és étolajat használom a rántottámhoz. Pedig szegény nem vagyok, de jómódú sem. Hallatlan!

Nem először derül ki számomra, hogy mi a baloldal két legnagyobb problémája: a képmutatás és az empátia teljes hiánya. A főként laptop értelmiségiekből álló ellenzéki aktorok eljátsszák, hogy szolidáris a dolgozó emberekkel, majd világraszóló lakodalmat rendeznek, jachton home office-oznak, miközben szidják Mészáros Lőrincet. Követelik a magántesztelés ingyenessé tételét, de felháborodnak, ha szabályozzák a csirke far-hát árát, hiszen a szegény magyaroknak strukturális átalakításokra, nem a megélhetést segítő intézkedésekre van szükségük. 

Ráadásul úgy tesznek (?), mintha semmit sem tudnának a világról és a gazdaságról.  Mert mi is a helyzet az árak elszabadulásával? Nos, egész Európában magas az infláció, sőt, az egész világon. Amerikában négy évtizedes csúcson van, Japánban is, és az egész Európai Unióban probléma. Vajon miért? Valószínűleg nem Orbán Viktor ármánykodása vagy inkompetenciája miatt. Főként a Covid pandémia miatt előálló helyzetek okozzák: pénzek öntése a gazdaságba, hogy mielőbb újrainduljon a világjárvány után, illetve a magas energiaárak következtében. Aki nem hiszi, járjon utána, pl. itt, de a nemzetközi sajtót sem árt olvasgatni.

Akik mindennek a megoldását a kormánytól várják, például, hogy varázsütésre vessen véget a járványnak, vagy azonnal szüntesse meg a szegénységet, de közben pörögjön a gazdaság és a lazac se legyen túl drága, azok most mintha citromba haraptak volna. Nem megoldás az árstop, mondják. Megalázó és kontraproduktív az amúgy is az egészségtelen és a legszegényebbek által fogyasztott élelmiszerek árát korlátozni. A gazdaságnak magának kellene ezeket a dolgokat rendbe rakni, és erre csak egy új, hozzáértő kormány vezényletével kerülhet sor. Ha csak úgy nem…

Mindenesetre áprilisban meglátjuk, az ostobának és birkának tartott nép, amelyet a magát szociálisan rendkívül érzékenynek tartó ellenzéki politikusok alapvetően lenéznek, hová teszi az ikszet. Szerintem nem kérdés.

A milliomos sportolók is csak emberek
A milliomos sportolók is csak emberek

djokovic.jpg

Borítókép forrása: vg.hu

2022. január 16-án, vasárnap reggel döntött az ausztrál bíróság, a világelső Novak Djoković nem léphet be a szigetállam területére, így nem indulhat az Ausztrál Openen. Az ügyben a három fős bírósági testület mindegyik tagja elutasította a férfi teniszező panaszát, hogy vízumot kaphasson.

Djoković-ot a tárgyalások idejére idegenrendészeti őrizetbe vették, nem sokkal az előtt a bírósági tárgyalás előtt, melyen az országban maradásáról döntöttek.

Az egész ügy hátterében az áll, hogy a világelső Djoković az eset előtt nem sokkal decemberben már átesett a koronavíruson, így megkapta az Ausztráliába beutazást engedő vízumot. Ez lett volna az ürügy, hogy nem kell neki oltás.

Védettségi nyilatkozat és a közösségi média

Csakhogy az ügyhöz hozzátartozik, hogy a teniszező decemberben, még az alatt az idő alatt, amikor állítólag éppen koronavírussal volt fertőzött, több nyilvános rendezvényről osztott meg fényképet, melyen maszk nélkül mutatkozott. Ezek szerint Monacóban és Spanyolországban is járt ekkor, vagyis két különböző országban (a szerb teniszező lakhelye Monacóban van) járt ekkor, így nyilvánvalóan nem tartotta be a karantént. A másik magyarázat, hogy egyáltalán nem is volt megfertőződve.

Meggondolatlanságra vall, hogy a világ egyik leghíresebb sportolójaként nem gondol arra, hogy ha kitesz egy nyilvános posztot, akkor az később bizonyítékként használható ellene egy ehhez hasonló közigazgatási eljárásban.

Ettől függetlenül ez bárki mással megtörténhetne, akár a világranglista 150. helyezettjével (Salvatore Caruso, aki egyébként pont Djoković helyett indulhat az Ausztrál Openen), de nyilván az ő magánéletével nyilván kevésbé vannak tisztában a hatóságok.

A nagy kérdés a teniszvilágban a továbbiakra

Így felmerül a kérdés, hogy mi lesz a többi nagy, nemzetközi tenisztornával?

Ugyanis a tenisz világranglista szabályai alapján a tavalyi bajnok jóformán vagy veszít a tavaly szerzett pontjaiból, vagy megtartja azokat egy újabb tornagyőzelemmel. Na, mármost ha Djoković továbbra sem lesz hajlandó beoltatni magát, fennállhat a veszélye, hogy a végén idén egy versenyen sem indulhat el. Mindezek fényében vajon megérte Djoković-nak, hogy nem oltatta be magát?

Azért persze valljuk be, Djoković fiatal, élsportoló, így nagy valószínűséggel nem lenne baja, ha tényleg átesne a koronavíruson (vagy, ahogy láttuk, elméletileg viselte decemberben).

Megéri ennyire félni az oltástól? A vízumelvételével még nem állt meg a történet, az is elképzelhető, hogy három évre szóló vízumtilalmat kaphat, azaz három évig nem léphet be Ausztráliába. Erről majd a bevándorlásügyi miniszter fog dönteni, tehát a Djoković-ügy még nincs lejárva, tovább tart.

Belépés Ausztráliába

Ausztráliába jelenleg oltási igazolással lehet csak belépni, ez alól egyetlen külföldi polgár sem kivétel.

Pont ezért lett volna baj, ha valakivel azért kivételeznek, mert milliomos, világhírű élsportoló. Ez tulajdonképpen az oltásellenesek kezébe egy aduász lett volna azon a címen, „hogyha neki nem kellett, akkor nekünk miért kell!?”

Vagyis csak olajat tettekre volna a tűzre. Világszerte erőszakos oltásellenes megmozdulásokat tartottak, így gondolhatjuk mi történt volna, ha az ausztrál hatóságok beadják a derekukat.

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy szerinte is kicsi a sportoló jelentette egészségügyi kockázat, viselkedése felerősítheti az oltásellenességet, illetve szabályszegésre ösztönözhet.

Tüntetést szerveztek érte

Djokovic apja tüntetést szervezett Belgrádban a szerb parlament elé, miközben Ausztráliában a tüntetők összecsaptak még a rendőrökkel is, amikor a teniszező szállása (vagy luxusbörtöne?) elé vonultak. Hozzá kell tenni, hogy a videók alapján a tüntetők többsége szerb volt, illetve szerb színekbe öltözött.

A hazájában mellette állnak

Nem kisebb ember, mint a szerb elnök, Aleksandar Vucić is nyilatkozott az ügyben Djoković oldalán. Ő szerinte az ausztrál hatóságok magukat járatták le, és már alig várja, hogy Djoković-ot újra Szerbiában láthassa.

Az ügyről úgy nyilatkozott, Történt valami, ami még ennél is rosszabb. A Novak Djokovic elleni boszorkányüldözésre gondolok. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez a fickó kilencszer nyerte meg az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot. Ez az eljárás teljesen felesleges volt.

Jó kérdés, hogy ez a szerbiai oltásellenes csoportoknak mekkora erőt fog adni, hogy maga az elnök állt ki amellett, hogy egy milliomos sztársportolóval (aki nem mellesleg Szerbia kiválóságát is jelképezi) kivételezzenek a járványügyi korlátozások tekintetében. Továbbá az is érdekes, hogy ezzel nőtt vagy csökkent-e a szerb elnök népszerűsége.

Miért Ron DeSantis lenne a legjobb republikánus elnökjelölt?
Miért Ron DeSantis lenne a legjobb republikánus elnökjelölt?

ewl3im9o-720.jpg

Gyerekkoromban egy mátraházi családi üdülés alkalmával úgy ismerkedett össze velünk egy szintén ott telelő, nálam kicsit idősebb kisfiú, hogy szigorú arccal édesanyámra nézett, és ezt mondta: Már régóta figyellek benneteket! Ez azután szállóige lett nálunk, és most ez jutott eszembe, amikor megint előkerült valahogy a hírekben Ron DeSantis. Már régóta figyelem… És nagyon bírom a fickót.

Az amerikai sajtóban meglehetősen elfogadott nézet, hogy a republikánus politikusok közül valószínűleg Trump (bár ő persze szigorúan véve nem republikánus és nem politikus), DeSantis, Ted Cruz, Tom Cotton, Marco Rubio és Josh Hawley szállnak majd versenybe az elnökjelöltségért.  Azt gondolom, mindennek ellenére (és a mindennek nagyjából a bárdolatlanságot és kiszámíthatatlanságot értem) Trump nem volt rossz elnök. Bár ez borzasztóan népszerűtlen álláspont, azért nálam sokkal nagyobb emberek is ezen a véleményen vannak, például Michel Houllebeck francia író, aki szerint Trump egyenesen a valaha volt legjobb elnök, ahogyan azt egy 2019-es, a Harper's magazinban fordításban megjelent véleménycikkében kifejtette. Viszont Trump ideje valószínűleg lejárt, több okból, és a szavatosság lejártát a capitoliumi zavargás és az annak előidézésében játszott, vitatott mértékű szerepe csak tetézi. A többi valószínű jelölt közül szerintem kimagaslik Ron DeSantis, legalábbis egy külföldi szemével nézve.

Először is: fiatal. 1978-as születésével a többi valószínű republikánus vetélytárs közül Josh Hawley után a legfiatalabb. Nem egy sármőr, és nem vadítóan jóképű, de azért nem néz ki rosszul. Bár alsó-középosztálybeli családból származik, az USA top egyetemeire verekedte be magát. Előbb a Yale-en végzett történelem szakon, méghozzá éltanulóként, és az egyetem baseball csapatának kapitánya is volt, majd a Harvardon szerzett jogi diplomát.

Még harvardi joghallgató korában tartalékos tengerésztiszti kinevezést szerzett, elvégezte a tengerészeti jogi akadémiát, majd a Magyarországon is vetített filmsorozatból ismert JAG-nél (Judge Advocate General Corps, a haditengerészet Legfőbb Katonai Ügyészsége) szolgált hadnagyi rendfokozatú ügyészként. 2006-ban a Guantanamót felügyelő parancsnoksághoz került, és részt vett az ott fogvatartottak elleni vizsgálatokban. 2007-ben Irakban szolgált a jogi tanácsadójaként, hogy csak néhány érdekesebb epizódot említsünk katonatiszti karrierjéből. DeSantis 2010-ben szerelt le az aktív szolgálatból, miután rengeteg kitüntetést szerzett, többek között bronz csillagot. Az USA-ban a katonai hivatás, persze a szélsőségesen liberális kisebbséget leszámítva, még mindig nagy társadalmi elismertséget élvez, és abszolút pluszpontnak számít a választók szemében, ha valaki fontos közhivatalra pályázik. Rajta kívül csak Tom Cotton dicsekedhet katonai előélettel.

DeSantis politikai pályájának első fontos állomása 2013-ban volt, amikor republikánus színekben kongresszusi képviselőnek választották, és újra is választották, így 2018-ig maradt képviselő. Közben 2015-ben elindult a floridai szenátori helyért, miután a posztot akkor betöltő Marco Rubio az elnökjelöltsége miatt úgy volt, hogy nem indul újra, ám amikor Rubio jelöltsége kútba esett, és mégis versenybe szállt az újraválasztásért, DeSantis lemondott a jelöltségről.

Bár ez a többi, fentebb felsorolt reménybeli elnökjelöltről elmondható, Trumppal ellentétben DeSantis komolyan vehetően hívő konzervatív. Olasz katolikus családból származik, nős, három gyermeke van, és sosem vált el. Ellentétben a magát katolikusnak mondó Bidennel, ellenzi az abortuszt, és olyan teljesen a józan észnek megfelelő törvényeket szentesít Floridában, mint hogy kiskorúak esetében csak szülői beleegyezéssel végezhető el a terhességmegszakítás. (Ezért a lépéséért a floridai katolikus püspöki konferencia nyilvános levélben mondott neki köszönetet 2020-ban.)

Josh Hawley és Ted Cruz is jól kezeli a médiát, jól tud érvelni, és határozott, egyértelmű álláspontokat képvisel. Velük ellentétben azonban DeSantis nem követte azt a „hibátˮ,  hogy a 2020-as elnökválasztás eredményének kongresszusi jóváhagyása ellen szavazott volna. Persze leginkább azért, mert akkor már két éve Florida kormányzója volt, de a lényeg, hogy a neve nincs ott azon a balos média és a demokraták által kreált nyilvános szégyenpadon, amelyre két vetélytársa felkerült, lásd például a New York Times 2021-es cikkét. Persze DeSantis alapvetően trumpista, ezt sosem rejtette véka alá, mint ahogy abból sem csinál titkot, hogy a 2021. január 6-i eseményeket kissé árnyaltabban ítéli meg, meg az amerikai baloldal. Nemrégiben például nagy nyilvánosságot kapott az a kijelentése, hogy „január 6. az ő karácsonyuk mármint a washingtoni és New York-i médiáé. „Addig fogják masszírozni ezt a témát, amíg csak lehet, hogy mindenkit megpróbáljanak besározni, aki bármikor támogatta Donald Trumpotˮ  – mondta a floridai kormányzó.

Óriási előnye a többi potenciális kihívójával szemben, hogy kormányzóként bizonyságot tud tenni arról, és ezt szerintem eddig egyértelműen meg is tette, hogy képes jól irányítani egy államot. Két terület is van, ahol DeSantis látványosan nem volt hajlandó engedményeket tenni a szövetségi kormányzat és a woke liberális fősodor nyomásának: a Covid járványkezelést és a gender agendát illetően. Florida államban volt a legkevesebb korlátozó intézkedés a világjárvány kitörése óta, és DeSantis világossá tette, nem fogja lezárni az államot, és nem fogja ellehetetleníteni az ottani vállalkozásokat és az emberek megélhetését valamint nem fog hozzájárulni, hogy a munkáltatók kötelezővé tegyék az oltást az államban. Határozottan szembement a kötelező maszkviselést elrendelő szövetségi és helyi szabályokkal, például a szülők jogait rögzítő olyan jogszabály aláírásával, amely megtiltja az iskoláknak, hogy maszkhordásra kötelezzék a gyermeket. (A kötelező maszkhordás amerikai  változatát egyébként úgy kell elképzelni, hogy három és négyéves ovisoknak is maszkban kell lenniük a csoportszobákban, például Washingtonban, és a szabadban fogyasztják el a kis ebédjüket meg uzsijukat, nehogy rettenetesen megfertőzzék egymást…) Miközben például New Yorkban tombol a járvány és lassan három maszkban és négy oltással lehet csak bárhová bemenni, a demokrata párti Alexandria Ocasio Cortez (röviden AOC) is a floridai Miamiben, maszk nélkül, egy teraszon sütkérezve pihente ki nemrégiben azokat a szigorú járványügyi szabályokat, amelyeket egyébként ő is hangosan támogat. Állítólag amúgy egyre több vállalkozás és ismert ember teszi át a székhelyét Floridába például Kaliforniából, a magas adók és a romló életminőség elől menekülve.  2021 júniusában Ron DeSantis aláírta azt a törvényt, amely megtiltja, hogy Floridában transznemű sportolók női versenyeken indulhassanak. „Floridában a lányok lánysportokban, a fiúk pedig fiúsportokban fognak a jövőben is versenyezni,ˮ jelentette ki nemes egyszerűséggel a kormányzó sajtótájékoztatóján.

Egy szó mint száz: DeSantis jó politikus, jó kormányzó, fiatal, jól néz ki, nincsenek botrányai, határozott és népszerű. Mi kell még?

süti beállítások módosítása