Reaktor

BLM: túlérzékenység, pozitív diszkrimináció, bosszú
BLM: túlérzékenység, pozitív diszkrimináció, bosszú

blm.jpg

Bár a BLM-hez köthető tüntetéssorozat tavaly zajlott, a mai napig találkozhatunk a mozgalom utórengéseivel kapcsolatos hírekkel. Ilyen például, hogy Cavanit megbüntették, mert a „negrito” szót használta egy posztban, ami Uruguayban egyébként egyáltalán nem számít rasszista fordulatnak. De persze miért is reménykedhettünk volna abban, hogy hamar lecseng ez a téma? 

A BLM vs. Martin Luther King

Akaratlanul is felcsengenek bennem Martin Luther King szavai: „Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.” Ebből kiderüli; Martin Luther King békésen akart változásokat kiharcolni. De nem csak ebben különbözött King a mostani mozgalomtól. Vessük kicsit össze az egész BLM-mozgalom központi figurájával, George Floyddal!

martin_luther_king.jpg

Martin Luther King, mint a polgárjogi mozgalom vezéralakja, értelmiségi volt, első diplomáját szociológiából szerezte, majd a teológiából is elvégezte. Kingre nagy hatással volt Gandhi, részben ezért volt békés az egész mozgalma. Meg kell jegyezni, hogy abban az időben sokkal erősebb volt a rasszizmus, példának okáért a feketék nem ülhettek le a buszon a fehéreknek fenntartott helyekre. Az egész megmozdulás középpontjában a feketék és fehérek megkülönböztetésének feloldása állt, az, hogy legyen egy egyenlő társadalom, ne legyen semmilyen téren diszkrimináció - így pozitív sem.

Ezzel szemben George Floyd egy egyszerű bűnöző volt, aki, bár egyes beszámolók szerint összetévesztették, hamis pénzzel fizetett egy boltban. Emiatt is akarták jogosan előállítani. A rendőrök persze minden alkotmányos keretet túllépve bántalmazták Floydot, ami a halálához is vezetett. Bár a rendőri túlkapás egyértelmű volt, azonban az eljáró rendőrök rasszista indíttatása egyáltalán nem bizonyított. Miért indulunk akkor ki a fekete-ellenességből? 

Meg kell említeni továbbá, hogy az egész BLM a megfélemlítésre épül; boltokat raboltak ki, szobrokat döntöttek le, filmeket tiltattak be. Ez nagyon messze áll a Martin Luther King által elképzeltektől. Martin Luther Kinggel ellentétben a BLM-nek nincs egy vezéralakja, aki kiállna az emberek elé, és beszédet mondana, aki arra buzdítana, hogy határolódjanak el az agressziótól, és engedjék el azt a narratívát, miszerint a rendőri erőszak egyedül csak a feketéket érinti Amerikában.  

Martin Luther Kingnek voltak céljai, viszont a BLM mozgalom célja eléggé homályos, a boltok kirablásával pedig az egész hiteltelenné válik. Az intellektus hiánya, a céltalanság üresíti ki az egész mozgalmat.

psg-basaksehir.jpg

Meg kell sértődni más helyett is

A bajnokok ligájában történt a botrány, amikor is a PSG-Basaksehir meccsen, a román negyedik számú bíró óvatlanul a "negru", vagyis "fekete" szót használta. Az egész eset odáig fajult, hogy mind a két csapat levonult a pályáról, rasszistának bélyegezve a bírót, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy nem lenégerezni akarta, hanem csak azt mondta, hogy fekete - minden pejoratív jelentés nélkül. Bölöni László, romániai magyar labdarugó, edző kiállt a bíró mellett, mondván, hogy ebben semmi rasszista indíttatás nem volt, de ez persze senkit nem hatott meg. Miért ne tehetett volna Bölöni ilyen kijelentést? Mert ő nem fekete! Egy fehér ember szava nem ér ebben az ügyben semmit, akkor sem nyilatkozhat, ha egyébként teljesen igaza van. Illetve nyilatkozhat, csak nem lesz eredménye.

Edinson Cavani, uruguayi válogatott labdarúgó, egy bejegyzésében használta a „negrito” szót, amiből elsőre a négerre asszociálhatunk, pedig ez a kifejezés Uruguayban annyit jelent: haver, tesó. Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) ennek a szónak a használata miatt három mérkőzésről eltiltotta, illetve 100 ezer euróra is megbüntette. Azzal egyáltalán nem foglalkoztak, hogy a Cavani által használt kifejezés nem rasszista. Az egyszerű ember véleménye nem kap nyilvánosságot, ezért kéne egy híresség, aki ebben az esetben elhatárolódik az UEFA-tól, vagy FA-tól, amelyek maguknak vindikálják a megsértődés jogát. 

ozil.jpg

Valódi antirasszista cél vagy csak a pénz?

Ahogy korábban említettem, a BLM mozgalomnak köszönhetően több filmet betiltottak (például az Elfújta a szelet), illetve, ami a filmeken kívül szintén kiverte a fekete-biztosítékot, az a Nike esete a Washington Redskins-szel. A Nike megfenyegette a washingtoni csapatot, hogyha nem távolítja el az általuk rasszistának gondolt redskins (rézbőrűek) megjelölést a nevéből, akkor felmondják a szerződésüket, más szóval ellehetetlenítik a csapat fennmaradását. A Nike csak azzal a ténnyel nem foglalkozott, hogy a redskins elnevezést a szurkolók adták a csapatnak, az egykori edző William Dietz iránti tiszteletből. 

Másik eset, amikor Mesut Özil, az Arsenal török származású német focistája a közösségi médiában jelentetett meg egy posztot, amiben kiállt a Kínában élő ujgurok elnyomása ellen. Azt gondolnánk, a nagy emberi jogi harcos multik azonnal kiálltak Özil mellett, azonban érdekes módon, mikor Kína reagált a posztra és a kínai állami televízió levette a műsoráról a Manchester City-Arsenal meccset, az Arsenal egy közleményt adott ki, melyben teljesen elhatárolódtak Özil kijelentéseitől. Azt hangoztatták, hogy ez csak Özil magánvéleménye. Hasonló eset történt az NBA-ben, ott az amerikai kosárlabda a kínai szankciók révén 20 millió dollártól esett el. 

A fehérek kollektív bűnössége

Az egész BLM mozgalom, tengeren innen és túl, a fehér ember bűntudatára játszik, azon az alapon, hogy elvégre a fehérek voltak, akik rabszolgákat tartottak az Újvilágban, azt sugallva, hogy a rabszolgatartók bűneiért minden fehér ember hibás! Persze olyanok, mint Abraham Lincoln és John C. Frémont itt nem lényegesek, mert ezek a nevek nem illeszkednek bele a kollektív bűntudatkeltés képébe. A BLM mozgalom tehát inkább szól a feketéket ért, rabszolgatartás miatti sérelmek megbosszulásáról, mintsem az egyenjogúság kivívásáról. 

A Halloween bulik legnépszerűbb karakterei és jelmezeik
A Halloween bulik legnépszerűbb karakterei és jelmezeik

Tudom, tudom… Magyarországon nincs Halloween, itt Mindenszentek van. Minden évben ezernyi ilyen poszttal találkozhat az ember ha megnyitja október vége felé a Facebook-ot. Valóban, itthon mi mást ünneplünk mint az angolszász országokban élők, azonban miért lenne baj ha valakinek tetszenek az ottani szokások is? A halloweeni ételek, jelmezek, dekorációk már a világ minden táján elterjedtek, és a jelmezbe öltözött gyerekek látványa is egyre gyakoribb ilyenkor. 

Nálunk is, a hétvégi programajánlók szinte túlcsordulnak a jelmezes buliktól, és mindenhol “kísértetiesen” jó hangulatra lehet számítani. Én mindig azok közé tartoztam, akik féltek beöltözni, mert sosem lehetett tudni, hogy vajon a többiek is jelmezben lesznek-e, illetve leesik-e mindenkinek, hogy minek öltöztem. Mára már teljesen elengedtem ezt, hiszen egyrészt egyre többen veszik komolyan a beöltözést, másrészt pedig nagyon vicces tud lenni egy-egy jól sikerült kosztüm, ami rögtön feldobja az estét.

Ma a leggyakoribb jelmez típusokat szeretném bemutatni, amikkel valószínűleg te is találkozni fogsz ha elmész a hétvégén egy tematikus bulira. Nincs ötleted minek öltözz, vagy csak kíváncsi vagy milyen karakterekkel lehet összefutni ilyenkor? Lássuk. 

A lelkes

Aki már szeptember óta Halloween lázban ég, és már szinte tavaly óta tudja az idei jelmezét. Rengeteg energiát fordít a beöltözésre, próbál kreatív lenni és elrugaszkodni a megszokott jelmezektől. 

6c4509c3-44c9-4ed3-94f1-27c50aa44f75.jpeg

 

A túlöltözött

Aki egy óriási festett dobozt húz magára mert Rubik-kocka szeretne lenni, vagy lufikat ragaszt a ruhájára mert ő éppen szőlő. A buli legjobb karakterei, bár mosdóba menni, vagy a tömegben táncolni nem lesz egyszerű.

 3f3a9f7c-ee42-455e-a417-8c97a65ee564.jpeg

Az alulöltözött

Akik a Halloweent arra használják, hogy felvegyék a legcsinibb, legkihívóbb ruháikat (hiszen jelmez ugyebár, nem?) és egy fejpánttal kiegészítve már rá lehet húzni erre egy random karaktert. Haters gonna hate.

8f15b20a-a1b9-4181-b6c1-9fc3c4963f53.jpeg

 

A félelmetes

Aki komolyan veszi a Halloweent és igyekszik minél ijesztőbb szerelésben, vagy sminkben megjelenni. A buliban a legmenőbb, de nem szeretne senki összefutni vele egy sötét sikátorban hajnali kettőkor. 

1aba8be3-bcc1-4b59-b802-5eb6744e1a08.jpeg


A gamer

Kedvenc videójátékából választ karaktert, és reméli, hogy ezzel elnyeri a többi gamer elismerését. A gyerekkori kedvenc Mario-tól kezdve, a Sims és Minecraft karaktereken át, Lara Croftig nincs megállás.

8d8aade9-145e-49d6-97ea-4fb392a79ac3.jpeg

Az egyszerű

Szeretne beöltözni, de abszolút nincs Halloween lázban, így próbálja úgy összerakni a jelmezt, hogy az elmenjen egy sima szettnek is. Elmondhatja, hogy ő beöltözött, de mégsem kell semmi extrát tennie a jelmezhez. Ha működik, működik.

6ab10f2c-2df1-4d18-8422-4cc0d21a110c.jpeg

 

A last minute

Akinek egy nappal a buli előtt szóltak a haverok, így gyorsan az otthon már meglévő dolgokból csinál valami egyszerű, de zseniálist.

15b6cec9-3d99-4ef8-afe8-dc0414be1a06.jpeg 

Aki túl “menő”, hogy beöltözzön

Csak a buliért és a társaságért ment, jelmezbe öltözni nem szeret, ezért kívülállóként szemléli a társaságot, a többi be nem öltözött résztvevővel. Ha nagyon nógatják, elővesz egy random karaktert (általában a Pulp Fictionből) aki hasonló ruhában volt a filmben. 

692df69e-97bc-4dd8-a1e1-c9ec29078e96.jpeg

+ néhány tipp azoknak akik nem akarnak annyira beöltözni, de valami egyszerű mégis kéne:

b6c0233a-5d95-4ed4-aed3-b84b16aadffd.jpeg

66db8a4f-0d10-4356-8124-4d6120982c49.jpeg

  

b893061f-4efe-4873-a3e6-b7935a694278.jpeg

Neked mi volt a legötletesebb jelmez, amit valaha láttál egy ilyen buliban? 

A Fúzió Hallgatói Közösség október 23-i megemlékezése
A Fúzió Hallgatói Közösség október 23-i megemlékezése

Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján országszerte és a határon túl is zajlottak megemlékezések, mely napot az Országgyűlés 1991-ben nyilvánított nemzeti ünneppé. 

Számtalan egyesület, szervezet, iskola - köztük sok határon túli gimnázium - gyűlt össze Budapest, forradalom szempontjából jelentős kulcspontjain, köztük a Fúzió Hallgatói Közösség tagjai is. A Tabán egyik lejtőjének tetején álló 56'-os emlékműnél rótták le tiszteletüket a hősöknek. 

kepernyofoto_2021-10-27_12_38_14.png

Zászlófelvonássál, több százezer fős Békemenettel, a miniszterelnök ünnepi beszédével és Budapest különböző épületeire vetített nemzeti színű fényfestéssel emlékezett többek között a főváros lakossága. 

Tisztelet a Hősöknek!  

Hogyan lesz egy szándékos elhallásból tömegmozgalom?
Hogyan lesz egy szándékos elhallásból tömegmozgalom?

kepernyofoto_2021-10-25_12_27_42.png

Az egyik legújabb és legnépszerűbb kihívás a TikTokon Loza Alexander amerikai rapper Let's Go Brandon című számára előadott jelenetek feltöltése. Bevallom, életemben nem hallottam korábban Loza Alexanderről, de most hogy a The Federalisten olvastam róla és a számáról, azt kell mondjam, zseniális fickó: tökéletesen időzítve lovagolta meg a közhangulatot, vagyis leginkább a Joe Biden és a hazug média iránti ellenszenvet. 

Na de miről is van szó?

Még október 2-án egy NASCAR autóversenyen egy NBC-s sportriporter épp interjút készített a győztes versenyzővel, Brandon Brownnal, amikor a tömeg jól hallhatóan azt kezdte skandálni, hogy „Fuck Joe Biden”, magyarul „b...szódjon meg Joe Biden.” 

A riporternő érdekes szelektív hallással vagy szervilis píszíségből (ezt sosem fogjuk megtudni) gyorsan lereagálta a kínos háttérzajt, és azt mondta a versenyzőnek, hogy a tömeg őt élteti a „Let’s Go Brandon” (Gyerünk Brandon!) felkiáltásokkal. 

Az esetből egy pillanat alatt ügy lett, és a konzervatív-jobbos média és komikusok kíméletlenül lecsaptak rá, mint annak bizonyítékára, hogyan kozmetikázza a fősodratú, liberális média a valóságot. A „Fuck Joe Biden” szlogen egyébként még a nyár végén kezdett felhangozni, először amerikai futballmeccseken, majd egyre népszerűbb lett, és egyre több nyilvános eseményen, szakszervezeti tüntetésektől sportversenyekig egyre többen és többet kezdték skandálni. Nem nehéz dolog levezetni, miért is ilyen népszerűtlen az elnök: hivatalba lépése óta egekbe szökő benzin- és energiaárak, egyre feljebb kúszó infláció, egy tökéletesen elbaltázott afganisztáni kivonulás, s mindezt megkoronázva elhúzódó ellátási zavarok a kiskereskedelemben írhatók a számlájára. Azóta már olyannyira beszivárgott az elnökellenes köztudatba az eufemisztikus anyázás, hogy legutóbb, október 22-én egy floridai republikánus kongresszusi képviselő is „Let’s Go Brandon”-nal zárta felszólalását.

Ilyen közhangulatban jött a képbe Loza Alexander, egy feketebőrű, fiatal New Jersey-i rapper, aki a brit The Sunszerint Trump-hívő, én meg az arcára tetovált kereszt és szív alapján pedig azt feltételezem, nem ateista liberális.  Szóval ez a közepesen ismert rapper

megírta a Let’s Go Brandon című számát, melynek refrénje azt mondja, „mindnyájan tudjuk, mit mondanak valójában.” A számban a Make Music Great Again feliratú (Tegyük újra naggyá a zenét -  nyilván a Trump-féle Make America Great Again, Tegyük újra naggyá Amerikát szlogenre utaló)

piros (a republikánusok színe) sapkát viselő Alexander megemlíti, hogy senki nem bírja Bident, ezt a „komcsit,” hiszen „nem vagyunk Kínában” (ami a kínai TikTokon mondjuk kicsit vicces) és emlékeztet arra, hogyan utálták Trumpot nyilvánosan elnöksége idején, és most Bidennek is kijut ebből amiért úgy kezeli az amerikaiakat, mintha a Netflixes Squid Game-ben lennénk.    


A zeneileg nem túl nagyratörő, de sokak érzéseit jól megfogalmazó szám az Apple Music slágerlistáján az első helyen volt október 20-án a hip-hop/rap műfajban, és második helyen a teljes zenei kínálatban. 

A The Federalist újságírója szerint Alexander száma egyfajta TikTok himnusszá nőtte ki magát mindazok körében, akik ki akarják magukból adni a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatos elégedetlenségüket és frusztrációjukat. A dal amúgy a YouTube-on is igencsak előkelő helyezést ért el múlt szerdán, a 12. helyre rangsorolták, már több mint 3 millió alkalommal nézték meg. Más rappereket is megihletett a szlogen, például a szintén fekete bőrű, trumpista Bryson Grayt, aki egy karabéllyal a kezében arról rappel a száma közben, hogy Biden a Covid járvánnyal kapcsolatban is hazudott, merthogy azt mondta, az oltás „megállítja majd” a vírus terjedését. Na ezt azzal honorálta a YouTube, hogy leszedte a számot, mondván, „félrevezető egészségügyi információkat” terjesztett.

Alexander száma közben az iTunes-on is a 4. helyre lett jó. Nyilvánvaló, hogy az egész sztori és annak abszurditása nagyon sokakat mozgat meg. A dalból kinövő kihívásban résztvevők „letsgobrandonchallenge” hashtag-es posztjai eddig már több mint 283 (!) millió megtekintést gyűjtöttek a TikTokon. Bár a TikTok közben elkezdte fenyegetni Alexandert, hogy leveszi a videót, merthogy állítólag „bullying”-et valósít meg [a kisemberek bántják szegény világleghatalmasabbemberét :( - a szerk], egyelőre fenn van a szám és a challenge is. Érdemes rákeresni a hashtagre a TikTokon, nagyon vicces videók jönnek szembe.

Hajrá Brandon!

Amerikában elmarad idén a karácsony?
Amerikában elmarad idén a karácsony?

https---specials-images_forbesimg_com-imageserve-61313f63cf21e8229009b480-0x0.jpg

Nagy a baj a lehetőségek hazájában – üresek a polcok a boltokban! Egyre több üzletben szembesülnek azzal az amerikai vevők, hogy bizony nem elérhető a kedvenc termékük vagy akár bizonyos alapvető cikkekből is hiány van.  Kedvenc fotóm az abszurd helyzetről az, amelyiken egy Dunkin Donuts fánkbolt pultján díszeleg a felirat: „Sajnos jelenleg nincsen fánkunk, az ellátási láncok akadozásának következtében.”

kepernyofoto_2021-10-21_15_01_45.png

A koronavírus járvány persze nagyon sok országban eredményezett hasonló problémákat. Azonban egy pandémia nem okozott volna ilyen szintű gondokat, ha nem lenne gyakorlatilag az egész világ egyre inkább kiszolgáltatva Kínának. Miután kis túlzással ma már minden Kínában készül, talán érdemes lefordítanunk „az ellátási láncok akadozása” nevű eufemizmust érthetőbb nyelvre: nem jön elég gyorsan a cucc Kínából! CNN és Fox News műsorokban taglalják mostanában nap, mint nap, hogy az átlag amerikai komolyan aggódik amiatt, hogy nem lesz mit a karácsonyfa alá tenni. Az online üzletek is csak akkor garantálják a december 24-i kiszállítást, ha a vevő már most megrendeli és kifizeti a kívánt terméket.

Az USA-t jelenleg az ág is húzza, és gazdaságának bajai összefüggnek egymással. Relatíve magas, 5% körüli infláció, amelyet például az üzemanyagok nagymértékű drágulása okozott, egy elvesztett háború, gyakorlatilag ostrom alatt álló déli határ, mindez súlyosbítva egy ideológiailag Marxhoz közel álló, radikalizált demokrata párttal és egy „gazdasági analfabéta” (Tucker Carlson megfogalmazása) elnökkel. 

A recept mindenre a Biden kormányzat szerint pedig nem más, mint minden idők legnagyobb kormányzati gazdaságélénkítő csomagja, amely hihetetlen mennyiségű dollárt zúdítana a gazdaságba, egekbe repítve az államadósságot és az inflációt.

(A republikánusoknak egyelőre sikerült megtorpedózniuk a soha nem látott, persze a kisemberek és a kis- és közepes nagyságú vállalatok adóterheinek emelésével járó költekezést.)

Az elemzők szerint sok összetevője van a kialakult áruhiánynak.  Nagy-Britanniához hasonlóan az Egyesült Államokban is kamionsofőr hiány van. Hiába, ilyen az, mondhatnám cinikusan, amikor mindenki gender-környezetvédelem szakos akar lenni az egyetemen, vízvezeték-szerelőt meg nagyítóval sem találni, meg olyan bolondot is, aki kevés pénzért ám annál rosszabb munkakörülmények mellett fuvarozza rendeltetési helyükre a különböző nyugati kikötőkből a kínai árukat.

A konzervatív National Review október 18-i szerkesztőségi cikke az áruhiány számos oka közül egy ritkábban említettet emel ki. Az írás azt fejtegeti, hogy az amerikai rakodómunkás szakszervezetek tovább rontják a helyzetet, ugyanis az általuk kikövetelt és bebetonozott munkaügyi szabályok miatt vesztegelnek a konténerhajók tucatjai, ha nem százai a tengeren Amerika egyik legnagyobb kikötője, San Pedro (Los Angeles egyik kikötője) és iker-kikötője, Long Beach előtt. A San Pedro-i kikötőn folyik át az országba érkező összes konténerhajó rakomány 40%-a, húzza alá a National Review, az mégsem üzemel 0-24-ben, ellentétben az olyan nagy, globális versenytársaival, Hamburggal és Szingapúrral.

A National Review hangsúlyozza, hogy nem a szakszervezetekkel általában van gond, hanem konkrétan azokkal a szakszervezetekkel, amelyek jelenleg a legtöbb dokkmunkást tömörítik.

A szakszervezetek, melyek sikeresen harcoltak ki különböző megkérdőjelezhető módszerekkel magas béreket a tagjaiknak, a National Review szerint „20. századi gyártási modellekhez” ragaszkodva akadályozzák a 21. századi komplex logisztikai kihívások hatékony megoldását. Merev és rugalmatlan munkaszervezési gyakorlatukkal a szakszervezetek gátolják az áruk gyors kirakodását, állítja a lap. Magyarul, a dokkmunkások kapát-kaszát eldobnak, amikor lejár a szigorúan meghatározott munkaidejük, és a kikötő meg gyakorlatilag hosszú órákra bezár, és az árukkal tömött konténerhajók meg hiába várják, hogy kamionokra pakolják őket. Mindez persze valakiknek (sokaknak) sokba kerül, de a szakszervezetek vezetői jó színben tűnhetnek fel a tagság előtt. 

A Biden kormányzat nemrég azt jelentette be, sikerült megállapodnia a két kaliforniai kikötő vezetésével és azok immár napi 24 órában üzemelnek. A National Review szerint ennek a fele sem igaz, valójában annyi történt, hogy a Long Beach-i hét terminál közül egy ezentúl hétfőtől csütörtökig éjjel-nappal működik majd. Hónapokba, de lehet, hogy évekbe telik majd, amíg minden terminál átáll majd a folyamatos üzemelésre, miközben mindennek már 25 éve meg kellett volna történnie a lap szerint.

Kalózok és karikák
Kalózok és karikák

Pár nappal a cseh választásokat követő hétvége után érdemes visszatérni arra a sztorira, ami nem csak vicces/tragikomikus, de a legnagyobb pozitív hatással lesz a várhatóan új, jobboldali-liberális koalíció stabilitására (ha egyszer megalakul): a Kalózok rossz szereplésére. Arról a pártról beszélünk, ami a régiós polgármesterekkel közösen indult a választásokon és még

tavasszal is a legerősebb szövetségnek mérték őket 30 százalék körüli támogatottsággal, Ivan Bartošt pedig miniszterelnökként látták.

10953675623_604e9158cf_b.jpg

Aztán a nagy ellenzéki győzelem közepette kiderült, hogy a korábbi 22 képviselőjük helyett van 4 (négy), miközben a vártnál egyébként gyengébben szereplő PirStan koalíció csak hozzájutott 37 mandátumhoz. Elvileg akár még nélkülük is megalakulhat a cseh kormánykoalíció, öt helyett négy párttal, számottevő politikai súlyuk biztos nem lesz.

A Kalózok a tankönyvi példája annak, hogyan nem szabad bázisdemokrata pártot üzemeltetni, mert még a proto-LMP-nél is szervezetlenebbek és ügyetlenebbek voltak a napi szintű problémák megoldásában, mögöttük amúgy egy egész látható és szorgalmas aktivistabázissal.

screenshot_2021-10-21_at_16_55_56.png

forrás: Politico

A kudarc okaként két tényezőt szoktak felsorolni:

Az egyik, hogy Babiš és az ANO kampánya végig a kalózok hiteltelenítésére irányult, egyfajta neomarxista szélsőbalos alakulatként bemutatva a pártot. Az igaz, hogy a kalózok lettek az ANO (ön)felvállalt ellenpólusa és néha teljesen méltatlanul támadták őket, de sokkal kevesebb szó esik arról, miért is. Elsősorban azért, mert

a transzparencia jegyében egy nyílt fórumon intéztek minden kommunikációt, beleértve a belső konfliktusok felvetését, rendezését

nem utolsósorban pedig a szimpatizánsok vadabbnál vadabb ötleteinek és nézeteinek kitárgyalását. Képzeljük el azt, hogy a legaktívabb aktivista vadtroll publikus kommentjei úgy tűnnek, mintha a magyar ellenzék hivatalos, elfogadott státusszal rendelkező képviselője írná azokat. Na, ennyire rossz volt a helyzet a kalózok szempontjából és gyakorlatilag homokzsákként kínálták magukat minden politikai ellenkampányhoz.

A másik tényező ennél is viccesebb: a Kalózok egyszerűen - valamiféle belső erkölcsi kódextől vezérelve - kimondottan kerülték az egyéni kampányokat és a karikázásra való felhívást (a cseh választási rendszerben a szlovákhoz hasonlóan a választott listán be lehet karikázni négy nevet, ha valakit legalább a listára adott szavazatok öt százalékában bekarikáznak, előreugrik a sorrend tetejére).

"A választáson preferenciális szavazás folyik, azaz a választók rangsorolják a jelölteket. A pártlisták közül egyet kell kiválasztani, és azon legfeljebb négy nevet be lehet karikázni. Ha valamelyik jelölt nevét legalább az összes pártszavazat 3 százalékát elérő számú választó bekarikázta, akkor az illető a saját pártja listájának az elejére ugrik. Több előreugró jelölt esetén a kapott karikák száma alapján állítanak fel sorrendet."

Szlovákia választási rendszere - magyar-iskola.sk

A STAN és a Kalózok között volt egy elvi megnemtámadási egyezség, de a polgármesterek pártjának felvilágosultabb szavazói különösebb kampány nélkül is tisztában voltak azzal, hogy aki szimpatikus nekik, azt illik bekarikázni, különben nem ül majd a parlamentben. Meg is tették. A Kalózok szavazói pedig nem igazán. Persze lehet mentegetni az egész jelenséget azzal, hogy a naiv, egyszerű, változást követelő szavazók nem élnek ilyen úri huncutságokkal, de adódik a kézenfekvő kérdés, hogyha egy párt a karikázáshoz köthető személyi kérdések lemenedzselésére nem képes, akkor mennyit kellett szívni a központban mégis miként várható el tőle konzekvens, értékelvű, következetes politizálás a kormányban? Ezt már nem nagyon tudjuk meg.

A kormányváltásra készülő cseh ellenzék szempontjából szerintem óriási szerencse, hogy ez a társaság nem képvisel komolyabb erőt a parlamentben.

- felvidek.tumblr.com

Filmzenék, amik versenybe szállnak a klasszikusokkal
Filmzenék, amik versenybe szállnak a klasszikusokkal

Star Wars, Jurassic Park, E.T., Titanic... Még hogy nem lehet hallani az írott szavakat! Le merném fogadni, hogy ezek közül legalább egy klasszikus filmről az első asszociációja mindenkinek egy hang volt, egy dallam, amit azóta is valahol hátul, a fejében zümmögtet. De a 2020-2021-es év is kitermelte a maga géniuszait zeneszerzőkből, és nem egy filmet vitt sikerre a fantasztikus zenéje. Nézzük, ki a Williams-féle gárda kihívója napjainkból?

guardians-of-the-galaxy-soundtrack-featurre.png

James Bond - No time to die (Billie Eilish)

Botrányos hősnőt keresett a világ, meg is kapta. Billie kamaszként került az alakját pokrócba bújtató, zöldhajú, rezignált kis alak szerepébe, aki függetlenül attól az elvont karaktertől, amit a marketingje adott neki, rendkívül mély és finom dallamokat énekel. Meglepődve álltunk hát a tény előtt, amikor az angol elegancia nagykövete, James Bond a főcímdalban a lázadó alter nagylánnyal találta szemben magát. Billie a "No time to die" c. dalával pedig több korosztályt is levett a lábáról. Legtöbbször a főcímdalok a Bond lányok szexisségét személytelen sziluettekben ábrázolták egy akciódús, pörgős, rezes zenében. A No Time to Die sem nélkülözte a szexi karakter leányzót, de a műben Billie inkább sikkes, félig néha suttogó hangja tovább rétegezte a kezdést, üzenve: a mostani Bond film többet ad, mint az eddigiek - nem csak a főcímdallal.

The Call of The Wild (John Powell)

Ha már maga a film címe is egy hívó szóra épít, zeneszerző legyen a talpán, aki megbirkózik a feladattal, hogy zenét komponáljon hozzá. A Vadon hívó szavával Powell nem csak egy kellemes kultúrpopot vállalt: vállalta, hogy a szótlanságban a képi világgal párhuzamosan zenével is elmeséli, a történetet. A Star Wars óta az egyik legsikeresebb film ebben a műfajban, aminek a végső célja, hogy a kronologikusan egymás után jövő zenei részleteket csak hallgatva önállóan is fel tudjunk építeni egy cselekményt, amit csak részletez maga a képi világ.

Queens Gambit (Carlos Rivera)

Az abszolút és eltörölhetetlen kedvenc, amivel szintén nagy feladatot kapott a zenei stáb: a sakk kívülről egy hozzá kevéssé értőnek nem igazán nagy élmény. Beth, a tehetséges sakkmesternő azonban több fabábuk engedelmes pakolgatójánál: a film nagy része szavak nélkül, a fejében lévő gondokról, csatákról szól. Amit elszenved a való életben, újrajátszhatja a sakktáblán. A fezült pillanatokban, amikor az izgalmat pusztán az adja, mit rejt Beth merev arckifejezése, mit tartogat a következő másodperc, a zenére hagyták a történetmesélést. Az aláfestés végig a sportkommentátort helyettesíti. Végigjátssza a kor különleges zenei eszköztárával a sakkozó minden gondolatát, fokozva ezzel a minisorozat majdnem minden percének izgalmát.

Előttem az élet (Gabriel Yared)

A "La vita davanti se" címen napvilágot látott film egy igen érzékeny kapcsolatot mutat be egy árva, problémás kisfiú, és egy elegáns, pedáns, tekintélyes hölgy, Mamma Rosa kapcsolatáról. Anélkül, hogy spoilerezném a filmet azoknak, akiknek még nem volt hozzá szerencséjük, nyugodtan mondhatom, hogy nagy vállalás volt ennek a két karakternek a zeneiségét összekapcsolni. A Madame Rosa életéről szóló dal külön figyelmet érdemel, egzotikus olaszos bájával, amit végig átsző az idős hölgy nem mindennapi fájdalma. Kívülről bájos dallam, ami mögött mégis érezzük a merev tartás és a szigor legbelső, szomorú okait. Erre az ívre kellett rákötni a kamasz Momora jellemző dalokat. Míg az elején éles határ húzódik a kettő között, a végén a klasszikus és a modern zenei világ a legbékésebb egyetértésben kapcsolódik össze. Pont, ahogy a szereplők élete.

Mulan - Loyal Brave True (Christina Aguilera)

Loyal Brave True. Hát ez sem egy tipikus Aguilera szám címe. Billie-hez hasonlóan Christina is már a premier előtt közfelháborodást okozott, hogy mégis miért pont neki kellett adni a feladatot. És bár a film meghurcolása azonnal folytatódott a Mulant alakít színésznő múltja miatt, a sorozatos morgás és nemtetszés ellenére is ez lett az egyik legsikeresebb Disney remake. Itt sem volt egyszerű, a nézők a '98-as rajzfilm legendás zenéjét várták legalább nyomokban visszatérni, az környezet és díszletek miatt a történeti hűség és kultúrelemek voltak kötelezőek, emellett filmváltozatként zeneileg is komolyabb, hitelesebb kellett legyen, mint rajzfilm változata. Sikerült. Pár dala önállóan is sikeres lett, a csatajelenet, a szökés, és más, gyerekkorunkból ismert jelenet is olyan aláfestést kapott, amivel úgy érezhettük: kedvenc mesénk velünk együtt felnőtt.

 

Genova - eldugott kincsesdoboz Olaszországban
Genova - eldugott kincsesdoboz Olaszországban

img_8554.jpg

Genova régebben egy teljesen semleges város volt számomra, ha lehet így fogalmazni. Tudtam, hogy létezik, hallottam róla egy-két dolgot, de valahogy sosem került be a top 10 utazási célpont közé. Olaszország hangulata, művészete, és légköre magával ragadó, de más városok valahogy mindig megelőzték Genovát a listámon. Úgy alakult, hogy egy családi látogatás miatt mégis eljutottam az "ismeretlen" városba, és be kell valljam: az előzetes kétségek azonnal elszálltak. 

Genova egy pici kis ékszerdoboz Olaszország nyugati részén, amit - véleményem szerint - nehéz megfejteni. A város felfelé terjeszkedik a dombok irányába, és apró szerpentineken kell kacskaringózni, hogy eljussunk A-ból B-be. Bár földrajzi tanulmányaimból ez ismerős volt, de mégis csak itt tudtam meg, hogy mit is jelent "a Földközi-tenger második legnagyobb kikötőjének" lenni. Ékszerdoboz vagy óriás kikötő? Érdekes módon mindkettő egyszerre. 

 

img_8557.jpg

Több száz, kis- és nagy hajó áll a kikötőben, a mozgás pedig állandó. A hatalmas óceánjáróktól kezdve, a legapróbb csónakig minden megtalálható itt. A pezsgő kikötőtől befelé kicsit elcsendesedik az élet, itt már a templomok és az apró fagyizók veszik át a főszerepet, de talán itt mutatkozik meg a város igazi "személyisége". Érdekesség, hogy itt található a Jezsuita noviciátus, ahol a Jezsuita szerzetesnek, papnak készülő férfiak töltik küldetésük első két évét. Családi vonatkozásnak köszönhetően, volt szerencsém ellátogatni a rend épületéhez, ami csodálatos környezetben található, és pazar kilátás nyílik a város többi részére.  

img_8568.jpg

Mivel Genovát dombok övezik és nagy szintkülönbségek jellemzik, ezért itt a tömegközlekedés új, számunkra talán ismeretlen formában is megjelenik. A libegők, és a különféle felvonók nem idegenek az olaszok számára, de itt egy egészen egyedi módszerhez folyamodtak. Ez a módszer nem más, mint a lift. A domb aljánál egy metro szerű alagúton keresztül juthatnak el az emberek egy liftig, ahová ugyanaz a jegy szükséges, mint ami a hétköznapi buszokra. Körülbelül 8-10 ember tud egyszerre utazni, és ezzel "megúszni" egy 20 perces sétát a meredek domboldalon. A "végállomásról" csodálatos kilátás nyílik a városra és a kikötőre, és közvetlenül át lehet szállni a várost átszelő buszjáratokra. Ki gondolta volna, hogy a tömegközlekedés lehet ennyire izgalmas? :)

További érdekesség volt számomra, a belvárosi épületek elhelyezkedése. Annyira egymás hegyén hátán vannak a házak, hogy néhol szinte egy ember is nehezen fér el köztük. Utcának nem, maximum sikátornak lehetne nevezni ezeket, amik szűkösek, sötétek, és egy kicsit jobban hajaznak a Harry Potterből ismert Abszol úti Zsebpiszok közre, mint kellene. A zsebesek előszeretettel használják ki a hely adottságait, úgyhogy érdemes elkerülni a legsötétebb zugokat. A kontraszt nagyon megdöbbentő: gyönyörű terek, templomok, virágok, szökőkút az utca egyik végénél, sötét koszos sikátor a másiknál. 

img_8596.jpg

 Nem fejezhetem be a cikkem a genovai konyha megemlítése nélkül. A kikötő közelsége miatt rendkívül friss és finom alapanyagokból dolgoznak, és az igazi olasz konyha itt is tiszteletét teszi. Ha otthon szeretnénk elkészíteni az éttermekben kínált finomságokat, akkor az apró piacokon mi is beszerezhetjük a friss hozzávalókat, egészen olcsón, sok esetben helyi termelőktől. A fagyi isteni finom, és a választék sem kicsi. Itt nem gombócokat kaptunk, hanem csak rálapátolták a hatalmas adagot a pohárkára, amit a mérete miatt igazi kihívás volt megenni. Genova városában rengeteg az érték és a látnivaló, ezért buzdítok mindenkit, hogy ha a jövőben Milánó közelében jártok, tegyetek egy apró, 2-3 órás kitérőt!

A farkasok családja nagyon hasonló az emberekéhez
A farkasok családja nagyon hasonló az emberekéhez

kepernyofoto_2021-10-12_13_59_22.png

Gyerek, barát vagy valami egészen más egy kutya az emberek számára? Mikor és miért nem zsákmányállat az ember az oroszlánok szemében? Miben különböznek a társas életet élő állatfajok a magányosaktól? Podcast Kubinyi Enikő etológussal.

Megnyitás Spotify-ban

Megnyitás Apple Podcasts-ben

Megnyitás Youtube-on

Létezik fajok közötti barátság? Ezzel kapcsolatban továbbá megkérdezném, hogy a saját kutyám akár lehet a legjobb barátom?

Ez egy nagyon érdekes téma, és lehet is róla vitatkozni. Az etológia tanszékről jöttem. A tanszékvezető, Miklósi Ádám azt a nézetet vallja, hogy a legjobb, hogyha a kutyát barátnak tekintjük, ugyanakkor a tanszék alapítója, Csányi Vilmos pedig írt is egy könyvet, aminek az a címe, hogy Kutyák, szőrös gyerekek. És akkor ugye kérdés, hogy mit mondok én, mert el lettem ide hívva. Én nem jutottam álláspontra, én azt hiszem, hogy egyiket se gondolom. Azt se szeretem gondolni, hogy a kutya egy gyerek, és azzal kapcsolatban is vannak fenntartásaim, hogy tényleg barátnak tekinthetjük-e. Az utóbbit azt könnyebben megmondom, hogy miért. Azért, amiért sokan gyereknek tekintik, mert van egy dependens viszony.

Az általunk tartott kutya sokkal jobban függ tőlünk, mint amennyire mi függünk tőle. Ha ezt baráti viszonynak gondoljuk, akkor ez semmiképpen nem tekinthető egy egészséges baráti viszonynak, ha ezt emberi viszonyokra fordítanánk át.

Hogyha a kutyák függnek tőlünk, akkor, tekintve, hogy ugye a kutya a farkasból lett, mi falkavezér vagyunk a kutyának?

A kutyák tényleg függnek tőlünk, minden értelemben ránk vannak utalva. Főleg azok a városi kutyák, mi itt a Honvéd utcában ülünk, amik körülvesznek bennünket, nem maradnának életben, azt hiszem, ezt most nem kell külön bizonygatni.

Ezért sokan gyereknek tartják őket, hiszen a gyerekek is sokféleképpen függenek a felnőttektől. Ugyanakkor a másik oldalnak, amely a barátságot hangsúlyozza, abban van igaza, hogy a gyerekkel ellentétben itt mégiscsak egy olyan élőlényről beszélünk, amelyik adott esetben, ha mondjuk nem városban vagyunk, önálló életre is képes, és ebben valóban különbözik a gyerekektől.

A lényeg az, hogy a kutyák között mindenfelé előfordul, és nagyon nehéz definiálni egy-egy egyedet. Egy egyedet talán valamilyen státuszba tudunk helyezni, de magát a fajt azt nem. És még egy számot hadd mondjak itt, hogy van 800 millió kutya a Földön, és annak a 80%-a az utcán él. És függ attól, hogy milyen táplálék jut el hozzá az emberektől. De valójában meg nem nagyon kötődik a személyekhez. Az általunk ismert kutya-gazda viszony nem létezik. És hogy válaszoljak a kérdésre is a falkasággal kapcsolatban, visszakérdezek előbb, hogy mit ért falka alatt?

Kvázi családot. Egy szűkebb közösséget, amibe a kutya beletartozik, és az embert, vagyis a gazdáját tekinti a vezetőjének.

A kutyakiképzésben néhány évtizeddel ezelőtt elterjedt az a hasonlat, hogy a kutya a farkasoktól származik, és ezért tulajdonképpen ők báránybőrbe bújt farkasok, és ezért farkasként kell hozzáállnunk. Állatkerti farkasok alapján az is elterjedt, hogy a farkasok egy erős sorrendet tartanak fent, és a rangsor tetején lévők verik az alattuk lévőket. Aztán volt szerencsére egy olyan bátor és elkötelezett kutató, David Mech például, aki nyaranta kiköltözött vadon élő farkasokhoz, és erre kiderült, hogy mindaz, amit a fogságban élő farkasokról tanultunk, nem igaz. A farkasoknak nincs értelme egy nagyon szoros hierarchiát fenntartani, mert családi csoportokban élnek a természetben. Van egy szülőpár, anyaállat, apaállat, és vannak az 1-3 éves utódok, mert általában három éves kortól hagyják el a kölykök a családi csoportot. És ha belegondolunk, hogy hol látunk még ilyet, akkor azt látjuk, hogy pont az embereknél.

Azt gondolom, hogy a háziasításnak az egyik oka, hogy a farkasoknak és az embereknek a családi szerkezete nagyon hasonló egymáséhoz. És ha egy egészségesen működő emberi családra gondolunk, akkor ott sem mondjuk azt anyára meg apára, hogy ők a falkavezérek, akik dominálják a gyerekeket, hanem azt mondjuk, hogy anya meg apa jobban tudja a dolgokat, és a gyerekeknek érdemes rájuk hallgatni, mert általában igazuk van.

És a farkasoknál is ez ugyanígy van. A szülőállatok sok éve ott élnek a területen, ismerik a zsákmányállatok mozgását, tudják, hogy melyik évszakban mi várható, és ezt a fiatalok szépen eltanulják tőlük. Igazából, ha már akarunk valamilyen más kifejezést használni az anyán és az apán kívül, akkor ők vezetők, és az utódok őket követik. A kutyánál ugyanúgy megvan ez a függő viszony, mint egy kölyökfarkasnak a szüleihez. Egy kutya is rá van utalva a gazdájára, aki tudja, hogy mikor hova megyünk, mikor lehet elmenni sétálni és pisilni, tőle lehet ennivalót kapni, tehát a kutya nincs rákényszerítve, hogy a mindennapi életben ezt a leosztást megkérdőjelezze, nincs is abban a pozícióban. És ezért a legtöbb kutyában egyáltalán nem merül fel ilyen, hogy most ki a falkavezér és, hogy feljebb kéne lépni a rangsorban, mert ez egy értelmetlen kérdés az ő esetükben.

De egy harciasabb kutyában ez esetleg megkérdőjeleződhet, és előfordulhat, hogy nem tudják hozzászoktatni az emberhez, mert nem képes ebbe az alárendelt viszonyba belehelyezkedni?

Igen, ez egy nagyon jó kérdés. A kutyák többsége nagyon jól beilleszkedik a családokba, és elfogadja, hogy szót kell fogadni, de vannak olyan kutyák, amelyek nem hajlandók erre és folyton rosszalkodnak és nem követik a szabályokat. Itt lehet tényleg az, hogy van valamilyen domina-agresszió a gazdával szemben, amivel nagyon nehéz mit kezdeni. És vagy a gazda tudja magáról, hogy nehezen kezel egy ilyen kutyát, és nem választ olyan fajtát, aminél gyakoribbak az ilyen egyedek, vagy pedig ért a kiképzéshez és az ilyen kutyát is meg tudja regulázni. Ahogy az előbb is mondtam, a kutyák rettenetesen sokfélék, és lesz olyan is, amelyik nem igazán akarja elfogadni a mi szabályainkat, és azt fogja mondani, hogy én akkor is azt csinálom, amit én akarok.

Említette, hogy a kutyák nagyon sokfélék. Tulajdonképpen a kutyáknak ugyanúgy van személyisége, mint az embereknek?

Abszolút.

És ehhez képest ez más állatoknál nem feltétlenül van így meg?

Mindig visszatérünk a definíciókhoz, a falkánál is azt kérdeztem, hogy mit ért alatta, mert ahány ember, annyiféle dolgot ért alatta. A „személyiségnek” speciel van egy tudományos meghatározása. Ez úgy szól, hogy „térben és időben is konzisztens, egyforma, megjósolható viselkedés, érzelmi és gondolkodási mintázat”. Az állatokra azért nem szerették ezt a személyiség fogalmat használni, mert nem tudjuk, hogy mire gondolnak, és az, hogy milyen érzelmeik vannak, az is egy ingoványos talaj.

Biztos, hogy sokféle érzelmük van, tehát a félelem az alapvető, minden viselkedésre képes élőlénynél megjelenik, mert ez az életben maradásának a záloga. De hogy van-e féltékenység bennük, vagy egyéb ilyen összetett érzelem, azt már nehezen tudjuk.

Az, hogy van egy konzisztens viselkedésmintázat, például ha a kutyám fél a porszívótól, akkor valószínűleg félni fog más hangos tárgyaktól is. Vagy hogyha barátságos a Dezsővel, akkor barátságos lesz a Julcsival is, és így tovább.

Hogyha ismétlődő helyzetekben nézem a kutyámat, akkor azt fogom látni, hogy mindig viszonylag egyformán viselkedik. És ha akarom, le is írhatom az emberi személyiségjegyekkel őket.

Az embereknél megegyeztek a pszichológusok, hogy mondjuk, foglaljuk össze öt személyiségjegybe azt, amit az embereknél látunk, ezek a neuroticitás, az együttműködés, a nyitottság, az extroverzió és a lelkiismeretesség. Ezek mind a kutyánál is megvannak, még talán a lelkiismeretesség is, például, ha a képzett kutyáknak a munkavégzési hajlandóságát tekintjük. A kérdésre a válasz igen, minden kutyának van személyisége. És ha tovább megyünk, hogy egy fajhoz tartozó kutyáknak hasonló-e a személyisége, akkor a válasz megint csak igen. Tehát számíthatok rá, hogyha vásárolok egy labrador retrievert, akkor nagyon nagy eséllyel barátságos lesz az idegenekkel. Száz labradorból nyolcvan barátságos lesz az idegenekkel. És, ha veszek egy másmilyen fajtájú kutyát, amit nem nevezek meg, akkor majdnem biztos, hogy az barátságtalan lesz az idegenekkel.

Igen, én is hallottam már példákat ismerősöktől, hogy ez meg az a kutyafajta kifejezetten intelligens, és ebben ez jó, az meg abban. Viszont az interneten nagyon sok érdekes videó terjeng vadállatokról. Például láttam egy olyan videót, amiben egy ember vad oroszlánokkal, tehát a szavannán élő oroszlánokkal bánik úgy, mintha a saját ölebei lennének. Ezek tényleg ragadozó vadállatok, vagy lehet, hogy a háttérben van valami, ami a videóból nem derül ki? És ennek okán felmerül az emberben a kérdés, hogy a ragadozó vadállatokban is ott van-e a háziállat?

Ebben a fajok különböznek egymástól. Például a zebrát többször próbálták háziasítani az emberek, de a zebra kitartóan ellenáll. Aztán biztosan sokan hallottak már a dodóról, ami egy röpképtelen nagy madár volt, és amikor először rátaláltak az emberek, annyira megörültek ezeknek a nagy, barátságos madaraknak, hogy mindegy szálig megették őket, és írmagjuk sem maradt. A dodó anélkül, hogy valaha háziasították volna, alkalmas volt háziállatnak, mert nem félt az emberektől. Tehát

ez egy spektrum, hogy az állat mennyire retteg az emberi fajtól, ami egy csúcsragadozó tulajdonképpen, illetve hogy mennyire tűri azt, hogy bezárják. Mert ugye a háziállatoknak elsősorban a mozgásukat korlátozzák, másodsorban az ember határozza meg, hogy ki szaporodhat kivel.

Tehát az is nagyon fontos, hogy nem random módon szaporodnak, nem ők választják ki a párjukat, hanem az ember mondja meg, hogy neked tőle kell, hogy legyen utódod. És van olyan faj, ami erre nem hajlandó. Tehát az nem tűri el, hogy megmondják neki, hogy kivel szaporodjon. Úgyhogy ebben van egy nagy változatosság.

Az oroszlánban az az érdekes, hogy egy társas életet élő faj, csakúgy mint a farkasok, úgyhogy ők könnyen be tudják illeszteni az embert a társas viszonyaik közé.

Ezért jól meg lehet szelídíteni az oroszlánt, ugyanakkor ehhez egy olyan ember kell, aki nagyon jól olvassa az állatok viselkedését, és odafigyel arra, hogy ne hozza őket olyan helyzetbe, ami támadásra ingerelné őket. Mert azért azt tudnunk kell, hogy egy oroszlán sokkal könnyebben fogja megtámadni az embert, akivel korábban barátságosabb viszonyban volt, mint mondjuk az előbb említett labrador.

De ezeknek az állatoknak az ember valahol mégis csak egy zsákmányállat.

Pont nem! Az az ember, a videó leírásában ez nem szerepelt, ő kölyökkorától nevelte valószínűleg ezeket az oroszlánokat, magához szoktatta őket, megszelídítette őket, és ezért örülnek neki annyira az oroszlánok, amikor újra találkoznak.

Az oroszlán egy játékos faj, nagyon megörül, hogy ismét látja azt, akit annyira megszeretett kölyökkorában, és így szívesen játszik vele, a nyakába ugrik, hempergőzik vele.

Ez így teljesen rendjén van. Viszont amelyik nem szociális faj, amelyik magányosan él, az nem fogja ezt csinálni. Tehát például egy tigrisről ritkán látunk ilyen felvételeket, mert a tigrisek magányosan élő ragadozók. Úgyhogy ők felnőtt korban nem ápolnak kapcsolatot a fajtársaikkal. És a macskákkal is sokkal nehezebb ezért, mint a kutyákkal, mert a macska is alapvetően egy magányos ragadozó állat.

És akkor ez a „falkában” élés, társas lét volt az a plusz a kutyában?

Igen, ez egy nagyon fontos elem volt. És magától, a természet úgy alakította, hogy egy farkascsalád nagyon hasonlít egy embercsaládhoz.

Úgyhogy valószínűleg maguktól az ősi emberek és ősi farkasok nagyon jól olvasták egymás nyelvét, és nagyon jól megértették egymást, és így a közös vadászatoknál is tudtak egymásra figyelni.

Azt látnunk kell, hogy egy farkas önmagában teljesen életképtelen. Tehát az északi félgömbön nagy patás állatokra vadászik, és a nagy patás állatok rettenetesen veszélyesek, a farkasok leggyakrabban rúgástól, ökleléstől pusztulnak el. Továbbá a farkasoknak nincsenek visszahúzható karmaik, vagyis nem tudnak ráugrani egy zsákmányállatra, hogy lerántsák a földre, csak úgy tudják ezt, ha egységben van az erejük. Ezért közösen vadásznak, ami egy nagyon fontos közös tevékenység és óriási mértékű szinkronizációt igényel. És az emberek is pontosan ugyanezt csinálták. Ők is közösen vadásztak, és közben az életük múlott azon, hogy tudnak-e egymásra figyelni.

Felmerül a kérdés, hogy megfordítva egy embert is lehetne „állatttá” szoktatni? Például ha a farkasfalka, mint a mesében, befogadna egy embert?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert nem lehet egy ilyen kísérletet elvégezni. Azokban az esetekben, amikor ez megtörtént természetes módon, tehát nem szándékosan, ott

nem lehet tudni az állatok között nevelkedett gyerekekről, hogy nem fogyatékosak-e.

Ezt nagyon nehéz kideríteni. Az emberi agy rendkívül plasztikus, tehát azért tudtunk alkalmazkodni mindenféle élőhelyhez, mert nagyon nagy a tanulási képességünk, de ez azt is jelenti, hogy az adott fejlődési szakaszban kell, hogy a megfelelő ingerek érjék az emberi agyat. Alkoholizmus miatt, vagy fogyatékos szülők nagyon könnyen el tudják hanyagolni a gyereküket, erre volt már példa, azért mondom így. És az ilyen gyerek, ha kutyát közé szorul, és azok lesznek a társasága, akkor, amikor már rátalálnak, 6-7-8-9-10 évesen, és egyértelműen elmaradt a fejlődésben a kortársaihoz képest, akkor nagyon nehéz kibogozni, hogy a gyerek eleve fogyatékossággal született, vagy a borzasztóan ingerszegény környezet miatt lett olyan, amilyen.

Gondolom önnek, mint etológusnak, nem ismeretlen Kokónak, a gorillának az esete. Ez egy nőstény gorilla volt, amit emberek neveltek. Az emberek megtanították beszélni kézjelek segítségével, és így ez a gorilla tulajdonképpen úgy élt, mint egy ember, tudott az emberekkel kommunikálni. Ilyen szempontból egy gorillát lehet emberré nevelni?

Mit nevez embernek? Az emberek is nagyon sokfélék. Milyen tulajdonságát érti az emberségnek alapvetően? Mert ahogy elhangzott,

Kokó nagyon sok képességében rendkívül fejlődött, tehát szakemberek több éves munkával képezték ki, hogy bizonyos feladatokat teljesíteni tudjon, és ezért bizonyos részképességekben elért olyan szintet, mint egy-egy gyerek. Dehát attól még ugyanúgy állat maradt, nem vált emberré.

A kutyák is, és nagyon sok más faj, amely szintén nagyon jó tanulási képességgel rendelkezik, magas szintre hozható fel a kognitív képességben, ami összemérhető a gyerekekével. De ettől még ez a sok részképesség nem tud arra a szintre lépni, mint egy tipikusan fejlődő gyereknél. Ha már előbb a fogyatékosságokról beszéltünk, akkor mindenki ember, a fogyatékosok is, van közöttük, aki nem tud beszélni vagy a járás is nehezére esik, és ezért ez egy nagyon nehezen megválaszolható kérdés volt.

Visszatérnék az internetre. Ott még nagyon sok olyan videót láttam, amiben állatok segítik egymást. Megint hoznék egy példát, volt egy videó, amiben egy krokodil Afrikában elkapott egy gnút, és szegény gnút ott ráncigálta, aztán egyszer csak jött egy víziló, ami elkergette a krokodilt, és így az a gnú megmenekült. Ilyen tényleg létezik a vadonban, hogy az állatok szánalmat éreznek egymás iránt és megsegítik egymást?

Miből gondolja, hogy szánalmat érzett a víziló?

Nekem így jött le a videóból.

Igen, az emberek nagyon hajlamosak antropomorfizálni az állatokat. A szánalom kapcsolódik az előző témához, amiről beszélgettünk, az egy nagyon összetett érzés. Például én, mint etológus vitatnám, hogy az állatok képesek szánalmat érezni.

Lehet, hogy például gyászt éreznek egy rövid ideig, ennek sok jele van, de a szánalmat azért vitatnám.

Amit én láttam ezen a videón, az az volt, hogy a két víziló felfigyelt arra, hogy az általuk őrzött vízparton van egy nagy emlősállat, és ezen nagyon felbosszantották magukat, gyorsan odaúsztak és elijesztették, én úgy láttam, hogy a gnút. De lehet, hogy a krokodil maga is bosszantotta őket, hogy miért van az ő felségterületükön. Tehát amit én láttam, az nem szánalom volt, hanem inkább düh, területvédelem.

Tehát akkor ilyen egyáltalán nem létezik, hogy az egyik állat megsajnálja a másikat, hogy szegényt elkapta a ragadozó, és odamegy segíteni neki?

A biológus nem mond olyat, hogy soha, meg nem mond olyat, hogy mindig.

Én is láttam olyan videót például, ahol egy kutya próbálta kihúzni az autópályáról az autó által elütött társát. Hogy ott az a kutya, ami minden erejével azon volt, hogy lehúzza az autópályáról a nyilvánvalóan barátját, vagy nevezhetjük bárminek, de a szociális partnerét, akivel együtt élt, hogy az a kutya mit érez, én is nagyon nehezen tudnám megmondani.

De abban lehet, hogy benne volt a szánalom is. Vagy a nagy ijedtség, hogy ez egy veszélyes hely, el kell innen menni, és te most nem tudsz járni, de én húzlak. Nem tudjuk, nem látunk bele a fejükbe. De ott valami nagyon komoly érzelmi dúlás lehetett, és nagyon érdekes lenne tudni, hogy azt az állatot mi motiválta. De ott ugyebár a fajtársáról volt szó. Azt nem tudom elképzelni, hogy egy víziló, amiről tudjuk, hogy nagyon agresszív, bár most nem tudok konkrét számot mondani, de a legtöbb emlősállatok által okozott haláleseteket, a kutyák után a vízilovak követik el. Tehát nagyon sok embert ölnek meg a vízilovak, ugyanazért mint itt is, hogy feldühödnek azon, hogy miért vagy itt az én területemen!? És ilyenkor felborítják a csónakokat, amiben az emberek ülnek, meg megharapják őket stb. Szóval, hogy egy víziló szánalmat érezne egy gnú iránt, ezt így etológusként kizártnak tartanám, de nem látok bele a fejükbe, úgyhogy nem mondom azt, hogy soha.

És az olyan állatok, amikről köztudott, hogy szoktak segíteni, például a delfinek?

Igen, a delfinek jó kérdés. Náluk sem mernék mérget venni, hogy nem éreznek szánalmat. Úgyhogy igen, egy delfinről ezt el lehet képzelni.

Akkor ez lehet az etológia számára egy érdekes kutatási terület?

Abszolút. Az etológia nagyon szeretné kutatni az állatok érzelmeit, csak hát ehhez nehéz hozzáférni, mert nem tudnak beszélni. Úgyhogy úgy lehet kutatni, hogy hormonszinteket nézünk, vagy egyéb fiziológiai paramétereket és összehasonlítjuk az emberekével és akkor ebből próbálunk következtetni, hogy egy állat milyen érzelmet érezhet át.

Az interneten még olyan videót is látni, amiben emberek mentenek meg állatokat, majd utána az állatok ezt megköszönik. Itt is csak arról van szó, hogy csak az ember látja bele saját magát az állatba? Ezt az emberi gesztust?

Én is láttam egy videót, amiben egy ember segített egy elefántnak kijutni egy gödörből. Az elefánt halálra volt rémülve, az látszódott rajta, és utána el is indult az erdő felé, de mégis visszafordult, és akkor valóban tett egy olyan gesztust, ami köszönetnyilvánításnak értelmezhető. Én nem annak értelmeztem, én úgy éreztem, hogy az elefánt támadni akar, de aztán meggondolta magát. Megmutattam a férjemnek, kérdezve, hogy szerinted mit csinál ez az elefánt, ő egyébként természetfilmes, nem etológus, és ő is úgy látta, hogy nem támadni akart az elefánt. Mindenesetre nagyon ambivalens volt, amit ott láttunk és nem vennék mérget rá, hogy köszönetet akart mondani, szerintem ott egy halálfélelemben lévő elefántban valamilyen érzelmi feltolulás volt, amit nehezen lehetett értelmezni, hogy hogyan csapódik le. Végül nem volt támadás, megfordult és elszaladt az erdőbe. Viszont, ami még érdekes ebben a sztoriban, hogy ezek általában ember által nevelt elefántok. Még akkor is, ha az erdőben élnek, vagy legalábbis nagyon sokat találkoznak emberekkel, mert annyira visszaszorult az élőhelyük.

És azt tudni kell Kokó kapcsán is, hogy az ember által nevelt állatok nem pont úgy viselkednek, mint a vadon élő társaik. Nagyon sok mindent az ember beléjük nevel, vannak, amiket meg maguktól tanulnak el az emberektől, tehát ők nagyon sok területen másképp viselkednek, mint a vadonélők.

És sokszor át tudnak venni emberi jellegű viselkedésformákat. De egy állat hogy köszön meg valamit? Például ön sokszor szokott ilyet látni kutyánál, hogy megköszön valamit?

Megköszönni nem. Szerintem a kutyáknak nagyon sok emberi gesztusa van, és lehet, hogy ezeket én is csak félreértem, de például sajnálatot már láttam kutyán. Ez egy személyes példa, egy rokonomnak a kutyájáról van szó. Valahonnan jött egy másik kutya és ezek ketten összevesztek, mire a rokonom jól leszidta a saját kutyáját, mire a kutya meghunyászkodott, meghúzta magát. Bennem az a kép merült fel, mint amikor egy óvodás gyereket nagyon csúnyán leszid a szülője. Nem tudom, hogy ez így megfelel-e a valóságnak?

A kutyáknál van erre vizsgálat, hogy egy ilyen összezördülés után megjelennek náluk engesztelő gesztusok. Ez például a főemlősöknél nagyon gyakori. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy csoportban tudjanak élni. Tehát ezek a gesztusok fenntartják azt, hogy jó kapcsolatok legyenek a csoporttagok között. Visszatérve a farkasokhoz, az életük múlhat azon, hogy sikeresen vadásznak-e vagy sem. És a főemlősök is, amíg nagyon védtelen, gyenge kisállatok egyedül, kizárólag csoportban tudnak életben maradni. Nekik nagyon fontos, hogy jó kapcsolatot építsenek ki a csoporttársaikkal, és ott fontos, hogy egy konfliktus után meg tudjanak egymással békélni.

Kicsit rátérnék az ön szakterületére, a kutyákra, bár itt már volt róluk szó. Ha jól tudom, a kutyák is szenvedhetnek időskori demenciában. Ez igaz? Továbbá ha ez tényleg így van, akkor ez mit takar? Előfordulhat, hogy akár nem ismerik fel a saját gazdájukat? Illetve akinek van kutyája szerintem azt érdekli, hogy ennek vannak-e jelei, érzékelheti-e ennek a jeleit?

Ez is egy jó nagy témakör. Eleve érdekes az, hogy mikortól számít egy kutya öregnek. Mert például egy nagy német dog összesen 7 évig él, egy kisebb border terriernek pedig 14 év az átlagos életkora. Úgyhogy az első kérdésre válaszolva

igen, a kutyáknál is megjelenhet a demencia.

És ez az ember számára nem csak azért érdekes, mert ez egy szomorú dolog, és hogy vajon mit lehet kezdeni egy demenciás kutyával, hanem azért is fontos, mert sok állatnál ez nem jelenik meg spontán módon. Egyébként a macskáknál is megjelenik, és valószínűleg az említett delfineknél is, de például a rágcsálóknál nem. És amikor a kutatók próbálnak a demencia ellen valamilyen gyógyszert fejleszteni, akkor általában rágcsálókat használnak laborállatnak.

Pont az a legnagyobb hátránya a hatóanyag vizsgálatának, hogy pont rágcsálókon nem jelenik meg a demencia, nincs mi ellen kifejleszteni. Próbálnak genetikailag módosított egér-, meg patkánytörzseket létrehozni, akkor azon működik is az adott szer, amit kifejlesztettek, és aztán megpróbálják átvinni emberekre, és az embereken nem működik.

Tehát olyan bonyolult háttere van az emberi demenciának, aminek a leggyakoribb háttere az Alzheimer-kór, hogy ezt egy egyszerű rágcsálómodellel nem tudják reprodukálni. Úgyhogy a kutya-demencia tanulmányozása azért is lehet fontos, mert lehet, hogy egy utat nyit ahhoz, hogy gyógyszereket tudjunk készíteni az emberi demenciára. Hogy ez milyen gyakori, attól is függ, hogy milyen fajtáról beszélünk. A német dogoknál például nem szokott kialakulni, mert előbb elhunynak például szívelégtelenségben, minthogy az agyuk elkezdene öregedni. De a kiskutyáknál ez már elég gyakori tud lenni.

Tehát 15 év fölött a kutyáknak egy jó része már egy-két tünetet mutathat. Ezek nem biztos, hogy zavarók. Mondjuk lehetnek ezek apróbb szobatisztasági problémák, vagy hogy felborul az alvás-ébrenléti ciklus és éjszaka járkál a kutya, ahelyett, hogy aludna, viszont nappal meg alszik, ahogy elhangzott romlik a memóriája, lehet, hogy nem ismer fel olyan embereket, akiket korábban üdvözölt.

Vagy nem hallgat a korábbi parancsszavakra, mert elfelejtette őket, sokszor eltéved és emiatt szorong, úgyhogy komoly viselkedésváltozásokat látunk, és a leépülésnek a szomorú jeleit.

Visszatérnék az emberhez szoktatott állatokhoz. Mostanában nagyon divatos a terrarisztika. Az emberek tulajdonképpen kiskedvencként tartanak gyíkokat, kígyókat, pókokat, azért mondjuk ki, hogy ezek az állatok vadállatok, és úgy tartják őket, mint egy ölebet. Sokszor kiveszik őket a terráriumból, simogatják, babusgatják. Ön szerint ez inkább állatkínzás vagy jó dolog? Egyáltalán hozzá tudnak szokni ezek az állatok az emberhez? Vagy inkább csak elfogadják ezt a helyzetet?

Nem lehet erre sem általánosságban válaszolni, mert egyrészt függ attól, hogy milyen fajról van szó.

Például a patkányokat már több mint száz éve háziállatként tenyésztik, például a laboratóriumi tartáshoz, és közöttük sok olyan van, amelyik kifejezetten élvezi az emberek társaságát.

Vannak szakcikkek arról, hogy játszanak emberekkel, bújócskáznak, csiklandoztatják magukat. Tehát hogyha ilyen törzsből szerzünk patkányt, akkor biztosan nem mondanám állatkínzásnak, hogyha simogatja a gazdája és játszik vele. De a patkány megint csak egy társas állat, csoportban él. Más rágcsálók nem élnek csoportban, például a hörcsög. Velük ezért kifejezetten nehéz. És a nyulak szintén nem csoportban élnek és közülük nagyon sokan rettegnek az embertől és el is pusztulnak a folyamatos rettegéstől. Tehát fajtól és egyedtől is függ, hogy hogyan bírja az állat ezt. Sok esetben nem nevezném ezt állatkínzásnak, és van amikor meg igen.

Interjút készítette: Tóth Marcell

Portréfotó: ELTE TTK

A kulisszák mögött: öt őrületes tény a Squid Game forgatásáról
A kulisszák mögött: öt őrületes tény a Squid Game forgatásáról

squid_game_review_400.jpeg

A szeptemberben megjelent dél-koreai sorozat rekordokat dönt a Netflix világában: az alkotás körülbelül 90 országban a legnézettebb, miközben globálisan 17 nap alatt több mint 110 millióan látták. Nem csoda, hogy rengeteg ajánlót és kritikát olvashattunk a sorozat kapcsán. A mostani cikk azonban kicsit mélyebbre tekint, bemutatva öt érdekességet a sorozat világa és kulisszái mögül.

Az alábbi cikk nem tartalmaz spoilereket a sorozat főbb eseményei vagy végkimenetele kapcsán, ám szót ejt bizonyos jelenetekről.

  1. Nem könnyű volt az út a sikerhez

A Squid Game eredetileg filmként lett kitalálva, ám a rendező a forgatókönyv írása során rájött arra, hogy egy ilyen történetet nem tudna 2 óra alatt bemutatni. A sorozat elkészítésének ötlete nem hozott viszont azonnali sikert:

bár a forgatókönyv 2009-re elkészült, a különböző stúdiók azt 10 éven keresztül elutasították, azzal indokolva döntésüket, hogy az alkotás túlzottan véres, és amúgy sem képes majd egy ilyen ötleten alapuló sorozat népszerűségnek örvendeni.

Az író és rendező Hwang Dong-hyuk elmondta, hogy pénzügyi problémái miatt egyszer meg is kellett álljon a forgatókönyv írásával, miközben 675 eurós laptopját is eladni kényszerült. Hwang Dong-hyuk amúgy 6 hónapig írta az első két epizódot, a sorozat ötletét pedig részben saját anyagi nehézségei is inspirálták. Most persze inkább azok vakarhatják a fejüket, akik azt gondolták, a Squid Game soha nem lehet sikeres…

  1. A kötélhúzásnál egy gép volt az ellenfél, a hídon tényleg ugráltak

A sorozat egyik legdrámaibb játéka a kötélhúzás, különösen úgy, hogy a legfontosabb szereplők finoman szólva sem a fizikai erejéről híres csapat tagjaiként kell küzdjenek. A sorozatban a nézők két csapatot látnak kötelet húzni egymással szemben, amely pedig veszít, az a mélybe zuhan. Valójában azonban a forgatásnál nem két csapat állt szemben, az egyik oldalon ugyanis mindig egy gép szolgált ellenfélként. Mindez azonban nem feltétlenül könnyítette meg a színészek helyzetét, akik rengeteget panaszkodtak arra, hogy a gépnek hatalmas ereje volt, a jelenet forgatása során pedig nagyon elfáradtak fizikailag. Hasonlóan érdekes a hídon való ugrálás játékának forgatása is: persze a híd nem volt olyan magas, mint ahogy azt a nézők látták, ám a színészeknek valóban üvegkockákon kellett ugrálniuk, miközben egy és fél métert zuhantak rossz lépés esetén.

A jelenetet kialakítók a forgatás ideje alatt közelebb is vitték egymáshoz az üvegeket, ugyanis elsőre túl nagy volt a távolság köztük, így nehézkesnek bizonyult a rajtuk való ugrálás.

  1. Eredetileg cserkészruhát viseltek volna az őrök

squid-game-social-crop.jpg

A sorozatban végül így nézett ki az egyenruha (Fotó forrása: CNET)

A cserkészruhát viselő őrök ötletét végül elvetették, mivel így látszott volna az arcuk – miközben a Squid Game világában a játék szervezőinek arcát teljes homály fedi. Végül az őrök maszkját a vívómaszkok formája inspirálta, a rajtuk található jel pedig egyfajta rangot jelképez: a kört viselők a hierarchia alján található munkások, a háromszöget viselők a fegyverrel rendelkező katonák, míg a négyszögű maszkos őrök az úgynevezett menedzserek, akik ellenőrzik a munkások és katonák munkáját. Inspirációs forrásként bírtak a hangyák is az őrök számára, ugyanis a hangyák is hasonló mintákkal bírnak, Érdemes jobban megfigyelni őket!

  1. Az ütközés nem volt tervezett

Az első rész során a főszereplő, Seong Gi-hun anyagi problémái közepette talál egy kis szerencsét, ám a fogadáson megnyert összegnek nem sokáig örülhet, ugyanis megtalálják azok, akiknek nem kevés pénzzel tartozik. A pénzzel menekülni akaró Gi-hun végül nekiütközik egy hölgynek, akiről később kiderül, hogy az észak-koreai disszidens Kang Sae-byeok.

A sorozatot követők láthatták, hogy a főszereplő kiüti a kezéből a lány kávéját, majd annak ellenére, hogy épp menekülnie kellene, összeszedi azt, visszateszi a szívószálat a kávés dobozba és odanyújtja a lánynak.

A jelenet valójában improvizáció, eredetileg ugyanis nem volt megtervezve, hogy a sietség ellenére a szereplő még a kávéval is foglalkozik. A főszereplőt alakító színész, Lee Jung-jae elmondása szerint azért járt el így, hogy egyrészt megmutassa a főszereplő (naiv) kedvességét, másrészt egy kis humort adjon a jelenetnek. A főszereplő humánus oldalát mutatja az epizód során azon jelenet is, amikor hallal etet egy macskát. A rendező beszámolója alapján ezt is a főszereplőt alakító színész javasolta, aki szerette volna, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektessenek a főhős pozitív tulajdonságaira – annak ellenére, hogy már az első epizódban nyilvánvalóak hanyagságai is.

  1. Valaki órákon keresztül készítette a süteményt

squid-game-2-1280x720.jpg

Ahogy a főszereplő is ráeszmélt, megszívta azzal, hogy az esernyőt választotta (Fotó forrása: Cinematographe.it)

A sorozat egyik játékának lényege, hogy a főszereplők egy cukor és szódabikarbóna keverékéből kisütött lapocskából kell kivájják az abban szereplő formát, ám anélkül, hogy azt esetlegesen eltörnék. A feladat nem kis fejtörést okoz a játékosoknak, különösen azoknak, akik nem a háromszög vagy a csillag, hanem épp a kör vagy esernyő mintát választották maguknak.

A forgatáshoz kapcsolódó érdekesség, hogy a stáb felkért egy „törökméz-szakértőt”, aki a rendező elmondása szerint robotként készítette a süteményeket a játékosoknak a forgatás során. A forgatás ideje alatt több száz süteményt hozott össze, a sütemények mintákkal való ellátásában pedig egy egész csapat segített neki.

A beszámolók alapján a forgatási helyszín egésze a sütemény illatában úszott, a szereplőket pedig újra csak stáb segítette: amint egy sütemény olvadni kezdett, gyorsan kicserélték azt, meg persze akkor is újat hoztak, ha épp a forgatási szög azt kívánta meg. A rendező elmondása alapján amúgy a forgatást megelőzően maga is megállás nélkül nyaldosta a süteményt otthon (végül ez a trükk hasznosnak bizonyul a játékosok egy részének), csak hogy kiderüljön, tényleg működni fog-e majd a sorozatban is. További beszámolók szerint a sorozatot követően a süteményt készítő utcai árusok eladásai hatalmasat növekedtek, miközben a közösségi médiában is hirtelen rengetegen érdeklődnek a koreai édesség elkészítési módja iránt.

Kiemelt fotó forrása: Amica

süti beállítások módosítása