Reaktor

Akkumulátorokkal a fenntartható jövő felé

 

Kép forrása: discovermagazine.com

A világ az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésének és az éghajlatváltozás elleni küzdelmének egyik kulcsa a megújuló energiaforrásokkal működő villamosítás, ami a közlekedési eszközök és az épületek, vagy komplett városok villamosítását jelenti.

Ha megújuló energiáról van szó, akkor mindenki a nap-, szél- és vízenergiára gondol első körben, de ennél sokkal több lehetőség áll rendelkezésre. A megújuló energiaforrások (a szélenergia, a napenergia, a vízenergia, az óceánból nyert energia, a geotermikus energia, a biomassza és a bioüzemanyagok) a fosszilis tüzelőanyagok (például az olaj és a gáz) alternatíváit jelentik.

De mi a helyzet az akkumulátorokkal?

A megújuló energia tárolásának fő módját az akkumulátorok jelentik, de ennek a technológiának a fejlesztése elmarad a szél- és napenergiáétól, pedig sem a napenergia, sem a szélenergia nem számít megbízható energiaforrásnak. Azonban amikor nem fúj a szél, nem süt a nap, vagy éjszaka van, az akkumulátorok akkor is képesek extra villamos energiát gyűjteni és tárolni, ezzel biztosítva a további munkavégzést és az energia gazdaságosabb felhasználását.

Jelenleg a legelterjedtebbek az ólomsavas és a lítium-ionos mélyciklusú akkumulátorok. Ez a két legfontosabb megoldás a megújuló energia tárolására. A lítium-ion (Lion) akkumulátoroknak a hagyományos akkumulátorokhoz képest sokkal jobb a teljesítményük, a hatékonyságuk és a biztonságuk, jelenleg pedig a mobiltelefonoktól kezdve a számítógépeken át az elektromos autókig mindenben használják. Ezen túlmenően az akkumulátorokban tárolt energia felhasználható a nagyobb közüzemi, de a kisebb, otthoni áramellátás és a hálózat stabilizálása esetében is.

Kép forrása: istockphoto.com

Mivel az elektromos járművek száma is folyamatosan nő, így az azokat működtető akkumulátorok nemcsak a fosszilis tüzelőanyagokat iktatják ki a közúti járművekből, hanem növelik a hálózati rendszerekben az időszakos megújuló energia mennyiségét is.

A lítium-ion akkumulátorok jellemzően a plug-in hibridekben és a teljesen elektromos autókban vannak jelen. A tisztán elektromos járművek, a plug-in hibrid elektromos járművek (PHEV) és a hibrid elektromos járművek energiatárolási technológiákat, leggyakrabban akkumulátorokat (HEV) igényelnek.

Az akkumulátorok mellet szól az is, hogy az áruk folyamatosan csökken. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) adatai szerint például Németországban 2014 vége óta több mint 60 százalékkal csökkent az áruk.

Az egyszer használatos vagy újratölthető elemek újrahasznosíthatók, ha van erre alkalmas újrahasznosító létesítmény. Az ólomsavas akkumulátorok egyébként tulajdonságaikból fakadóan fenntarthatónak minősülnek és csaknem 90 százalékukat újra felhasználják. A használt autóakkumulátorokat például egy hivatalos újrahasznosítóhoz szállítják, ahol az összes alkatrészét felhasználva újrahasznosítják, majd eladják az akkumulátorgyártóknak.  

A The Wall Street Journal már korábban felsorolt több olyan kereskedelmi létesítményt is, amelyek már használják az akkumulátoros technológiát, vagy amelyek hamarosan üzembe helyeznek ilyeneket. Vannak olyanok, amelyek kis méretűek és otthonokba vagy kisebb épületekbe telepítettek, míg a nagyobbak irodákat, gyárakat, bevásárlóközpontokat és városrészeket támogatnak.

Ha az akkumulátorok olcsó tömeggyártása megvalósulna, az forradalmasítaná az elektromobilizációt. A jelenleginél háromszor nagyobb kapacitás, harmadannyi töltési idő és feleekkora előállítási költség lehetővé tenné, hogy az elektromos járművek minden szempontból felvegyék a versenyt a belsőégésű motorral felszerelt járművekkel és akkor már a hétköznapi ember olcsó közlekedési eszköze is lehetne az elektromos autó.

Mi a helyzet a magyarországi akkumulátorgyár-építéssel?

Az akkumulátoripari üzemekben elengedhetetlen a vegyi folyamatok alkalmazása, amik magukban hordozzák a szennyezés lehetőségét. Tény, hogy az iparágban használt anyagok káros hatással lehetnek a környezetre, emiatt a helyi lakosság jogos igénye, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az üzemek milyen szabályok mentén működnek, és milyen előírásokat követnek a fenntarthatóság érdekében.

A helyi lakosok érthető követelése, hogy biztosak lehessenek abban, hogy az üzemek szabályosan működnek. A környezetvédelmi előírások szigorú betartása és a legjobb gyakorlatok alkalmazása az alapanyagok előállításától egészen a feldolgozásig, valamint az újrahasznosításig kiemelten fontos. Az üzemeknek a helyi és a nemzetközi előírásoknak megfelelően kell működniük, hogy biztosítsák az emberek és a környezet védelmét. A Magyar Akkumulátor Szövetség tagjainak is az az érdeke, hogy az iparág környezeti és társadalmi szempontból is fenntartható módon fejlődjön Magyarországon. 

Az iparágban érdekelt 35-40 külföldi befektető már beruházott Magyarországon, a befektetések összege pedig mára eléri a 13-14 milliárd eurót. Az eddig megtett beruházások már 14-15 ezer új munkahelyet teremtettek, míg a debreceni új üzem ehhez 9 ezer új munkahelyet ad majd hozzá.

Amikor az akkumulátoriparról beszélünk, nem csak a debreceni gyárra kell összpontosítanunk. Ez egy teljes iparági értékláncot foglal magában, a kitermeléstől a cellagyártáson keresztül a termékek gyártásáig.

Az elektromobilitás és a hálózati energiatárolás a legnagyobb felvevőpiacok, és az ehhez kapcsolódó informatikai megoldások szintén fontosak, ahogy az újrahasznosítás is kulcsfontosságú az egész ipar számára.

Nem csak az akkucella gyártásnál, hanem más pontokon is vannak üzleti lehetőségek, például a szoftverfejlesztés, vezérlés, ellenőrzés, ezeken a területen erősek a magyar kis- és középvállalkozások.

Ezek igen magas hozzáadott értéket képviselnek és egyre inkább bekapcsolódnak az akkumulátoripar értékláncába is. Persze még a folyamat elején járunk, érdemes felidézni, hogy amikor az első nagy autógyárak megjelentek Magyarországon, akkor még csakugyan a futószalagmunkát hozták ide, most viszont már ott tartunk, hogy nálunk is fejlesztenek a prémium gyártók.

Az akkumulátorgyártás területén viszont már most látjuk annak az első jeleit, hogy a cégek oktatási-kutatási megállapodásokat kötnek magyar egyetemekkel. Már csak ezért is erősen vitathatónak tartom azt az érvelést, hogy tartósan alacsony hozzáadott értéket hozna ide ez az iparág. Ennek a területnek pedig Európában akkora perspektívája van, mint az elektromobilitás. 

 

Hallgassátok meg kapcsolódó poodcastjeinket is: 

AZ EURÓPAI UNIÓ ZÖLD VÁLLALÁSAIRÓL - CÉLKITŰZÉSEK A RACIONALITÁS HATÁRÁN BELÜLA tiszta energiával kapcsolatos technológiák közül az akkumulátorok számítanak a fenntartható energia jövőjének egyik legfontosabb energiaforrásának.

ZÖLDRE FESTÉS ÉS ZÖLD SZÉGYENÍTÉS - MI A VALÓDI MENTŐÖV A BOLYGÓNK SZÁMÁRA?

RESPRAY - A VILÁG ELSŐ ÚJRATÖLTHETŐ FÚJÓS DEZODORA

 

 

süti beállítások módosítása