Reaktor

Őszi spórolós receptek Németországból
Őszi spórolós receptek Németországból

swedish-nomad.jpg

Frankfurti cikksorozatom mai részében a német konyháról lesz szó, azon belül is annak egyszerűbb, de annál finomabb részéről. Kiválasztottam néhány klasszikus fogást, melyeken keresztül nagy vonalakban megismerkedhetünk a tradicionális német gasztronómiával – viszont mindezt a lehető legtakarékosabb módon. Ha szeretnél néhány új receptet kipróbálni, de közben a bevásárlás költségeit is kordában tartanád, akkor tarts velem a német konyha - leegyszerűsített - útvesztőibe! 

Német lencseleves 

wuerziger-linseneintopf.jpg

Az igazán hideg napok egyik legkellemesebb kísérője egy tál forró leves, ami tényleg szinte bármikor jól tud esni. Bár egy jó húslevest lehetetlen utánozni, az itteni lencseleves számomra mindig is nagy kedvenc volt, úgyhogy a napokban megpróbáltam elkészíteni és isteni finom lett!

Hozzávalók:

 • 50 dkg lencse
 • 4 répa
 • 2 zeller
 • 1 vöröshagyma
 • 1 réhagyma
 • 40 dkg burgonya
 • só, bors, kapor ízlés szerint
 • 4 db virsli felkarikázva

 

Sós vízben feltesszük a lencsét főni, közben a zöldségeket apróra kockázzuk/karikázzuk. Amikor a lencse már puhulni kezd, hozzáadjuk a felvágott zöldségeket és a fűszereket, majd kb. fél órán át főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáadjuk a virslit, és néhány perc múlva kész is a lencseleves! Virsli hozzáadása nélkül tökéletes opció lehet vegetáriánusoknak vagy vegánoknak is.

 

Currywurst

_id_a139f188_b_lecker_w_610_cg_c.jpg

Ezzel az egyszerű, de nagyszerű recepttel egy kicsit a street food irányába mozdulunk el, ugyanis a német városokban nagyon gyakoriak a vásárok, utcafesztiválok, ahová – hogy a turistáknak kedvezzenek -, a tradicionális fogásaik nagy részéből kreáltak már olcsó és gyorsan elkészíthető verziót. A currywurst az egyik kihagyhatatlan kedvenc Németországban, így most egy borzasztóan egyszerű, mindössze néhány összetevőből álló verziót hoztam most, melynek alapanyagainak többsége szerintem minden háztartásban megtalálható.

Hozzávalók:

 • kolbász
 • curry por
 • ketchup
 • só, bors
 • méz
 • chili por/csípős szósz
 • fokhagyma/fokhagyma por
 • Worcestershire szósz
 • sütnivaló kolbász
 • mirelit krumpli

Kezdésnek, a legegyszerűbb fagyasztott sült krumplit tegyük be a sütőbe a csomagoláson előírtak szerint. Miközben a köret készül, keverjük össze egy tálban a ketchup alapú szószt ízlés szerint fűszerezve. Egy nagyobb adag ketchup mellé óvatosan adagoljuk a curry port, sót, borsot, fokhagymát, egy kevés mézet, és – ha van – Worcestershire szószt, illetve, ha szeretjük a pikáns ízeket, akkor egy kis chili por, vagy csípős szósz is mehet a mixbe.

A kolbászokat egy forró serpenyőben átpörgetjük amíg szép színt nem kapnak, majd egészben vagy felkarikázva tálaljuk a kész sült krumpli mellé. Hogy tökéletes legyen a végeredmény, öntsük nyakon az egészet a finom, fűszeres szósszal. Voila, már kész is a nem mindennapi vacsora, amelyből biztosan repetázni fogunk!

 

Frankfurter Schnitzel

frankfurter-schnitzel.jpg

 

A Schnitzel az egyik legnépszerűbb német fogás, viszont ahogy sok más ételt, így ezt is több különféle módon szokták elkészíteni, régiótól függően. Az én személyes kedvencem a frankfurti verzió, hiszen itt a hús mellé egy igazán különleges zöld szószt is készítenek, ami alapanyagában egyszerű, olcsó, de annál finomabb, így garantáltan feldobja a fáradt őszi estéket! (Mivel minden hús elég drága mostanság, ezért nem feltétlenül mindennapi vacsora opció, viszont egy vasárnapi ebédre tökéletes!)

Az étel alapja a rántott hús, ami lehet ízlés - és pénztárca - szerint csirke, pulyka, sertés, borjú, vékonyan, panírban kisütve. Köretként pirított burgonyát fogyasztanak hozzá, amit általában előtte felkockáznak, kifőznek, majd serpenyőben olajon rápirítanak. A recept éke az ún. „Grüne Soße“, amit egy hideg főzelékhez, mártáshoz tudnék leginkább hasonlítani, viszont mégis működik az étel és tökéletesen passzol a húshoz.

 

Hozzávalók az alaphoz:

 • 100 g tejföl
 • só, bors ízlés szerint
 • 1 ek. mustár
 • csipet cukor
 • 500 g natúr joghurt
 • 5 főtt tojás

Fűszerek:

 • 1 csokor petrezselyem
 • 1 csokor metélőhagyma
 • 1 tk. turbolya
 • 150 g sóska
 • 150 g spenót
 • egyéb zöldfűszer ízlés szerint, ha van (zsázsa, borágó)

  

A tojásokat keményre főzzük, majd egy tálban összetörjük, hozzáadjuk a felaprított fűszereket és a többi hozzávalót is. (Robotgéppel még krémesebb lesz az eredmény.) Az elkészült hússal és krumplival tálaljuk. A végeredmény nagyon-nagyon finom lesz!

Újjászületés a Visztula partján - Varsó pusztulása és megmaradása
Újjászületés a Visztula partján - Varsó pusztulása és megmaradása

20191225varso-ovarosa4_orgio.jpg

Magyarként talán kicsit többet mond nekünk Lengyelország, mint más európai népeknek. Rögtön a lengyel-magyar történelmi kapcsolatok jutnak eszünkbe, ideértve akár Nagy Lajost – akit a lengyelek másképp ítélnek meg, mint mi -, akár Báthoryt, akár Bem légióját. Még 1956-ban is megjelent a lengyel-magyar barátság kérdése a tömeges megmozdulásokon. Hogyan született újjá e nép fővárosa a második világháborúban?

img_3160.JPG

III. Zsigmond emlékműve, amelyet a XVII. században állítottak. Ez volt az első olyan emlékmű Európában, amelyet nem egyházi személy tiszteletére emeltek. (A szerző felvétele)

Varsó

Varsó többször is Lengyelország fővárosa volt. 1559-től a lengyel országgyűlés, a szejm állandó üléshelye, majd a század végén az akkori uralkodó, III. Zsigmond áttette székhelyét Krakkóból (1596), így fővárossá vált. 1795-ben ezt a státuszt Lengyelország megszűnésével elvesztette, de a napóleoni Varsói Hercegségnek (1807) és a bécsi kongresszus (1815) utáni de facto független Lengyel Királyságnak is központja lett. Az 1830-as oroszellenes lengyel felkelés – melynek több menekültje Magyarországon lelt új otthonra, ahogy sok veteránja harcolt az 1848-49-es szabadságharcban – következtében a Lengyel Királyság autonómiája megszűnt. Varsó 1918-ban lett ismét lengyel főváros, amikor az ország újból elnyerte rég áhított függetlenségét.

img_3153.JPG

Jobb oldalon a Királyi Vár (a szerző felvétele)

Azt mondhatjuk, hogy amióta beszélhetünk a főváros intézményéről – ez újkori fogalom, állandó királyi központot és állandó központtal rendelkező, állandó kormányzati szerveket igényel -, szinte azóta Varsó a lengyel főváros.

Egyedül a kezdeti Krakkó – amennyiben fővárosnak tekintjük – szakítja meg a sort, illetve azon időszakok, amikor Lengyelország nem létezett. De hiába nyerte el függetlenségét – 1939-ben a kétoldali támadás az angolszász ígéretek ellenére felszámolta Lengyelországot, melynek keleti fele a Szovjetunió, nyugati része pedig a német Harmadik Birodalom része lett. Egy Krakkó központú kicsi terület az ún. Lengyel Főkormányzóságot adta, Varsó is ide tartozott. Ezen területnek a feladata olcsó munkaerő biztosítása lett volna a németek számára, akik a hozzájuk került területről a lengyeleket ide kívánták telepíteni.

img_3251.JPG

A szerző felvétele

Varsó szerepe a világháborúban

Bár hivatalosan Krakkó volt a Lengyel Főkormányzóság központja, Varsó szerepe elhanyagolhatatlan.

Itt alakították ki a legnagyobb gettót, ahová félmilliós zsidóságot telepítettek (Varsó lakosságának mintegy harmada élt a gettóban). Mivel itt élt a legtöbb zsidó, így itt tudták leginkább alkalmazni a zsidóellenes szankciókat, mely a zsidókat segítő lengyelekre is kiterjedt, emellett minden németellenes megmozdulás itt indult el, gondoljunk akár a gettólázadásra. Akár pedig az 1944-es varsói felkelésre.

img_3183.JPG

A Királyi Vár (a szerző felvétele)

A varsói felkelés augusztus elsején indult el a londoni emigráns kormány parancsára, akik a föld alatt működő Honi Hadseregnek azon célból adták az utasítást, hogy maguk szabadítsák fel az egykori fővárost. Sztálin ugyanis ellenezte a független Lengyelországot, és már közel járt a Vörös Hadsereg Varsóhoz, vagyis el kellett venni a jogalapot a szovjet hadseregtől. Azon jogalapot, amely a „felszabadításból” eredt, és esetleg a lengyel állam ismételt megszűnését eredményezhette volna. A felkelőket Tadeusz Komorowski irányította, aki a földalatti működés során a „Bór” fedőnevet vette fel. Alapvetően a lengyelek reménykedtek a szovjet segítségben – de a Vörös Hadsereg, bár közel járt Varsóhoz, tétlenül nézte a felkelést, amely október 2-ig tartott ki. Végül csak 1945 januárjában vonultak be az ekkor már elpusztult fővárosba.

Hamvaiból feltámadó főnixmadár

Rengeteg turisztikai jellegű bejegyzés nevezi Varsót így. Jogosan, hiszen évszázadok óta rendszeresen előfordul, hogy lerombolják, majd újjáépül. Egyszer az oroszok is hatalmas pusztítást végeztek itt, mégpedig 1794-ben, a végső felosztás előtt. De ez is eltörpült a második világháborút túlélő romvároshoz képest.

destroyed_warsaw_capital_of_poland_january_1945_wikipedia.jpg

Varsó 1945-ben (forrás: wikipedia.org)

Már 1939-ben jelentős károk érték a varsói óvárost, a Királyi Vár is ekkor égett le.

Természetesen Hitler nem engedte újjáépíteni a károsult részeket, hiszen innen akarta a későbbiekben irányítani a később elfoglalt keleti területeket, így Varsó lengyel jellege emlékezetpolitikai akadályt jelentett. A legnagyobb károk ugyanakkor a következő években történtek: a németek elleni szabotázsakciókra is pusztítás volt a válasz, de az 1943-as gettófelkelés és az 1944-es felkelés következtében a szovjet hadsereget egy mintegy 80%-ban elpusztult város fogadta, amelynek központja szinte teljesen romokban állt.

img_3178.JPG

Az Óváros egy része (a szerző felvétele)

Az újjászületett város

Varsót 1945-ben elkezdték újjáépíteni, de eredetileg funkcionalista, modern szellemben, ráadásul a kommunista vezetők is ellenezték a rekonstrukciót.

img_3172.JPG

A szerző felvétele

Végül az 1950-es évek elején ismét felépítették az Óvárost és a Királyok útját, főként korábbi ábrázolásokat, pl. Canaletto festményeit felhasználva, de a Királyi Várat továbbra is a feudalizmus és a burzsoázia jelének tartották, így azt csak a hírhedt kommunista főtitkár Gomulka leváltása után, Edward Gierek (1970-80) idejében sikerült újjáépíteni.

bellotto_view_of_warsaw_from_the_royal_castle_detail_02_wkipedia.png

Canaletto ábrázolása Varsóról (forrás: wikipedia.org)

Az eredeti arculat visszaállítása mellett az Óvárosban is helyet kaptak modern és funkcionalista alkotások, ennek ellenére a városban sétálva az ember szinte elfelejti, hogy egykor itt csak romok álltak. Persze mint minden főváros, úgy Varsó sem őrzi már eredeti, reneszánsz és barokk jegyeit, de az Óváros valódi ékkő a modern kőrengetegben. Varsó ismét újjászületett saját romjaiból, ma már a Világörökség része, és az eredeti városközpont hangulatát idézi. Sajátos lengyel hangulatot, mely a hamvak után megmaradt gyémánt világa.

(A borítókép forrása: origo.hu)

200 nyelvre képes fordítóprogramon dolgozik Zuckerberg
200 nyelvre képes fordítóprogramon dolgozik Zuckerberg

Fotó: Shutterstock

Nagyjából 200 nyelv közötti fordításra alkalmas a Meta új mesterséges intelligenciája (MI), amit Mark Zuckerberg, a Facebook-tulajdonosa és csapata tervezett. Miután elkészült a projekt, nyílt forráskódú szoftverré alakítják, hogy mások is segíthessenek fejleszteni.

Az interneten jelenleg ingyenesen elérhető fordítók már egészen jók, mégsem tudnak minden feladatot elvégezni. Szavakra és rövidebb szövegekre jól alkalmazhatóak, legyen szó akár a Google Fordítóról vagy a DeepL Translate-ről, azonban egy könyv vagy egy hivatalos irat fordítását nem tudják megfelelően elvégezni. Ennek az az oka, hogy ezek a rendszerek nem képesek komplex működésre és egyes kifejezéseket akár teljesen rosszul értelmezhetnek.

A fő problémát az jelenti, hogy a leggyakrabban használt nyelvek között a fent említett ingyenes fordítók többé-kevésbé pontosan működnek, és nyelvhelyességi szempontból is egyre jobbak, azonban a nyelvek közötti fordítások már kevésbé sikerülnek jól. A mesterséges intelligencia által viszont ezek a problémák kiküszöbölhetőek.

Ennek a problémának a megoldására hozott létre Mark Zuckerberg vállalata, a Meta, egy nagyjából 200 nyelv közötti fordításra alkalmas mesterséges intelligencián alapuló programot, amelynek neve NLLB-200.

A Google Translate 109 nyelvet ismer, a DeepL Translate 24 nyelven tud, így ezekhez képest lényegesen többet fog ismerni a Meta fejlesztése.

A Meta-s fordítóprogram a természetes nyelvi feldolgozás (NLP) módszerével igyekszik minél több nyelv között megteremteni a kapcsolatot. Az NLLB a "No Language Left Behind" (egy nyelvet sem hagyunk hátra) rövidítése, a 200 pedig az MI által ismert nyelvek számát jelenti.

Zuckerberg szerint a projekt létrejöttében a Meta szuperszámítógépe, az AI Research SuperCluster (RSC) is sokat segíthet majd, ugyanis ezen végzik a tesztelést.

Miután elkészült a projekt, nyílt forráskódú szoftverré alakítják majd, hogy azok is hozzá tudjanak férni a munkához, akik nem a Meta alkalmazottai.

A jelenlegi gépi fordítók nagyjából 25 afrikai nyelvet támogatnak, az NLLB-200 azonban 55 afrikai nyelvet ismer. Az afrikai és indiai nyelvek közötti eredmények terén a javulás mértéke 70 százalékos lesz.

A Meta szerint idővel különböző nyelveken a valós időben történő fordítás szintén meg fog jelenni, ugyanis a program képes lehet például automatikus feliratokat generálni filmekhez, de a metaverzumban és a közösségi médiában történő kommunikációt is segítheti majd a későbbiekben, hogy a különböző nyelvet beszélő felhasználók jobban össze tudjanak kapcsolódni az online térben. 

Ed Sheeran turné beszámoló - egy srác a szomszédból?
Ed Sheeran turné beszámoló - egy srác a szomszédból?

4d808d57-b4f6-4621-a635-3f89a4a7572f.jpeg

Múlt hétvégén zárult le Ed Sheeran világ körüli turnéjának európai szakasza, melynek utolsó koncertjeire a németországi Frankfurtban került sor. Bár Magyarország most nem volt a listán, elmondások szerint a bécsi koncerteken lehetett hallani magyar hangokat is bőven. A világsztár legutóbb 2019-ben koncertezett nálunk a Sziget Fesztivál keretein belül, amikor is teljesen megtöltötte a kb. 60-65 ezer fő befogadására képes nagyszínpad előtti területet, és még tömegpánikról is cikkeztek másnap, annyian voltak kíváncsiak a brit zenészre. De hogy mi is a különbség Ed Sheeran aréna turnéja és egy fesztivál keretein belül megrendezett koncert között? Beszámoló következik, egyenesen Frankfurtból!

Először is le kell szögeznem valamit. Egy elfogult, évtizedes rajongóval állunk szemben, így nehéz objektíven értékelni a történteket, de a cikk kedvéért most tényleg megpróbálom összeollózni a saját, illetve a baráti társaságom véleményét.

Az első pont, aminél még én is húztam a szám, az a jegyek ára volt. 2019-ben a Sziget napijegyei körülbelül 26-28 ezer forint körül mozogtak, míg Ed Sheeran idei európai turné jegyei 35 ezernél kezdődtek, a határ pedig a csillagos ég volt. Az olcsóbb jegyeket percek alatt elkapkodták, így a 40-45 ezer forintos belépő teljesen átlagosnak mondható.

Egyébként, ha a teljes képet nézzük, ez még egész olcsónak számít: Robbie Williams márciusi, Papp László Sportarénában megrendezendő koncertjére például a legolcsóbb, álló belépő 55 ezer forintba kerül.

De mit kapunk a pénzünkért? Frankfurtban a jegy mellé aznapi, ingyenes tömegközlekedés kupon járt, valamint életre szóló élmény persze, de az alap jegyek mellé ne számítsunk italkuponra, vagy bármi egyéb szolgáltatásra. A frankfurti Deutsche Bank Park adott idén otthont a koncerteknek, ami egyáltalán nincs messze a belvárostól, viszont a tömegközlekedés kialakítása elég szerencsétlenül alakult itt: az autók és a villamos sávja egy bizonyos szakaszon egybeesik, így a villamosok is csak araszolni tudtak a stadion felé.

Az autós helyzet még ennél is rosszabb, parkolni szinte lehetetlen, szóval a leginkább bevált módszer a bicikli, motor, vagy a bérelhető elektromos roller volt.

A belvárosból körülbelül negyedóra rollerezéssel könnyen elérhető a stadion, és akár a bejárat előtt is leparkolhatjuk, ha szeretnénk. A beléptetés elég egyszerűen ment, hiszen minden kapu nyitva volt, kb. 5 perc alatt már bent is voltunk, úgy, hogy kezdés előtt másfél órával érkeztünk. (Szerettük volna látni az előzenekart is)

Bár Ed Sheeran turné állomásai között általában több előadóval is leszerződik, a pénteki nap Griff énekelt a zenész előtt, és meg kell mondjam, nagyon örültem neki! Bár előtte nem igazán ismertem a lányt, de az egész stadiont elvarázsolta, és az alatt a néhány dal alatt tényleg „bemelegítette” a tömeget. Ed elegáns, 10 perces késéssel nyitott, ami egy ilyen kaliberű sztárnál szinte semmi, viszont a tradicionális, pontosságra törekvő németekkel talán a kint kínált finomságok feledtetni tudnák az apró kellemetlenséget.

20042-ed_zak_walters.jpg

(Picture by Zak Walters)

Apropó finomságok: a stadion külső részét szinte elborították a különböző ételeket és italokat kínáló sátrak és bódék. Főleg üdítőt, sört, és perecet látott az ember, de akadt kebab, hotdog, hamburger, palacsinta, vattacukor, chips, sushi, schnitzel, és még megannyi különböző fajta finomság, amit német sörrel, de akár 1 literes kiszerelésben kínált koktélokkal is leöblíthetett az ember.

Árak tekintetében ne számítsunk semmi jóra: egy fél literes víz 2100, egy sör 2500, egy kis mojito 4600, egy liter koktél pedig 8800 forintba került. Az ételeknél is hasonló volt a tendencia, hiszen a kis perec 2000, míg a nagy 2800 forint volt, egy hamburger 4500, egy palacsinta pedig 3000-nél kezdődött.

A koncert kezdetével megőrült a tömeg, kedvenc vörös hajú, brit zenészünk pedig egyedül úgy megtöltötte élettel az üres színpadot, mint senki más. A fény és hangtechnika eszméletlenül jól meg volt csinálva – Ed Sheeran szokásos hangfelvevő-visszajátszó technikájára szabva. Gyorsan elmagyarázom: kevés olyan előadó van, akit szinte sosem vádolnak meg playback, vagy autotune használatával a koncertjein ennek pedig az az oka, hogy az énekes szinte minden dalának alapját ott a helyszínen, a tömeg szeme láttára veszi fel. Elsőként csak az alapot gitározza le, majd az alsó szólamokat énekli fel, és amikor minden „réteg” kész akkor kezdi el a megszokott dallamot. Az egyik legkülönlegesebb technika, amit valaha láttam, és nagyon személyessé teszi a koncerteket.

 

A 2019-es Sziget koncerten is ezt a technikát láthattuk tőle, azonban ott – fesztivál lévén – csak másfél óráig tartott az egész, és nem volt semmi extra különleges látványelem. A mostani turnén pengető alakú óriás kivetítőkkel, fényekkel, lézerekkel, tűzzel, forgó színpaddal és kiemelkedő emelvénnyel készültek a két és fél óráig tartó showra.

Ed Sheeran a tipikus srác a szomszédból: farmer, póló, és egy-egy személyes történet a dalt ihlető emlékekről, vagy az angol kisvárosi gyermekkorból. Táncosok, vokalisták nélkül, egy szál gitárral a színpadon, de mégis mindenkihez szólva.

Nyilván nem lehet azt mondani, hogy Ed Sheeran semmit nem változott az évek alatt. Nyíltan beszélt például évekkel ezelőtt a karrierje kezdetén kialakuló alkohol és drog függőségéről, a hírnév megrészegítő erejéről, valamint a realizálás és a kilépés hosszú folyamatáról.

Szívét lelkét beleadta a koncertbe, sokat beszélgetett a közönséggel, és az igazi „hardcore” fanoknak is kedvezett, amikor a legrégebbi albumjairól is játszott dalokat. A Divided albumról került ki talán a legtöbb dal a felhozatalból, de persze az igazán felkapott „Bad Habit” és a klasszikus „Give me love” is elhangzott. Számomra egy nagyon pozitív élmény volt a show, hiszen az összes dalt szeretem, viszont szervezésileg és látványilag is nagyon magas szintű turnéról beszélhetünk. A turnésorozat Ausztráliában folytatódik jövőre, így még várnunk kell a következő európai koncertre, de addig is mindenkinek ajánlom megnézésre a különböző közösségi média oldalakra feltöltött koncert videókat. Vigyázat, a hangulat ragadós!

Neked mi a szeretetnyelved? - Megmutatjuk!
Neked mi a szeretetnyelved? - Megmutatjuk!

pexels-photo-207962_1200-1080x675.jpg

30 éve, 1992-ben jelent meg Gary Chapman könyve a szeretetnyelvekről (The Five Love Languages). Jelen cikkben a kerek évforduló alkalmával ezt az elméletet járjuk körül.

Chapman család- és párterapeutaként, előadóként és íróként dolgozik. A szerző, terápiái során arra ébredt rá, hogy már több olyan problémával találkozott, amik egy kalap alá hozhatók. A pár egyik tagja arra panaszkodik, hogy nem szeretik őt eléggé, ezzel szemben viszont a másik igyekszik mindent megadni, és nem érti, hogy miért nem értékelik ezt.

Hogy csúszhatnak el ennyire egymás mellett? Kölcsönösen szeretik egymást, mégis az egyik vagy mindkét fél elégedetlen azzal, amit kap.

„A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük” – tartja a terapeuta.

gary2.jpg

Kép forrása: harmat.hu

Vagyis nem a szeretettel van a baj. Az a fő gond, ha például egy párkapcsolatban valaki nem tudja, mire van szüksége a másiknak. Ha nem úgy adja a szeretetet, ahogyan azt párja igényelné, akkor szerelme nem fogja megérteni. Egy idő után pedig úgy fogja érezni, őt nem is szeretik. Holott csak rossz az a mód, ahogy egyikük a másik felé kinyilvánítja érzéseit.

De mik lehetnek azok a módok, ahogy szeretetünket kifejezhetjük?

Ennek egy formája lehet az elismerő szavak, ekkor a dicséreteken van a hangsúly. Akinek ez a szeretetnyelve, annak arra van szüksége, hogy a másiktól folyamatosan visszacsatolásokat kapjon arra vonatkozóan, hogy jó az, amit csinál. Természetesen itt nem csak arra kell gondolni, hogy párunkat a nagy eseményeknél elismerjük, például a munkájában elért eredményekért. Az ilyen ember azt értékeli a legjobban, ha minden kis dolognál megdicsérik vagy megköszönik azt, amit csinál. Például, ha akkor is kifejezik hálájukat neki a vacsoráért, ha ez mindennapi.

Egy másik mód a minőségi idő. Akinek ez a szeretetnyelve, annak a közös programokon keresztül kell eljutnunk a szívéhez. Neki az a fontos, hogy minél több időt töltsenek együtt párjával. De ez nem csak egy egyszerű időtöltést jelent, hanem azt, hogy ekkor csak egymásra figyelnek, egymással foglalkoznak. Ebbe például a közös filmnézés nem tartozik bele, hisz ekkor más is leköti a figyelmüket, nem csak kettejükről szól minden. Az ilyen személynek az jelenti a boldogságot és a szeretetet, ha sokat vannak vele kettesben úgy, hogy csak egymással kell foglalkozniuk.

A harmadik lehetőség az ajándékozás. Azoknak az embereknek, akiknek ez a szeretetnyelvük, nem az a fontos, hogy minél nagyobb és értékesebb ajándékokat kapjanak; nem vágynak mindig valami drágára. Az jelent nekik sokat, hogy a másik gondolt rájuk és örömet akart szerezni. Ők akkor a legboldogabbak, ha sokszor megajándékozzák őket valami kis dologgal, hisz ez azt jelenti, hogy a szerelmüknek akkor is ő jár az eszében, mikor nincsenek együtt.

A negyedik mód a szívességek. Akinek ez a szeretetnyelve, azt értékeli, ha a másik tesz valamit érte. Nagyon sokat jelent neki az, ha párja igyekszik segíteni: például vacsorát készít, mire hazaér vagy besegít a házimunkában. Ez jelenti nekik a szeretetet: a másik figyeli, hogy mit tudna értük tenni.

Az utolsó szeretetnyelv a testi érintés. Az ilyen embereknek ez érzelmi energiát jelent. Azt értékelik a legtöbbre, ha a másik sokat szeretgeti őket: ölelgeti, simogatja, puszilgatja, csókolgatja. Akkor a legboldogabbak, ha párjuk minél többet érinti meg finoman, szeretetteljesen őket.

szeretetnyelv_1.jpg

Kép forrása: pszichologuskereso.hu

Úgy tudunk leginkább javítani a párkapcsolatunkon, ha megfigyeljük, hogy a másiknak melyik kifejezési módra van leginkább szüksége.

Mit szeret és mit értékel a legjobban? Azt, ha megdicsérjük, ha minőségi időt töltünk kettesben, ha megajándékozzuk, ha segítünk neki vagy, ha megérintjük, megsimogatjuk finoman? Ezt könnyen megfigyelhetjük a mindennapokban is, de a Szeretetnyelv teszt is segítségünkre lehet, amit itt érhetünk el könnyen: https://love.kgyt.eu/. Ha egy pár kölcsönösen tudja, hogy a másiknak mi a szeretetnyelve, és aszerint igyekeznek kifejezni a szeretetüket, mindketten sokkal elégedettebbek és boldogabbak lesznek. Ezáltal pedig sokkal harmonikusabb lesz a kapcsolatuk.

Természetesen az elmélet nem csak szerelemben alkalmazható. Az a legjobb, ha minden jó kapcsolatunkban elgondolkodunk azon, hogy a másiknak mi jelent örömöt és szeretetet.

„A szeretet munka. Azok a cselekedeteink fejezik ki legjobban a szeretetünket, melyek nem magától értetődőek számunkra.” (Gary Chapman)

,,Legelőink porfészek, nem pedig tápláló növények hazája.”
,,Legelőink porfészek, nem pedig tápláló növények hazája.”

sivatagodas_190617-pl8exlrf6utphto73vh1vyojix8g4xwimrkqbwo2cg.jpg

,,Legelőink porfészek, nem pedig tápláló növények hazája.” - így írt Érkövy Ádolf az 1863-as aszályról szóló tanulmányában. A vízhiány ugyan napjainkban is elkeserítő mértékeket ölt, a folyók vízellátása, a tavaink vízmennyisége és a várható terményátlag is szinte katasztrofális, mégis, az 1863-as aszály sokkal pusztítóbb volt annál, mint amire a szakemberek az idei évben számítanak.

 

Aszályok, azaz nagy mértékű és hosszabb ideig tartó vízhiányok évszázadok óta sújtják hazánkat. Írásos feljegyzések már a 15. századtól kezdve szólnak arról, hogy az aszályok komoly problémákat okoztak a mezőgazdaságban. 

,,Nyara oly száraz, heves, hogy hat hónapig semmi eső nem esett, még a nagy folyók is majd elapadtak." - 1494-es feljegyzés.

Magyarország éghajlatára jellemző, hogy három-négy évente meg kell küzdeni a vízhiány okozta károkkal. Emellett előfordulnak olyan időszakok, amikor akár hosszú évekig nem esik elegendő csapadék, az így kialakult aszály pedig szörnyű károkat tud okozni. 

Napjainkban az aszály következményeként említik a turizmus csökkenését, a mezőgazdasági terményekből a növekvő import szükséget... Magyarország történetének legnagyobb aszálya ennél sokkal súlyosabb dolgokat követelt. Rengeteg emberéletet, a haszonállatok jelentős részének elpusztulását, általános éhínséget, magasabb gyermekhalandóságot... 

duna-szarzsag-mti-krizsan-csaba.jpg(forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2022/07/11/szarazsag-az-uj-normalis)

 

,,Az Alföld a 19. század folyamán 28 ínséges esztendőt élt meg. Ezek közül 22-őt a száraz forró nyár okozott s csak 6-ot a túlságosan csapadékos időjárás. A legnagyobb szárazság 1863-ban sújtotta az Alföldet, különösen annak keleti felét, a Tisza mentét, a Tiszántúlt és a Temesközt." -írja Katus László történész.

A 19. század emberét az 1863-as aszály nem érte meglepetésként. Érkövy Ádolf tanulmányában leírja, hogy már 1861 is szokatlanul száraz volt, ez a szárazság a következő két év során csak még tovább fokozódott. A vízhiány miatt ősszel nem tudták megfelelően megmunkálni a vetéseket, ezt pedig egy csapadékmentes tél követte. Mivel 1863 tavasza és nyara sem hozott elegendő csapadékot, a korabeli emberek már tudták, hogy ínséges idők következnek. 

,,Hazánk mezőgazdasága történelmének egyik legsö­tétebb lapját az 1863-ik év foglalja el." - így emlékezik vissza az aszályra Érkövy Ádolf.

35265.png(forrás: https://www.katasztrofavedelem.hu/292/katasztrofatipusok-az-aszaly)

1863 vízhiánya 14 megyében 1,7 millió lakost érintett, ahol a szárazság 5 millió holdnyi mezőgazdasági területet tett használhatatlanná. A gabona, kukorica és repce termésátlagok a tizedére csökkentek, ez a helyiek ellátására sem volt elég. Ez természetesen komoly éhínséget okozott. 

Körrey Ferenc, szegvári katolikus plébános részletes feljegyzéseket vezetett a terményhiányról és az éhínségről: ,,a község szükséglete gabonában 57 788 pozsonyi mérő volt, 1863-ban azonban csak 12 218 pozsonyi mérő termett".

Az alföldi lakosok segélyekből próbáltak megélni, hiszen élelmiszertartalékaikat gyorsan felélték és napszámosként sem jutottak munkához az aszály következtében. Nem csupán a nincstelen zsellérek, de a tehetős gazdák is ínséges időket éltek meg. Annyi vetőmagot sem tudtak félretenni, amennyi a saját jövő évi szükségletüket fedezte volna; a parasztokkal együtt ők is a kormány segítségére szorultak.

Az éhínség olyan mértéket öltött, hogy az emberek ,,megőrölték a búza és a rozs konkolyos ocsúját, majd darált fakéreggel és kukoricacsutkával keverve sütötték meg".  Érkövy Ádolf így ír a pusztító éhínségről: ,,Az emberek füvet, a sertések húst esznek. Azok is, ezek is só nélkül. A mi megehető zöldet talál a szegény nép, összeszedi s ételnek megfőzi, az elhullott lovak hulláin pedig a sertések lakmároznak.".

 content_lead.jpg(forrás:https://koponyeg.hu/hireso/vizhiany-a-vilagon)

 

A nagymértékű vízhiány hazánk demográfiai adataiban is látható hatással volt. Katus László kutatásai bizonyítják, hogy a halálozási arány növekedett ebben az évben, míg az aszályt követő 1864-es évben a születési arány jelentősen csökkent. Pontos számokban ez azt jelenti, hogy kb. 65 ezer emberrel több halt meg 1863-ban, mint az azt megelőző és az azt követő években. A megyéket vizsgálva megállapítható, hogy az alföldi megyékben, ahol az aszály a legjobban pusztított, ott ezek a számok még inkább drasztikusabbak. 

A vízhiány a haszonállatokat sem kímélte. Katus László a Nagykunság községeinek adatait vizsgálta, ahol az aszály évében a haszonállatok 73%-a pusztult el. A megmaradt állatokat eladni sem lehetett, mivel nem volt semmi, amivel etetni tudták volna őket, így az aszály következményei egy ördögi kört hoztak létre.

 Noha ilyen katasztrófasorozat valószínűleg nem várható az idei aszálytól, Érkövy Ádolf szavai a jelenünket is meghatározhatják: ,,több romlást és veszteséget okozott magában ez egy év a nemzeti vagyonban, mint mennyit egy évtizedi gabonakivitelünk összesen jövedelmezett".

 

(Borítókép forrása: https://erdmost.hu/2019/06/17/kincs-ami-nincs-globalis-vagy-helyi-problema-vizhiany/)

Az aszályos nyárra való tekintettel cikksorozatban foglalkozunk Magyarország vízgazdálkodásának történetével.

A radikális jobboldal előretörése Európában
A radikális jobboldal előretörése Európában

a.jpg

Európában egyre inkább erősödni látszik a radikális jobboldal, látványos választási sikereket arattak több választáson is. Egyre több híroldal és politikus számol be a szélső/radikális jobboldali előretöréséről, hogy a demokrácia Európa szerte veszélybe került és permanens támadás alatt áll. Legutóbb az olasz választásokon ért el jelentős győzelmet a radikális jobboldal: a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek, a Matteo Salvini fémjelezte Liga és Silvio Berlusconi Hajrá Olaszországa (utóbbi inkább jobbközép) fognak majd koalíciós kormányt létrehozni, miután 112 mandátumot szereztek a kétszáz fős Szenátusban, illetve 235-öt a négyszáz fős alsó házban.

Pár héttel ezelőtt a világ a svéd parlamenti választásokat figyelte, ahol ugyan a több évtizede domináns Svéd Szociáldemokrata Párt szerezte a legtöbb szavazatot és ezzel együtt mandátumot, de a jobboldali választási szövetség itt is szűk győzelmet aratott. A dolog pikantériáját itt az, hogy a Jimmy Akesson vezette Svéd Demokraták lettek a második erő a szocdemek mögött. Ez kifejezetten érdekes, hiszen a baloldal mellett legfeljebb csak a mérséklet jobboldal, illetve a centrum bizonyult korlátozottan, de versenyképesnek. A radikális pártok a konszenzus orientált skandináv politikai rendszerekben marginális kisebbséget jelentettek, mostanra viszont a kormánykoalíció szerves részét képezhetik, illetve bejelenthetik az igényt a kormányfői tisztségre is.

Nyáron a francia elnökválasztáson Le Pen a 2017-es eredményén 6%-ot javítva kapott 42%-ot Emmanuel Macron 58%-val szemben, összezártak a baloldali és mérsékelt szavazók a regnáló elnök mögött. Éric Zemmour viszonylag rövid idő alatt igen komoly kihívója lett Le Pennek a radikális szavazókért folytatott küzdelemben, de végül alulmaradt az ismertebb ellenfelével szemben az első fordulóban. Tavasszal a magyarországi országgyűlési választásokon a Mi Hazánk Mozgalom volt az, amelyik a várakozásokkal ellentétben jócskán megugrotta a parlamenti küszöböt. Az 5,88%-os listás eredmény végül 6 képviselői mandátumot hozott a radikálisok számára

b.jpg

(kép forrása: telex.hu)

Minden kétséget kizáróan ez a radikális jobboldal „nagy féléve” volt, de érdemes hosszabb távú következtetéseket levonni? Van bármi összefüggés az eredmények között? Ha úgy tekintünk erre a jelenségre, mint a radikális jobboldal legújabb hullámára, akkor ez éppen a folyamat kezdete vagy a hullám hegye? Mégis mire gondolunk akkor, ha azt mondjuk, hogy ezek az eredmények, ez az erősödés beleilleszthető a radikális jobboldal hullámtörténetébe?

Nehéz olyan megnevezést találni azoknak a jobboldali pártoknak, amelyek a bal-jobb skála közepétől igen messzire tehetők. "Fasiszta, posztfasiszta, náci, neonáci, szélsőjobbos, radikális jobboldali, nemzeti radikális" - ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik a közbeszédben a tárgyalt pártcsaládot, de még a tudomány világában is eltérnek a vélemények, hogy mi a találóbb rájuk nézve. Vannak, akik nem tartják fontosnak, hogy következetesen, egyfajta megnevezést alkalmazzanak, de akadnak olyanok is, akik szerint morális kötelesség nevén nevezni a szélsőségeket. Nem szabad ezen szerzők szerint legitimálni a fogalmak szintjén azokat, akik veszélyt jelentenek a demokráciára és a jogállamra. Mások pedig ahhoz kötötték a szélsőjobb-radikális jobboldal használatát, hogy az adott politikai erő hajlandó lenne-e erőszakot alkalmazni a céljai eléréséhez, illetve elfogadja-e a demokrácia játékszabályait.

jobbik_2010.jpg

Azonban vannak olyanok is, akik azt gondolják, hogy célszerűbb ezeket a pártokat az aktuális történelmi kontextusukban vizsgálni, illetve hullámok alapján más és más elnevezéssel ellátni őket, mintsem valami átfogó elnevezés után keresgélni. Tóth András és Grajczjár István tanulmányukban a Jobbik felemelkedését a jobboldali radikalizmus negyedik hullámának az egyik legelső képviselőjének tekintették. Negyedik? Akkor ezek szerint volt előtte már három hullám. Legalábbis Klaus von Beyme szerint igen.

A német politológus a második világháborút követően három nagy hullámát különböztette meg a radikális és szélsőséges pártoknak. Az első hullám rögtön a háború utáni pár évben, a neofasiszta pártok megalakulásával kezdődött, a második hullám az ötvenes évek adóellenes protesztpártok működésére vonatkozik. A harmadik hullám az 1980-as és 1990-es évek közé datálható, itt a globalizációt és a bevándorlást ellenző, a leszakadó rétegeket felkaroló, radikális populista pártok voltak. A neoliberális gazdaságpolitika szétzilálta a jóléti államot, amely másképp érintette a viszonylag egyenlő társadalmakat. A felsőbb rétegek úgy érezték magukat, mint hal a vízben, hiszen kevesebb adót kellett befizetni, szabadabb lett a piac. Az alsó rétegek viszont védtelenebbek voltak a piacgazdaság szeszélyeinek, ők leszakadtak és az állam se tudott segíteni.

thatcher.jpg

(kép forrása: origo.hu)

Tóth és Grajczjár ebbe a nyugat-európai „kánonba" illesztette bele a MIÉP-et és a Jobbikot. Azonban az utóbbi sok tekintetben eltért „elődjétől”, de ezt nem annyira fontos részletezni. A szerzők úgy gondolták, hogy a 2000-es évek végét jellemző válságok egy új hullám kezdetét hozhatják el, amelyet nemzeti radikalizmusnak neveztek. Éppen ezért lehet érdemes a mostani előretöréseket általános jelenségként vizsgálni, hiszen most is válságos időket élünk.

De milyen is ez a negyedik hullámos radikalizmus? Milyen problémákkal nézünk szembe, ha nem önállóan vizsgáljuk meg ezeket a politikai erőket?

Először kezdjük a problémákkal! Nagyon nehéz olyan közös jellemvonásokat találni, amelyek teljes egészében az összes tárgyalt pártra és mozgalomra igaz lenne. Minden nemzet pártrendszere más fejlődési ívet jár be, ebből adódik, hogy pont ugyanannyira az olasz politika sajátossága az Olasz Testvérek, mint a Svéd Demokraták a svéd politikáé. Nincs két ugyanolyan párt, badarság lenne ebben hinni. Nehéz megtalálni azt az arany középutat, ami elég átfogó képet nyújt a jelenkor radikális jobboldal pártcsaládjáról, de nem is lesz túl általános. A viszonylag kis minta nem is teszi ezt lehetővé. Amennyiben vannak hasonlóságok, attól még fennállhatnak árnyalatbéli különbségek.

aaaa.jpeg

(kép forrása: medium.com)

A legelső, de egyúttal a legegyszerűbb megállapítás, hogy ezek a pártok erősen bevándorlás- és iszlámellenesek. A 2015-ös migrációs válság adott ennek igazán löketet, hiszen hirtelen és nagyon sokan lepték el Európa nagyvárosait. A 2010-es évek második felét megrázó iszlamista terrortámadások csak súlyosbították a helyzetet. Mára a radikálisok érvrendszerében főleg az együttélés problematikusságán van a hangsúly: a jóléti államnak foglalkoznia kell a jövevényekkel is, akik első generációsként nem igazán tudnak megfelelő hozzájárulást biztosítani a transzferekért cserébe, illetve kiemelik, hogy nem sikerült a bevándorlók integrálása sem.

A Svéd Demokraták a bevándorlás szigorítása mellett a jóléti állam szolgáltatásaiból is kizárná a bevándorlókat. Az olasz radikálisok között sincs vita arról, hogy a migrációt Olaszország egyik legnagyobb problémájának tartsák, a jövőben szigorítani akarnak majd a határvédelmen. A Mi Hazánk számára kulcsfontosságú az úgynevezett „lakosságcsere” megakadályozása. A magyar párt szerint a más kontinensről származó, idegen civilizációjú népek behozatala mögött ugyanis valami összeesküvés van, egy terv része. Állításuk szerint az EU globalista elitje elakarja „korcsosítani” az európai társadalmakat, megfosztani a nemzeteket önálló nemzeti identitásuktól. Marine Le Pen bevándorlásellenességében sem találni semmiféle új motívumot, ő is veszélyként értékeli a jelenséget.

Másodikként nézzük meg, hogy miként viszonyultak ezen politikai erők a koronavírus-járványhoz! Sokan egyébként azt várták, hogy ezek az autoriter, vaskezes pártok lesznek azok, akik a korlátozások legnagyobb támogatói lesznek, de ez mégsem így alakult. Magyarországon korántsem voltak olyan szigorú intézkedések, mint másutt a glóbuszon, de talán a Mi Hazánk volt az a radikális jobboldali párt, amely a leghangsúlyosabban kampányolt a korlátozások ellen, azaz a „Covid-diktatúra ellen”. A sikere bizonyos mértékben összekapcsolható azzal, hogy a fontosabb pártok közül ők voltak az egyedüliek, akik éles kritikával illették a korlátozó intézkedéseket. Ez volt a Mi Hazánk zászlós ügye a kampány időszaka alatt.

c.jpg

(kép forrása: 24.hu)

A többi radikális is a maga módján bírálta a különböző szigorításokat, nem értettek egyet az oltási igazolványokkal, a gyermekek beoltásával, de a maszkviselést se tartották feltétlenül szükségesnek. A különböző összeesküvés elméletek szintén fontos, de korántsem olyan általános eleme volt a nemzeti radikálisok reakciójának a járványt illetően. Az olaszok például összekötötték a migráció elleni küzdelemmel a védekezést, a határokat kivétel nélkül mindenki előtt le kell zárni, ha európai, ha nem. Senki sem hozhatja be a vírust. Általánosan előfordult, de marginális vélekedés volt, hogy a járvány maga a wuhani laboratóriumból szökött ki.

A harmadik közös jellemző a szociális konzervativizmus. Ezek a pártok a hagyományos értékekért szállnak a ringbe korunk identitáspolitikai háborújában. A hagyományos családmodellt tartják az egyedüli, járható útnak, a melegházasságot valamilyen formában ellenzik, a feminizmussal is hadilábon állnak. A Svéd Demokratákat azonban jellemzi valamifajta kiegyezési hajlam: ők csak akkor ellenzik az azonos neműek házasságát, ha azt ráerőltetik egy egyházra, annak akarata ellenére. A Nemzeti Front viszont semleges álláspontot képviselt, a tagságra bízta. Az abortuszt valamivel egyértelműbben ítélik el a nemzeti radikálisok, de ebben a kérdésben is változó mértékben. Ezek a pártok kivétel nélkül szorgalmazzák a születésszámok növelését.

A következő szempont a külvilághoz való viszonyulás, ahol viszonylag pragmatikusabb álláspontot tettek a magukévá a nemzeti radikálisok az elmúlt időben. Eredetileg az euroszkepticizmus mellé a keleti nyitás gondolata, a putyini Oroszországgal való kapcsolat emancipációja is együtt járt. Úgy gondolták nem szabad a Nyugatra leegyszerűsíteni a gazdasági együttműködést, az oroszokra is partnerként kell tekinteni. Azonban a háború kitörése felülvizsgálásra szólította fel a különböző pártokat, politikai öngyilkosság lett volna az agresszort továbbra is támogatni. A Mi Hazánk csatlakozott azok táborához, akik amerikai-orosz háborúként értelmezik a háborút és nem kevés Nyugat kritikát fogalmaznak meg. A Toroczkai párt északi civilizációjába beletartozik az Ír szigetektől Kamcsatkáig mindenki. A keleti kapcsolatok átgondolása azonban nem hozta el az européer gondolkodást, továbbra is a Nemzetek Európája elképzelést támogatják és nem az Európai Egyesült Államok létrehozását.

le_pen.jpg

(kép forrása: hu.euronews.com)

Végezetül vizsgáljuk meg ezen pártoknak a nemzetképét. Mivel jellemzően ezek a pártok féltik a nemzetük kultúráját, etnikai homogenitását, megállapítható, hogy etnocentrikusak, azaz csak a franciákra, az olaszokra, a magyarokra, meg a svédekre gondolnak ezek a pártok. A multikulturalizmust és a modernitást veszélyesnek tartják a nemzeti kultúrára, ezért ellenzik a „meleglobbit”, a globalizációt és a bevándorlást. A nemzeti radikálisok úgy ábrázolják a nemzetük állapotát, hogy az hanyatlik, ezért újra naggyá akarják tenni országukat, vágyakoznak a nemzeti nagyság iránt. A trumpi MAGA (Make America Great Again - Tegyük újra naggyá Amerikát) szlogenjét a Mi Hazánktól kezdve a Svéd Demokratákig a legtöbb párt valamilyen formában felhasználta már.

A nemzet megújhodásához elengedhetetlennek tartják a nemzetgazdaság megvédését a külföldi multiktól, illetve ártalmasnak tartják a különböző országoktól való függést. Megerősítve érezhetik magukat, hiszen a globális ellátási lánc akadozik, világszerte infláció van és egyszerűen nem lehet belőle kimaradni. A nemzeti radikálisok úgy gondolják, hogy a politikai elit züllöttsége és romlottsága minden baj okozója, őket kell leváltani ahhoz, hogy ismét legyen "XY" országnak jövője. Ebből adódóan a legtöbb párt esetében kijelenthető, hogy populisták is, hiszen a kisember pártján állnak a ezekben a nehéz időkben.

Bevándorlásellenesség, némi járványügyi korlátozás ellenesség, társadalom politikai progresszió-ellenesség, euroszkepticizmus és felülvizsgált keleti kapcsolatok, illetve nemzetmentő nemzetpolitikai narratíva elitellenességgel. Nagy vonalakban ilyen jellemzőket tulajdonítanék a jobboldali radikalizmus negyedik hullámának. Mások más szempontok alapján értékelné ezt a pártcsaládot, ez így is van rendjén.

Azonban az vitathatatlan, hogy az a politizálás, amit ezen pártok és politikusok folytatnak, az jelenleg sikeresnek mondható. Csomó témában megfigyelhető, hogy ezek az erők igen sok tekintetben nem annyira radikálisak, amennyire csak lehetnének. Rengeteg cikket lehetett olvasni, amely a különböző pártok szélsőséges múltját tárgyalja, mára ezekből a pozíciókból lejjebb adtak, mérséklődtek. Az is sokat segített ezen pártcsaládnak, hogy a politikai fősodor egyes kérdésekben „beadta a derekát”. Ha valakinek a fontosabb követeléseit teljesíti a hatalmon lévő kormány, akkor az a követelés többé már nem lesz annyira radikális vagy szélsőséges, hogy teljesíthetetlen legyen.

aaa.png

(kép forrása: mororoccoworldnews.com)

Svédországban még a baloldal is kénytelen volt némileg korlátozni a bevándorlást, illetve a többi párt is hirtelenjében bevándorlásellenes húrokat pedzegetett. Franciaországban a liberális Macron is bevezetett korlátozásokat a hagyományos muszlim viseletekre. Magyarországon a Fidesz is egyes kérdésekben már a választás előtt is megtudott volna egyezni a Mi Hazánkkal. Néha hangoztatja is a Toroczkai párt, hogy mely kérdésekben értenek egyet a kormánypártokkal, ez ritkaság a magyar politikában.

Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi lesz ennek az újhullámos nemzeti radikalizmusnak a sorsa. A Jobbik úttörőnek számított a maga nemében, egyedi utat is járt be: a fokozatos mérséklődéssel és néppártosodással másodikak lettek 2018-ban, mára pedig a túlélésért küzd. Napjaink radikálisai elérték már a középpártiság mellett a kormánykoalíciós részvételt, Meloni esetében a miniszterelnökséget is. Ez minden tekintetben új jelenség, a politikai mainstream részévé váltak. Egyelőre nem tudjuk, hogy most a hullám hegyén vagyunk vagy az elején, illetve mikor jön a hullám völgye, hogy mindegyik bejárja-e azt az utat, amit a Jobbik tett. A radikális pártoknak az az egyik legnehezebb, amikor bekerülnek a törvényhozásba vagy a kormányba: a játékszabályok elfogadása negatív hatással lehet a radikális nimbuszra. Vigyázó szemeiteket Párizs helyett a radikális jobboldalra vessétek.

2009: amikor egyszer már leállt a gáz
2009: amikor egyszer már leállt a gáz

pipeline_device.jpg

Miután a Gazprom Twitteren bejelentette, hogy leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat, azonnali kétségbeesés helyett érdemes megvizsgálnunk, hogy mi történt nem is olyan rég, egészen pontosan 2009-ben, amikor egy rendezetlen konfliktus miatt két hétre leállt a gázszállítás. 

Gázviták Oroszország és Ukrajna között

Az alapvetően teljesen normális volt, főleg 2004 után, hogy Oroszország és Ukrajna nem tudtak megegyezni a gázszállításokat illetően,

és a 2008-as gázvitára is úgy tekintettek az Európai Unióban, hogy ez a két országra tartozik, az Uniónak és az uniós országoknak ebbe nem kell beavatkozniuk. Aztán egyszer csak leállt a szállítás Európa felé…

A 2009-es gázvita

A 2009-es gázvita közvetlen előzménye az, hogy az előző évi tartozásukat az ukránok nem fizették ki, emellett nem akartak magasabb árat fizetni egy meghatározott összegnél, ahogy a tranzitdíj esetében is meghatároztak egy minimum összeget. Valójában már 2008 áprilisában látszott, hogy nem tudnak megegyezni. Az ukránoknak az oroszok egy időben nem szállítottak, csak rajtuk keresztül Európának – azonban az ukránok az oroszok szerint megcsapolták az európai szállítmányt, így

Oroszország lépett: január 6-án leállította a szállítást.

Az eltelt időből és a téli lépésből arra következtethetünk, hogy ezzel Európának is üzent Oroszország, hiszen a legtöbb európai ország érintetté vált, így Magyarország is.

major_russian_gas_pipelines_to_europe_hu_wikipedia_org.png

Európai gázvezetékek 2009-ben (forrás: wikipedia.org)

A helyzet egészen addig feszült, hogy Ukrajna független, EU-s megfigyelőket engedett be (bár az ügynek egyébként is komoly politikai mozzanatai voltak), akik ellenőrizték a csövek ukránok általi lecsapolását, emellett az EU – különösen is Csehország – közvetítő szerepet játszott a tárgyalások folytatásában. Január 17-én végül a két kormány, 19-én pedig a két cég – Gazprom és Naftohaz – egyezett meg, ugyanakkor a mai helyzet szempontjából nem ez a lényeg, hanem az, hogy mi történt a bizonytalan időszakban.

letoltes_infostart_hu.jpg

Julija Tyimosenko akkori ukrán miniszterelnök (forrás: infostart.hu)

A pánik ideje

Mivel idén az a kérdés, mi történik, ha esetleg a gázellátás bajba kerül, így azt érdemes megvizsgálni, mi történt 2009-ben. Minden európai ország felmérte, hogy mennyi tartalékkal rendelkezik – és bár a többség hetekre elegendő mennyiséget bírt,

az ipari termelést már nem tudta volna fedezni a rendelkezésre álló gáz,

legtöbbször egy hétig sem. Több ország elkezdett máshonnan gázt beszerezni, máshol részben átálltak más alapokra (olaj, néhol szóba került atomerőművek ismételt üzembe helyezése stb.). Mi történt Magyarországon?

Bulgária újraindítaná az uniós csatlakozás miatt leállított két reaktorát Kozlodujban, de csak akkor, ha ezt ez EU is jóváhagyja, jelentette be pénteken a balkáni állam kormányfője. Szergej Sztanisev kiemelte, hogy megkezdik a szükséges technikai előkészületeket, amennyiben belátható időn belül nem rendeződik a gázkrízis.

2009. január 16.

vladimir_putin_17-11-2021_cropped_wikipedia_org.jpg

Vlagyimir Putyin, akkor orosz miniszterelnök (forrás: wikipedia.org)

Magyarországon egyrészt elég hamar felismerték, több napos leállást már több iparág is megérezne.

Voltak cégek, melyek óránként százezres veszteséggel számoltak, míg mások átálltak a gázról egyéb alapokra, például olajra (előfordult az is, hogy kórházakat kvázi termálvízzel fűtöttek). Néhány cég ugyan eleinte nem érezte a hiányt, de igen sok helyen előfordultak szabadságolások, illetve a január 10-i szombati munkanapot áttették március 28-ra (országos szinten). Mindez azért is érintette károsan az ipart, mert amúgy is recesszióról beszélünk.

A Hír6 információ szerint leállították a termelést a Gyulai Húskombinátban is. Ruck János vezérigazgató a hírportálnak elmondta, két telephelyük közül a nagyobbikba a szokásos 1250 köbméter helyett csak 250 köbméter gáz érkezik óránként, amivel csak az irodai és szociális helyiségeket tudják fűteni. A vezérigazgató azt nem tudta megmondani meddig tart a leállás, ám azt közölte, hogy nagyon komoly károkat fog okozni.

2009. január 7.

_08-04-2022_wikipedia.jpg

Dmitrij Medvegyev, akkori orosz elnök (forrás: wikipedia.org)

A lakosságnak azért volt káros a hiány, mert

kifejezetten hideg időjárással indult az év első hónapja,

nem voltak ritkák a mínusz tíz fok körüli hőmérsékletek (egy fok lehűlés napi 1,5-2 millió köbméter gázzal növeli a fogyasztást). Ugyan Ausztria felől is elkezdtek gázt beszerezni, ez közel sem pótolta az Ukrajna felől érkező mennyiséget.

Magyarországon öt kategóriába sorolták a fogyasztókat:

a legnagyobb mennyiségű energiát fogyasztó cégektől (I. fok) a háztartásokig és az alapvetően szükséges szolgáltatásokig (V. fok). Az első kategória fogyasztását már január 6-án, a legelső nap korlátozták, másnap pedig a második kategóriáét is. A harmadik kategóriáig végül nem jutottunk el, de az ide tartozó cégek elkezdtek intézkedni (bár a második kategória fogyasztásának korlátozása is csak egy napig tartott).

20081118molnarcsa_origo_hu.jpg

Molnár Csaba energiaügyi miniszter (forrás: origo.hu)

Később az időjárás enyhülése miatt ugyan tudták csökkenteni a fogyasztást, de azzal, hogy egy napra korlátozták a második kategória fogyasztását, több milliárd forintnyi kár érte a gazdaságot. Emellett, ha nem indul újra a szállítás, akár már a következő héten intézkedni kellett volna (az időjárás romlása esetén).

Gázhiány miatt leállította szerdán tíz órától termelését az esztergomi Suzuki autógyár - erősítette meg az MTI értesülését a vállalat kommunikációs vezetője. Ruska Viktória elmondta: a dolgozókat hazaküldték és arra számítanak, hogy hétfőn újraindíthatják a gyártást.

2009. január 7.

Kell-e a gáz?

Mivel úgy néz ki, hogy két hetes kiesés is pánikot okozott, azt mondhatjuk, a gáz nélkül a gazdaság igen nagy kárt szenvedne, sőt akár a háztartások fogyasztását is korlátozni kellene. Idén a magyarországi tárolók átlag feletti töltöttséggel rendelkeznek, de a folytonos szállítást is biztosítani kell, pl. rosszabb időjárás miatt. Ráadásul a pánik hatására esetleg növekvő fogyasztás és elővigyázatosság miatt is korlátozásokkal kellene számolnunk.

 

A borítókép: ipari gázvezeték (forrás: wikipedia.org)

Vérfürdő a Netflixen: A Jeffrey Dahmer-sztori
Vérfürdő a Netflixen: A Jeffrey Dahmer-sztori

aaaabwtrymiiiwpu99n8od5gb1o562gquk_viux2xz1xk_emjg4bewq0ztfec6rdta1jmfokwwm5oi2gyjrgra0by0vnpezeqlfqcrjglc_y6ag88ifupa8yuuy_0alkkzwoh3qdwa.jpg

Mielőtt belekezdenék a Netflix új sorozatának elemzésébe, megjegyezném, hogy minden olvasó óvakodjon az instabil családi hátterű, boncolást kedvelő egyénektől - orvostanhallgatók sem kivételek!

A Dahmer-sztori a héten robbant be mindenféle figyelmeztetés nélkül. Nem volt premier, a műsor egyik sztárja sem adott előzetes interjút, és a sorozat megjelenése előtt öt nappal felbukkant kedvcsináló is csak úgy kicsúszott. Ez általában annak a jele, hogy egy platform el akarja tüntetni a műsort, vélekedik a Guardian.

A sorozat címét és cselekményét ihlető Jeffrey Dahmer 1960-ban született Wisconsinban. A sorozat kiválóan bemutatja gyermek- és fiatalkorát: édesanyja gyógyszerfüggő, látszólag bipoláris, a munkájába temetkező édesapjával pedig az alapkommunikáción kívül nem igazán találja a hangot. Miután előszednek egy halott oposszumot a házuk alól, felfedezik az egyetlen tevékenységet, melyet szívesen végeznek közösen: különböző állatok boncolását a garázsban. Itt már gyanút foghat a néző, hogy nem áll meg az állatokkal való kegyetlenkedésnél a történet, viszont a sorozat hosszú-hosszú szakaszai minden betekintés vagy elemzés nélkül telnek el, a rendező csak hagyja, hogy a véresebbnél véresebb és betegebbnél betegebb események sora magától folyjon.

A kronológia töredezett, ami néhol zavaró, de abban mindenképpen segít, hogy egy-egy gyomorforgató jelenet után a néző szusszanhasson kicsit. 

A visszatekintésekből kiderül, Jeffrey miért döntött úgy, hogy megöl/megesz/megkínoz 17 fiatal férfit és fiút. Az ilyen jellegű filmeknél és sorozatoknál mindig úgy érzi a néző, hogy az elmebeteg gyilkos igazából nem is elmebeteg, csupán a körülmények szerencsétlen áldozata, akit nem volt képes megtartani a társadalmi háló. Itt szerencsére nem ez a helyzet:

a sorozat egy percig sem akar áldozatot csinálni Dahmerből - bár bemutatja a családi tragédiákat és a szerető otthon hiányát -, nyilvánvalóvá teszi, hogy vannak személyek, akik egyszerűen betegen születnek.

És egy ilyen személy Dahmer is.

A milwaukee-i kannibálként emlegetett Jeffrey-nek többnyire fekete férfiak estek áldozatul. Mielőtt bárki azt hozná ki ebből, hogy Dahmer a fehér elnyomó, az áldozatok pedig az elnyomás szimbólumai, gyorsan leszögezném, hogy Jeffrey azt állította egy későbbi interjúja során, hogy csak olyan személyeket választott ki, akiket szexuálisan vonzónak talált - a bőrszín tehát csak ennyiben volt meghatározó kritérium.

A sorozat nem csak Dahmerre koncentrál; reflektorfénybe kerülnek az áldozatok is, megmutatja, kik szerepelnek 17 név mögött. Különösen sok képernyőidőt szentel a süketnéma áldozat bemutatására. Azt is látjuk, hogy a gyilkosságok milyen hatással voltak Dahmer szüleire. Megjelenik Jesse Jackson, aki politikai perspektívába helyezi a történetet. Kiderül, az egyik ok, amiért Dahmer ilyen sokáig megúszta, az volt, hogy a rendőrség hajlamos volt elsöpörni a fekete közösség jogos aggodalmait. Ezt a szálat nem vitték tovább napjaink "feketék elleni rendőri erőszak" kérdéskörének irányába, így ettől még pont nem kapcsolt be a woke-radarom. 

A sorozatnak sikerült hihetetlen részletességgel bemutatnia a visszataszítót öt órán keresztül. Lehet dicsérni, lehet szidni, lehet méltatlankodni, a műsor előzetes rejtegetéséből le lehet vonni azt a következtetést, hogy maga a Netflix sem értékelte sokra, az viszont kétségkívül igaz, hogy mindezek ellenére a legnézettebb sorozat lett, ami arra mutat, hogy... a nézők szomjaznak a vérre?

Hogyan hatott a gáz az ukrán-orosz kapcsolatokra?
Hogyan hatott a gáz az ukrán-orosz kapcsolatokra?

foldgaz-gazvezetek-480958_portfolio_hu.jpg

A 2009-es orosz-ukrán gázvita elemzése amiatt fontos, mert segít bizonyos következtetéseket levonni egy esetleges energiahiányos időszakra. Van azonban az ügynek politikai mozzanata is, amely a két ország Európai Unóval való kapcsolatát érinti, már csak azért is, mert EU-s megfigyelők is részt vettek a vita rendezésében.

Az ukrán-orosz gázviták földrajzi kontextusa

Oroszország számára az energia lehet az az eszköz, amellyel hatni tud Európára, azonban közte és az uniós államok közt van Ukrajna, így

a gázt Ukrajnán keresztül kell szállítania ahhoz, hogy Európába jusson.

Ennek megvan az infrastruktúrája, amelyre Ukrajna pénzt költ (pl.: üzemben tartja), ráadásul Ukrajna is Oroszországból kapja a gázt. Mindezekből eredően sok a konfliktusforrás: mennyi tranzitdíjat kapjon Ukrajna a szállításért, illetve Ukrajna kísérletet tett többször is arra, hogy olcsóbban kapja a gázt. Oroszország és Ukrajna tehát kölcsönösen egymásra voltak utalva a gázszállítás során, és mindenféle politikai nézeteltérések nélkül is ott volt a   lehetősége. A 2000-es évek közepén azonban valóban politikai fordulat kellett a helyzet elmérgesedéséhez.

viktor_yanukovych_27_april_2010-1_wikipedia.jpeg

Viktor Janukovics, korábbi oroszbarát ukrán elnök (forrás: wikipedia.org)

A narancsos forradalom hatása

A 2004-es ukrán elnökválasztáson Viktor Janukovics oroszbarát, kelet felé orientálódó elnökjelölt nyert, de már másnap megindultak a tüntetések ellene. Ennek következtében végül megismételték a választás második fordulóját, ahol a nyugatbarát Viktor Juscsenko nyert – igaz, Janukovics később vissza tudott térni miniszterelnökként és elnökként is.

wiktor_juschtschenko_pr_sident_der_ukraine_in_der_universit_t_zurich_wikipedia.jpg

Viktor Juscsenko (forrás: wikipedia.org)

Oroszország számára Ukrajna gazdaságilag és politikailag is kiemelt szereppel bír, és azt is tudta nagyon jól, hogy

mind az ukrán ipar, mind az ukrán oligarchák számára szükség van az olcsó orosz gázra,

- egyébként Juscsenko szövetségese, a 2009-es gázvita idején a miniszterelnöki tisztséget betöltő Julija Timosenko vagyona is főleg az energiagazdálkodásból származott. Oroszország szinte rögtön lépett: a gáz árát köbméterenkénti 50 dollárról 250 dollárra akarta emelni. A Gazprom 2005 márciusában csökkentette az ukránoknak szállított gát mennyiségét.

letoltes_infostart_hu_1.jpg

Julija Tyimosenko (forrás: infostart.hu)

Nehéz egyezkedések

A gázvitát megelőző évek – 2005-2007 – állandó, márciustól decemberig tartó tárgyalásokat jelentettek. 2008-ban is így indult, semmi különös nem volt már abban, hogy nem tudnak megegyezni egészen decemberig, csakhogy abban az évben egyáltalán nem sikerült mindkét fél számára megfelelő megoldást találni, amelynek következtében 2009-ben Oroszország előbb az Ukrajnának, majd néhány nappal később az Európának szánt gázt zárta el.

Mit akart Oroszország?

Kifejtettem, hogy Oroszország számára mit jelent az ukránoknak szánt gáz árának felemelése, az import korlátozása, majd a gáz elzárása:

Kijevnek tud ártani,

illetve mivel Ukrajnában az oligarchák befolyása nagy (és sokuk éppen az energia terén bír befolyással), így akár ezen keresztül is tud destabilizálni és befolyásolni.

88eedcb88399405fb70904bdb81b05f1_magyarnemzet.jpg

Vlagyimir Putyin (forrás: magyarnemzet.hu)

Az viszont, hogy miért zárta el az Európának szánt gázt, elsőre nem teljesen egyértelmű. Ukrajnát vádolta azzal, hogy megcsapolja, azonban valószínűleg más is állt mögötte.

_08-04-2022_wikipedia_1.jpg

Dmitrij Medvegyev, orosz elnök 2009-ben (forrás: wikipedia.org)

Azáltal ugyanis, hogy Ukrajna elkezdett közeledni a nyugathoz, megnőtt annak a veszélye, hogy a nyugat közvetlenül Oroszország szomszédjává válik, miközben az oroszok ütközőzónát igényelnének. Oroszországban valószínűleg tudták nagyon jól, hogy az EU is függ az orosz energiától, így

az európai szállítás leállításával az Uniónak (is) akart üzenni.

Sőt az is elképzelhető, hogy egy esetleges konkrét ukrán-európai közeledéstől is féltek Moszkvában, így meg akarták előzni ezt is.

Európa színre lépése

Az Európai Unió már január 6-án követelte a szállítás helyreállítását, ugyanakkor később még erősebben részt vett a helyzet rendezésében. Egyrészt uniós megfigyelők is megvizsgálták a gázszállítást, másrészt maga is fellépett tárgyaló félként.

Ami ennél is fontosabb, hogy

ekkor kezdtek nyíltan beszélni Európa oroszoktól való függőségétől.

Konkrét adatokat számoltak: a földgáz negyven százalékát szerezték be ekkor Oroszországból, és ez szinte teljesen (90%) Ukrajnán keresztül jött. Ez utóbbi szempont megjelenik az uniós anyagokban, vagyis nagyon valószínű, hogy uniós szinten számítottak későbbi fennakadásokra, és az ukrán-orosz kapcsolatok romlására.

Felmerült továbbá a diverzifikáció kérdése is. Vagyis az uniós energiapolitika változásának egy szakaszát láthatjuk utólag a gázvitában.

Közeledett-e Ukrajna Európához?

Ukrajna ugyan megegyezett Oroszországgal, de politikailag nehéz térbe került. Oroszország azért szorongatta meg Kijevet, mert az közeledni akart a nyugathoz (persze a megfogalmazott gazdasági kritikáknak részben lehet alapjuk). Azáltal viszont, hogy beengedett uniós szereplőket a területére, továbbá hagyta, hogy belefolyjanak a tárgyalásokba, valójában tovább közeledett a nyugathoz – de ez értelemszerűen az orosz gázfüggőséget nem oldotta meg. Moszkvának a gáz állandó fegyver a kezében.

Persze Oroszország is elsősorban gazdasági érdekeit nézi, vagyis nem volt érdeke az, hogy hosszabb távon is leállítsa a tranzitot. Ekkor még nem romlott meg annyira a két ország viszonya, hogy ezt ténylegesen megtegye, sőt feláldozza európai bevételeit – vagyis kimondhatjuk, hogy Oroszország hosszabb távon magának ártott a 2009 január eleji eseményekkel (ráadásul valamilyen szinten hozzájárult az eset az orosz-európai viszony romlásához, még ha nem is ez volt sem az első, sem az utolsó lépés).

Ukrajna ugyanis már 2009 márciusában aláírt egy megállapodást az Unióval,

amely ráadásul éppen az energiapolitikát érinti (gázvezetékek felújítása). Vagyis az Unió és Ukrajna közeledett, amelyet a mai konfliktus előzményének is tekinthetünk.

Ukrajna esetében nem vált azonban ekkor véglegessé a kérdés, hiszen Janukovics elnök még egy ciklus erejéig visszatért (elnökként), ugyanakkor a gázvita elősegítette a nyugati kapcsolatok alakulását. Egyébként az Unió oldaláról sem dőlt el ekkor még minden: az orosz kapcsolatok megromlására 2014-ig kellett várni, ahogy Ukrajna felé is jóval óvatosabban közelítettek, mint később.

Borítókép: gázcsövek Ukrajnában (forrás: portfolio.hu)

süti beállítások módosítása